Britoff vojnih jastrebov

Aktualno-politična novica
20. 4. 2015 - 8.00
 / BritOFF

0700

Najnovejše poročilo Združenih narodov znova opozarja na količine strupenih odpadkov, zakopanih po svetu vsako leto. Zaradi nepopolne reciklaže se vsako leto med drugim zakoplje tudi 1.000 ton srebra in 300 ton zlata s tržno vrednostjo 50 milijard dolarjev. Od 42 milijonov ton elektronskih smeti letno pa je 4.400 ton kemikalij, ki uničujejo ozon, in 2,2 milijona ton svinčenih spojin.

Izsledki zapiskov ubitega poveljnika ISIS-a Haji Bakra odkrivajo vpogled v strukturo organizacije. Čeprav ta na prvi pogled deluje kot religiozna fanatična drhal, stoji v ozadju natančen operativni načrt za vzpostavitev kalifata. Organizacija je natančno strukturirana z oddelki za rekrutacijo, špijonažo, notranjo varnost in zasliševanje, z eksperti za orožje in tehnologijo, kakor tudi šeriatskimi sodniki in inštruktorji. Dokumenti obenem pišejo zgodbo njenega preudarnega razrasta in infiltracije lokalnih skupnosti. Vse našteto ni presenetljivo, saj je večina ustanoviteljev ISIS-a sestavljena iz članov Saddamovega varnostnega aparata, ki so čez noč zgubili službo, ko je Mali Bush po “zmagi” v Iraku čez noč razpustil vse varnostne strukture in več milijonov ljudi vrgel na cesto.

Na finskih splošnih volitvah je z 21,1 odstotka podpore zmagala stranka Center, ki močno nasprotuje vsakršni finski spremembi statusa nevtralnosti. Povedano drugače, je stranka, ki nasprotuje morebitni priključitvi ali poglobitvi finskega sodelovanja z Natom.

 

0800 - Vojni jastrebi

Poveljnik ameriških sil v Evropi, general Frederick “Ben” Hodges, nadaljuje s kampanjo rusofobnih izjav. V najnovejšem intervjuju za britanski časnik Telegraph je Ben ponovno strašil pred vzhodnim medvedjim agresorjem ter pozival Natove zaveznike, naj stopijo skupaj. Obenem ne želi pravičnega boja. Želi si nadvlado na vseh področjih in poudarja, da je aliansa še vedno v prednosti, vendar je Ruska federacija zmanjšala tehnološki razkorak.

Pozdravil je spreminjanje nordijskih obrambnih doktrin, kjer se tudi tradicionalno nevtralna država, kot je Švedska, spogleduje s članstvom v Natu. Po drugi strani je najverjetneje spregledal volitve na Finskem, kjer je zmagala stranka, ki nasprotuje širitvi Nata in provokacijam svojih vzhodnih sosedov.

Po drugi strani Ben v trenutni konstelaciji sil ne vidi možnosti za svežo hladno vojno. Vedno pogostejše vaje Natovih sil v vzhodnoevropskih članicah smatra le za utrjevanje zavezništva; nastanitev zračnoobrambnega sistema Patriot okrog Varšave je miroljubne narave; isto kot napotitev več kot stotih ameriških oklepnih vozil v vzhodnoevropske baze. Za konec je Ben pozdravil odločitev Združenih držav Amerike o povečanju financiranja Nata, s čimer se bo nadoknadil primanjkljaj zaradi članic, ki v skupno blagajno ne mečejo obljubljenih dveh procentov proračuna.

Nujno je namreč, da se severnoatlantsko obrambno zavezništvo pripravlja na soočenje z ruskim góljatom. Številke seveda odražajo malce drugačno ravnovesje sil. Medtem ko naj bi ruski vojaški proračun znašal okrog 90 milijard dolarjev letno, se mu mora po robu postaviti Natovih pičlih 1,2 milijarde dolarjev vojaških izdatkov. Po drugi strani se lahko na stran Nata prišteje proračune nekaterih njegovih članic, kjer seveda prednjači Amerika s slabimi 700 milijardami vojaških izdatkov, Velika Britanija z 62-imi, Francija s 53-imi in Nemčija s 43-imi milijardami dolarjev velikimi vojaškimi proračuni.

Medtem se na ukrajinski fronti le s težavo ohranja mir med Kijevsko in uporniško stranjo. Organizacija za sodelovanje in varnost v Evropi navaja, da se predstavniki Ukrajine, Rusije in vzhodnih upornikov trudijo vzdrževati premirje, vendar ga ogroža neidentificirana tretja stran, ki na mejnih točkah odpira ogenj na uporniška območja. Slednje se neuradno pripisuje ukrajinski radikalni desnici, ki je sestavljena iz privatnih vojaških sil nekaterih oligarhov. Ravno zaradi slednjega, torej postopnega zdrsa Ukrajine v smeri nacionalizma, je svoje mnenje spremenil bivši poljski general in sedanji namestnik obrambnega ministra. Četudi je pred časom zagovarjal dobavo težkega orožja Ukrajincem kot pomoč v boju z Rusi, se mu po novem to ne zdi smotrna ideja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness