BritOFF vrha sveta

Aktualno-politična novica
29. 5. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Ameriški časopis Washington Post je objavil doslej tajne ugotovitve poročila, ki trdi, da so Kitajski računalniški vlomilci uspešno vdirali v omrežja s podatki o številnih ključnih obrambnih in oborožitvenih sistemih Združenih držav Amerike. Gre za poročilo odbora za obrambno znanost, ki svetuje ameriški vladi pri teh zadevah. Poročilo med drugim ugotavlja, da so Združene države izjemno slabo pripravljene na tovrstno kibernetsko vojno. Kitajske sicer ne obtožuje kraje podatkov, vendar pa drugega sklepa skoraj ni mogoče izpeljati. Poročilo pravi, da je bila najbolj uspešna sezona lova kitajskih hekerjev obdobje od leta 1999 do leta 2009. V tem času so prišli do informacij o več kot 20 kritičnih sistemih protiraketne obrambe, sodobnih ladjah in letalih.

Evropa se mora nujno lotiti reševanja problema brezposelnosti med mladimi, so se na včerajšnji konferenci v Parizu, namenjeni predstavitvi in zagonu iniciative New Deal za Evropo, strinjali predstavniki francoske, italijanske in nemške vlade. Kot je razvidno iz novo objavljenih podatkov Bruslja, je bilo marca letos v Evropski uniji brezposelnih 5,7 milijona mladih, od tega 3,6 milijona v območju evra. V sedemindvajseterici je bila tako stopnja brezposelnosti med mladimi 23,5 odstotna, v sedemnajsterici pa 24-odstotna. Čeprav so se vsi sodelujoči na konferenci strinjali, da se je treba problema brezposelnosti mladih lotiti takoj, pa prisotni ministri niso ponudili nobenega konkretnega načrta za to. Pojasnili so le, da mora Evropa ravnati pragmatično in biti bitke na več frontah hkrati.

Enajst hrvaških sindikatov javnih služb je napovedalo veliko stavko za 5. junij, če se ne bodo dogovorili z vlado, da jim bo po izhodu države iz krize vrnila denar, ki so ga izgubili zaradi ukinjenih in zmanjšanih materialnih pravic v letu 2012. Od vlade zahtevajo tudi zagotovila, da jim ne bodo več zniževali delavskih pravic. Minister Mrsić je na izredni novinarski konferenci odgovoril, da bi vlada morala odpustiti 17.000 delavcev iz javnih služb, če bi ugodila zahtevam sindikatov. Povedal je, da vlada ne bo odpuščala delavcev niti kupovala socialnega miru, saj denarja v državnemu proračunu za zahteve sindikatov ni. Mrsić je še dejal, da sindikati ne bodo uspeli blokirati delovanja države, tudi če bodo stavkali, ker obstajajo obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati tudi med stavko.

8.05

Na ministrstvo za delo se je v zadnjih dneh obrnilo več oseb, ki so bili 31. decembra 2012 prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, vendar so bili vključeni v prostovoljno pokojninsko zavarovanje na drugi podlagi in ne kot brezposelne osebe v kateri od evidenc pri zavodu. Ministrica Anja Kopač Mrak je zato sprejela stališče, da je treba vse, ki so pred uveljavitvijo novega pokojninskega zakona, torej pred 1. januarjem letos, izpolnjevali tako pogoj vpisa v evidenco brezposelnih kot pogoj vključenosti v zavarovanje, obravnavati enakopravno ne glede na šifro, pod katero so bili prijavljeni. Tako bi bilo nekaterim posameznikom omogočeno znižano plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so pojasnili na ministrstvu. 

Sodišče in tožilstvo sta pri Hildi Tovšak storila dve napaki, je po predstavljenem pregledu poslovanja sodišč v Ljubljani in Mariboru ocenil minister za pravosodje Senko Pličanič. Stanje v sodstvu je po njegovem mnenju slabo, zaradi česar je napovedal več sprememb pravosodne zakonodaje za povečanje učinkovitosti sodišč. Prva napaka je po mnenju Pličaniča ta, da je bila Tovšakova nezakonito v priporu. Tožilstvo je namreč v preiskavi prekvalificiralo kaznivo dejanje v milejšo obliko kaznivega dejanja. Druga napaka pa je, da se ni zagotovilo podlage, da bi Tovšakova kljub odpravi pripora v zgoraj opisanem primeru, ostala v priporu zaradi ostalih kazenskih postopkov, je pojasnil minister.

Predsednik libijske narodne skupščine Mohamed al Megarjef je odstopil s položaja, ker bo prihodnji teden v veljavo stopil zakon, ki predstavnikom režima strmoglavljenega samodržca Moamerja Gadafija prepoveduje opravljanje javnih funkcij. Megarjef je bil v 80. letih prejšnjega stoletja v času Gadafijevega režima libijski veleposlanik v Indiji, nato pa je pobegnil v tujino, od koder je tri desetletja vodil libijsko opozicijo v izgnanstvu. Libijski parlament je zakon o lustraciji predstavnikov strmoglavljenega režima sprejel 5. maja pod pritiskom oborožencev, ki so več dni oblegali ministrstvi za zunanje zadeve in pravosodje ter zahtevali odpustitev uradnikov, povezanih z Gadafijem.

9.05

Ameriško zvezno tožilstvo v New Yorku je sporočilo, da je zaprlo največjo spletno pralnico denarja Liberty Reserve s sedežem v Kostariki. Vodilne so aretirali že v petek, sočasno v Združenih državah, Španiji in v Kostariki. Podjetje Liberty Reserve, ki je trgovalo brez davkov mimo nadzora držav, je na Kostariki ustanovil nekdanji ameriški državljan Arthur Budovsky. V Kostariki je ustanovil podjetje, ki je strankam preko spletne strani omogočalo anonimno trgovanje v spletni valuti LR. Ameriško tožilstvo trdi, da je Liberty Reserve opravljala denarne transferje brez dovoljenj držav. Vsega skupaj je bilo opravljenih 55 milijonov nezakonitih transakcij za milijon uporabnikov. Stranke so na spletni strani lahko kupile valuto LR in jo uporabljale za transakcije z drugimi strankami preko posrednika. V preiskavi je sicer sodelovalo kar 17 držav.

Evropska komisija bo ocenila reformne in proračunske načrte Slovenije ter ji priporočila nadaljnje ukrepanje. Obeta se, da bo država dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja in da se bo izognila postopku zaradi presežnih neravnovesij. Največjo črno piko naj bi Slovenija dobila zaradi bank. Komisija naj bi namreč dvomila o verodostojnosti ocene, da bodo banke za dokapitalizacijo potrebovale le 900 milijonov evrov. Sicer pa naj bi Bruselj Slovenijo opozoril še na nujnost privatizacije, razdolževanja podjetij, javnofinančne konsolidacije in izboljšanja konkurenčnosti ter pozval k nadaljnjemu reformiranju pokojninskega sistema in trga dela. Komisija bo sicer danes ocenila vse članice Evropske unije.

Pooblaščeni vročevalec je nekdanjemu prvemu možu gradbenega velikana SCT Ivanu Zidarju izročil sodbo v zadevi Čista lopata. Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je pojasnil, da se Zidarja tako lahko pozove na prestajanje zaporne kazni. Če se bo to zgodilo, bo kot zagovornik prosil za odlog prestajanja kazni. Zidar sicer več kot 15 dni ni želel prevzeti sodbe, ki mu jo je sodišče poslalo po pošti. Zidar je skupaj z ostalimi obsojenimi v zadevi Čista lopata zaprosil za alternativno prestajanje zaporne kazni z delom v splošno korist. Sodišče o tem še ni odločilo, a ena od obsojenih, nekdanja direktorica velenjskega Vegrada Hilda Tovšak, kazen že prestaja v ženskem zaporu na Igu.

10.05

Mednarodni denarni sklad je znižal napoved gospodarske rasti Kitajske v letošnjem letu iz osmih na okoli 7,75 odstotka. Kot razlog je sklad navedel šibkejši izvoz zaradi počasnejšega okrevanja svetovnega gospodarstva. Kitajska je v letu 2012 sicer beležila 7,8-odstotno gospodarsko rast, kar je njena najpočasnejša rast v zadnjih 13 letih.

Avtomobilski proizvajalci, ki prodajo večino potratnih vozil v Evropi, z rezultati testov o učinkovitosti porabe goriv veliko bolj manipulirajo kot proizvajalci, ki izdelujejo bolj učinkovita vozila, razkriva novo poročilo organizacije Mednarodni svet za okolju prijazen transport. Poročilo tako k seriji nedavnih študij, ki dokazujejo, da se razkorak med uradnimi testnimi rezultati in dejansko porabo goriv med vožnjo iz leta v leto povečuje, dodaja nov dokaz. Avtomobilska znamka BMW se je odrezala najslabše, saj poroča podatke o rabi goriv, ki so v povprečju 30 odstotkov nižji od dejansko doseženih med vožnjo. Audi je uvrščen na drugo mesto z razkorakom v višini 28 odstotkov, sledita pa mu Opel s 27 odstotki in Mercedes s 26 odstotki. Na dnu lestvice je Toyota, ki objavlja le 15 odstotkov nižje vrednosti od dejanskih, medtem ko so podatki znamk Renault, Peugeot in Citroen v povprečju 16 odstotkov nižji od dejanskih.

Afganistanske varnostne sile so ubile šest samomorilskih napadalcev, ki so davi napadli urad guvernerja province Pandžir. Gre za napad v eni od najstabilnejših predelov v državi. Pandžir, kjer severovzhodno od Kabula živijo pretežno Tadžiki, je veljal za utrdbo protitalibanskega upora v času talibanskega režima med letoma 1996 in 2001. Guvernerjev tiskovni predstavnik Abdul Kabir Vasek je za medije povedal, da je v guvernerjev urad vstopilo šest samomorilskih napadalcev v policijskih uniformah, varnostniki pa so odgovorili na napad in vsi, z izjemo enega, ki se je sam razstrelil, so bili ustreljeni. Vasek je še dejal, da so na kraju dogodka odkrili z eksplozivom napolnjen avtomobil, ki pa ga napadalci niso razstrelili.

Mineva 60 let od prvega vzpona na najvišjo goro na svetu - Everest. Novozelandec Edmund Hillary je skupaj s šerpo Tenzingom Norgayjem 25. maja 1953 osvojil vrh sveta. Vrh Everesta naj bi skupno osvojilo že preko 3600 ljudi, pri poskusu vzpona pa je umrlo skoraj 300 oseb. Vrh so osvajali tudi invalidi, maja letos je vrh osvojila 26-letna Indijka z amputiranimi nogami. Najstarejši alpinist na vrhu je bil z 80. leti Japonec Juičiro Miura, najmlajši pa je bil leta 2010 na vrhu 13-letni Američan Jordan Romero. 60. obletnica prvega vzpona na Everest pa poleg tega sovpada tudi s 30. obletnico smrti prvega Slovenca na vrhu gore sveta, Nejca Zaplotnika. Slednji je 24. aprila 1983 umrl pod plazom pod himalajskim osemtisočakom Manaslujem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.