Britoff youtube-dl

Aktualno-politična novica
youtube-dl
29. 10. 2020 - 21.03
 / BritOFF

ob 10.05

Spletno odložišče programske kode GitHub je na podlagi zahtevka po umiku, ki ga je podalo Združenje ameriške glasbene industrije z ameriško kratico RIAA, onemogočil dostop do kode priljubljenega orodja za zajemanje videa s spleta youtube-dl. Poleg youtube-dlja je GitHub konec prejšnjega tedna blokiral še 18 drugih povezanih projektov. RIAA v svojem zahtevku trdi, da je izvorna koda programa youtube-dl po zakonu o avtorskih pravicah nezakonita. Menijo, da se uporablja le za nedovoljeno nalaganje video vsebin, ki bi morale biti dostopne zgolj prek spleta, oziroma koda uporabnikom omogoča, da zaobidejo tehnološke načine varovanja, ki so ga vpeljale storitve za streamanje. Nadalje trdijo, da youtube-dl omogoča neavtorizirano reprodukcijo in distribucijo glasbenih videov, ki so v lasti članov RIAA.

Vendar pa se RIAA močno moti, ko trdi, da je kršenje avtorskih pravic edini namen youtube-dlja. Morda je ime programa rahlo zavajajoče, saj program omogoča pretakanje video vsebin z velikega števila portalov za streamanje. Orodje se tako pogosto uporablja za arhiviranje, njegova uporaba pa prav tako ni nezakonita, če so pretočene vsebine dostopne z odprtimi licencami. V zadnjem času so med glasbeniki vse bolj popularne licence Creative commons.

Z blokiranjem GitHubove strani youtube-dl je onemogočen predvsem njegov nemoten razvoj in vpogled v izvorno kodo orodja. Vsi, ki bi program še vedno želeli uporabljati, lahko do njega dostopate na njihovi uradni spletni strani youtube-dl.org.

 

ob 8.05

Evropska komisija je v sklopu ukrepov za okrevanje po pandemiji covida-19 predstavila zakonodajni predlog za vzpostavitev enotnega okvira o minimalni plači. Namen komisije naj bi bil, da zagotovi pravično plačilo in dostojno življenje, predvsem v panogah z najnižjimi plačami. Direktiva od držav, ki minimalne plače nimajo regulirane, ne zahteva, da to uvedejo. Komisija je ugotovila, da so večji problemi v državah, ki imajo minimalno plačo zakonsko določeno. Direktiva vzpostavlja smernice, po katerih naj bi izračunali minimalno plačo.

Vodja rudarskih sindikatov Bolivije Orlando Gutierrez je podlegel poškodbam, ki so mu jih zadali pripadniki desne politične opcije na dan volitev 18. oktobra. Napad na Guiterreza se je zgodil iz maščevanja zaradi volilnega poraza. Guiterrez je nekaj dni pred volitvami tudi zagrozil s stavkami v rudarski industriji, če vlada Jeanine Añez, ki so jo podpirale ZDA, ne bi priznala rezultata volitev.

Kanadska javna radiotelevizija je objavila rezultate 10 let trajajoče preiskave disciplinskih postopkov v torontski policiji. Ugotovili so, da zgolj en odstotek pritožb, preiskav in kazenskih ovadb, ki so jih vložile javnost in neodvisne agencije, ki nadzorujejo policijo, pripelje do disciplinskih postopkov ali drugih kazni za udeležene policiste. Med ovadbami, sproženimi znotraj policije, je 12 odstotkov preiskav vodilo do disciplinskih postopkov. Urad za neodvisni nadzor policije ugotavlja, da sistem kaznovanja policistov za njihovo neustrezno postopanje ne deluje.

Sodišče v Lagosu je v precedenčnem primeru ovrglo sodbo proti 47 Nigerijcem zaradi javnega izkazovanja ljubezni z osebami istega spola. Kazen za tovrstna dejanja v Nigeriji znaša do 14 let zapora, vendar v 6 letih, odkar je zakon v veljavi, ni bil obsojen še nihče. Obtoženci so se branili, češ, da so zgolj obiskali rojstnodnevno zabavo in se niso vključili v gej klub.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness