britoff z vseh vetrov

Aktualno-politična novica
1. 6. 2012 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

V nenavadni potezi je Španska ambasada v Pekingu ukinila razpečevanje knjige, ki sta jo napisala dva španska raziskovalna novinarja in je kritična do načina na katerega kitajska podjetja po svetu črpajo surovine in energijo, ki so v lasti drugih držav. 320 strani dolgo knjigo, ki nosi naslov „La silenciosa conquista China“ oz. Tiho kitajsko osvajanje, sta napisala Heriberto Araujo in Juan Pablo Cardenal, ki sta opravila več kot 500 intervjujev in za potrebe svoje raziskave obiskala več kot 25 držav. Španski diplomati pa menijo, da knjiga slika Kitajsko v negativni luči in tako se je Institut Cervantes odločil, da tam ne bo na razpolago, saj bi najbrž ujezila Kitajce in ogrozila španske interese v tej državi. Knjiga sicer doživlja že svojo peto izdajo, prevedena pa je bila že v francoščino, angleščino, poljščino in kitajščino za bralce v Tajvanu. Velik uspeh v obliki skorajšnjega kulturnega praznika je doživela tudi v Latinski Ameriki.

Na pacifiškem otočju Samoe na današnji dan praznujejo petdeseto obletnico samostojnosti. Nekega oblačnega dne leta 1962 so slovesno spustili novozelandski in samojski zastavi, ki sta druga ob drugi vihrali od leta 48 in nato dvignili samo samojsko kot simbol rojstva prve samostojne pacifiške otoške države. Danes navsezgodaj zjutraj pa je zbrane pozdravil državni voditelj Tui Atua Tupua Tamasese Efi, in jih opomnil, da Samoa "ni vlada, temveč družina in bratstvo". Nekoč nemška kolonija, ki je ne gre mešati s sosednjo Ameriško Samoo, je ob tej zgodovinski priložnosti pomilostila tudi 35 zapornikov.

Sledi napoved Agencije za Republiko Slovenije za okolje in Inštituta za varovanje zdravje o kihanju in šmrkanju. Koncentracija cvetnega prahu trav bo visoka; bezga srednje visoka; kislice in trpotca pa nizka. Cveteti začenja lipa, sprva bodo v zraku posamezna zrna. V zraku so manjše količine cvetnega prahu bora, ki pa ne povzroča zdravstvenih težav. V Primorju bo nizka do srednje visoka koncentracija cvetnega prahu trav. Nizka bo koncentracija oljke in krišine. V zraku bodo še posamezna zrna jesena, trpotca, lipe in kislice. V zraku bo tudi manjša količina bora. Krajevne padavine bodo le prehodno sprale cvetni prah iz zraka.

OSMA

Bivši ruandski minster za mladino Callixte Nzabonimana je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi načrtovanja genocida leta 94. Mednarodno sodišče Združenih narodov za zločine v Rwandi, ki zaseda v tanzanijskem mestu Aruša. Obsodba se nanaša na načrtovanje in vspodbujanje pobijanja Tutsijev, ker je sodeloval pri ministrskih sestankih, kjer so bili tovrstni dogovori sprejeti, poleg tega pa je k uničenju te entične skupnosti tudi javno pozival na raznih shodih. Obramba je že napovedala, da se bo na sodbo pritožila.

Pri Baracku Obami doma, torej v Beli hiši, so slovenso razgalili portrete prejšnjega predsednika in njegove žene. Opazoavlci so komentirali, da sta se Obama in George Bush mlajši med sproščeno slovesnostjo drug do drugega obnašala hladno in se nista objela, kot so nekateri pričakovali, temveč le rokovala. Bush se je ob razgrnitvi portreta pošalil, da se bo Obama zdaj, medtem ko tava po hodnikih in si razbija glavo s pomembnimi državniškimi odločitvami, lahko ozrl na njegov portret in se vprašal "Kaj bi George naredil?" Le upamo lahko, da bo potem storil popolnoma nasprotno.

Piratska stranka se po zgledu celotnega sveta tudi v Sloveniji pospešeno ustanavlja. Globalno gibanje za alternativno politiko, ki je že želo velike uspehe na Švedskem in v Nemčiji, tudi pri nas vedno bolj dobiva svojo formo in vsebino. V svojem bistvu se naslanja na vednost množic in predstavlja rez z elitizmom današnjega političnega ustroja. Zaradi tega poskušajo znotraj svojega delovanja biti ne-stranka in gradijo na med seboj čim bolj egalitarnih odnosih s tem, ko gradijo na 'swarmanju' oziroma 'rojenju' ter 'liquid' oziroma tekoči demokraciji. Danes že od jutranjih ur dalje vabijo na Špico v Trnovem na prvi 'share day' . Če je 1. maj praznik dela, naj bo 1. junij praznik 'sharanja'. Pirati so mnenja, da je potrebno preseči današnji ozki individualizem in hoditi po poti aktivnih državljanov, kjer vsak prispeva svoj del vednosti k skupnemu, boljšemu življenju. Piratski pozdrav in lep dan še naprej, vam želijo slovenski Pirati.

BritOFF so spisali Luka Počivalšek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.