Britoff začetnih srečanj

Aktualno-politična novica
29. 5. 2016 - 6.00
 / BritOFF

Predstavniki venezuelske vlade so se na Dominikanski Republiki srečali s predstavniki opozicije. Srečanje, ki sta ga potrdili obe strani, je potekalo v tajnosti. Predsednik zavezništva opozicijskih strank Jesus Torrealba je povedal, da so pogovori potekali pod okriljem Unije južnoameriških držav UNASUR.  Po poročanju venezuelske državne televizije Telesur  je šlo za začetno srečanje pred morebitnim začetkom dialoga za katerega sta zainteresirani obe strani. Do medsebojnega srečanja ni prišlo, so pa se pogovarjali preko posrednikov. To so nekdanji premier Španije José Rodríguez Zapatero ter nekdanja predsednika Dominikanske Republike Leonel Fernández in Paname Martin Torrijos.  Zapatero in Fernández sta prejšnji teden sporočila, da bosta v okviru UNASUR poskušala posredovati v sporu med venezuelskim predsednikom Nicolasom Madurom in opozicijo, ki zahteva referendum o njegovem odstopu. Zapatero je s tem namenom prejšnji teden obiskal Caracas. 

Iraška vojska se po tednu obleganja pripravlja na naskok na mesto Faludža, prestolnico sunitske province Anbar, ki je poleg Mosula največje iraško mesto pod nadzorom Islamske države. Med ameriško okupacijo je bila Faludža priča eni najhujših bitk v vsej Iraški vojni, leta 2014 pa je bila prvo veliko mesto, ki ga je v Iraku zasedel ISIL. Boji v obkoljenem mestu, kjer je še vedno ujetih 50 tisoč ljudi, potekajo od hiše do hiše, zaradi česar nevladne organizacije opozarjajo na humanitarno krizo in veliko število žrtev med civilisti. Včeraj je mesto obiskal poveljnik iranskih posebnih enot Kuds general Kasim Sulejmani, kar je izzvalo proteste med sunitskimi politiki v Bagdadu. 

Francoski sindikati so napovedali, da bodo še stopnjevali boj proti reformi delavske zakonodaje. Če ne pride do dogovora, so Francoski sidikati napovedali, da bodo proti koncu prihodnjega tedna stavkali v državnih železnicah, kontroli letenja in pristaniščih, ustavil pa naj bi se tudi pariški metro. Premier Valls je v vrsti intervjujev za nedeljske izdaje francoskih časnikov povedal, da vlada ne namerava popustiti in da mora Francija dokazati, da je sposobna izpeljati reforme. Stavka kontrolorjev letenja bo potekala med petkom in nedeljo, še več preglavic pa bi vladi nakopala splošna stavka, ki je napovedana za 14. junij. Medtem se je nekoliko normalizirala distribucija goriva. Policija je odprla skoraj vse bencinske črpalke, delavci pa še vedno blokirajo delo v šestih od osmih rafinerij v državi. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness