BritOFF vse hitrejšega interneta

Aktualno-politična novica
28. 1. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Festival Rock Otočec bo letos zamenjal lokacijo. Odvil se bo namreč v Ljubljani, na kopališču Laguna. Kot je dejal organizator festivala Franci Kek, bo festivalskim navdušencem ljubljansko kopališče ponudilo več, kot so vajeni. Po besedah Keka so iskali spremembo kjerkoli v Sloveniji in najboljšo možnost našli na Laguni. Kek je prepričan, da lahko s hektarjem bazenskih površin, urejenim prireditvenim prostorom in ogromnim kampom obiskovalcem ponudijo več udobja. Festival Rock Otočec bo sicer potekal od 5. do 7 julija, je še poročal POP TV.

Režiser J. J. Abrams bo sprejel ponudbo za snemanje sedmega nadaljevanja kultne znanstvenofantastične sage Vojna zvezd. Prvi film v franšizi, ki ga bo posnel studio Disney, naj bi izšel leta 2015, kot prvi del tretje trilogije. Potem ko so mediji oktobra minulo leto poročali naj bi Abrams zavrnil režijo Vojne zvezd, si je 46-letni režiser očitno premislil, saj naj bi bil z Disneyjem blizu končnega dogovora. Abrams, ki je režiral zadnja dva dela Zvezdnih stez, bo tako prvi režiser, ki bo za kamero sedel v obeh vesoljskih franšizah.

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je razglasil izredno stanje v treh egiptovskih provincah, ki so jih prizadeli nemiri - Port Said, Suez in Ismailia. Veljali naj bi 30 dni med 21. in 6. uro. Opozoril je tudi, da je pripravljen sprejeti nadaljnje ukrepe, če se bodo nemiri nadaljevali. Egiptovske ulice je v petek, dve leti po začetku množičnih protestov proti takratnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, preplavilo več tisoč Egipčanov, ki so nezadovoljni z novo islamistično vlado in predsednikom Mursijem. Pri tem so v več mestih izbruhnili spopadi s policijo, v katerih je bilo po navedbah ministrstva za zdravstvo poškodovanih najmanj 456 ljudi, sedem pa je bilo ubitih.

8.05

Povprečna hitrost internetnega dostopa po svetu se je v tretjem četrtletju lani povečala za 11 odstotkov na 3,8 Mbps. Južna Koreja je še vedno trdno na prvem mestu po hitrosti interneta, ki v državi s 50 milijoni prebivalcev dosega rekordnih 14,7 Mbps. Po hitrosti sledita Japonska in Hong Kong. Povprečna hitrost internetnega dostopa v Sloveniji znaša 4,9 Mbps, kar je trikrat počasneje kot v Južni Koreji. Med sosedami Slovenijo po hitrosti prekašata Avstrija in Madžarska, počasnejši pa sta Italija in Hrvaška.

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v nedeljo na slovesnosti ob dnevu spomina na holokavst v Milanu izjavil, da je italijanski fašistični diktator Benito Mussolini naredil veliko stvari prav. Po njegovih besedah je bila Mussolinijeva največja napaka njegova rasistična politika. Berlusconi, ki se bo na bližnjih volitvah potegoval za sedež v parlamentu, v prihodnji vladi pa bi bil rad minister za gospodarstvo, je pred desetimi leti v enem od intervjujev dejal, da Mussolini ni nikoli nikogar ubil, leta 2010 pa je sprožil mednarodno zgražanje, ko je povedal šalo o Judih med holokavstom.

V Narodni in univerzitetni knjižnici si že nekaj časa prizadevajo za arhiviranje slovenskih spletnih mest, letos pa načrtujejo tako začetek selektivnega arhiviranja slovenskega dela družbenega omrežja Twitter kot tudi vseh spletnih strani z domeno .si. Pri narodni in univerzitetni knjižnici so se z namenom trajnega ohranjanja slovenske kulturne dediščine lotili zajema določenih slovenskih spletnih že leta 2008, podobno kot to že ves čas počnejo pri fizičnih nosilcih vsebin. Trenutno so v arhivu shranjene pretekle različice okoli 900 spletnih mest, v glavnem s področij javne uprave, visokega šolstva, znanosti in kulture. Testna različica spletnega arhiva je sicer dostopna na naslovu http://arhiv.nuk.uni-lj.si.

9.05

V Slovenski demokratski stranki napovedujejo, da se bodo z veseljem udeležili javnega shoda v podporo vladi, ki ga 8. februarja na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravlja Zbor za republiko. Za ta dan je na istem kraju sicer napovedana tudi tretja vseslovenska ljudska vstaja, zaradi česar protestniki opozarjajo, da gre za namerno provokacijo s katero želi vladajoča stranka izzvati nemire.

Na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko v okviru tedna odprtih vrat, pripravljajo poljudnoznanstvena predavanja ter eksperimentalne delavnice. Dogodki so namenjeni širši javnosti, predvsem pa osnovnošolcem, srednješolcem ter študentom in učiteljem naravoslovja in matematike. Na fakulteti bo vsak dan potekalo vsaj eno poljudnoznanstveno predavanje. Danes je ob 13.15 predvideno predavanje z naslovom »Človek stroj proti stroju človeku«, v torek pa predavanje »Zapleteni svet vozlov«.

Azerbajdžanska policija je v soboto surovo razgnala udeležence neprijavljenega shoda v središču Bakuja, pri čemer je pretepla in aretirala več ljudi. Nekaj deset protestnikov se je zbralo na osrednjem trgu Sahil, kjer so protestirali proti uporabi pretirane sile proti mirnim protestnikom. Vsakršno javno izražanje nezadovoljstva ali politično oporečništvo v Azerbajdžanu naleti na oster odgovor režima predsednika Ilhama Alijeva, ki vodi to z nafto bogato nekdanjo sovjetsko republiko. Sicer je aktualni slovenski premier Janez Janša nedolgo tega Azerbajdžan označil za deželo priložnosti, kljub temu, da se ta vsako leto uvrsti v sam vrh držav s problemom korupcije.

10.05

Poslanci državnega zbora bodo potrdili mandat novemu poslancu Državljanske Liste Branku Kurnjeku, obenem pa se bodo seznanili z odstopom dosedanjega predsednika Državnega Zbora, Gregorja Viranta. Politična kriza, ki je nastala po odhodu Državljanske liste iz koalicije, bo tudi ena od tem poslanskih vprašanj predsedniku vlade Janezu Janši. Stranka Državljanska lista je namreč minulo sredo zapustila vladno koalicijo, zaradi česar sta poleg Viranta s svojih funkcij odstopila tudi minister za finance Janez Šušteršič in minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Po rezultatih ankete, ki jih je objavil časnik Delo, 70 odstotkov vprašanih meni, da bi bilo nujno, da bi se premier odločil za iskanje zaupnice vladi v Državnem zboru, 26 odstotkov pa jih je nasprotnega mnenja. Poleg tega 62 odstotkov vprašanih meni, da manjšinska vlada ne bi mogla učinkovito voditi države. Da je zaupnica edini odgovor v razmerah koalicijske krize, so nadpovprečno odgovarjali anketiranci v starosti od 18 do 25 let, privrženci Državljanske liste, študentje in ženske. Slaba polovica privržencev Slovenske demokratske stranke meni, da predsedniku vlade Janezu Janši ni treba po zaupnico, medtem ko jih 42 odstotkov meni, da bi to moral storiti. Skoraj dve tretjini vprašanih meni, da vlada po razpadu koalicije nima več mandata za nadaljnja pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Kitajska je uspešno izvedla drugi preizkus protiraketnega obrambnega sistema, ki je namenjen prestrezanju medcelinskih balističnih raket. Konec tedna pa je prav tako prvič poletelo največje kitajsko vojaško transportno letalo doslej, ki lahko prevaža 66 ton tovora na razdaljah vse do 4400 kilometrov. Novo letalo je zmožno prevažati najtežji tank kitajske vojske. Kitajska je sicer med letoma 2006 in 2012 podvojila izdatke za obrambo, kar je dokaj vznemirilo njene sosede. Peking pa vztraja, da izdatki za obrambo ne predstavljajo grožnje drugim državam.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.