Britoff zaščitenih vzorcev

Aktualno-politična novica

OSMA

Voditelji držav članic Evropske unije so sinoči dosegli dogovor o skupnem predlogu glede vračanja beguncev v Turčijo, ki ga bodo turškemu premierju Ahmetu Davutogluju predstavili danes dopoldne. Predlog predvideva vračanje vseh migrantov, ki bodo dosegli Grčijo, nazaj v Turčijo, ki bo v zameno dobila denarno pomoč in brezvizumski dostop do šengenskih držav. Nemška kanclerka Angela Merkel je sicer obljubila, da bo morala Turčija izpolnjevati vse mednarodnopravne standarde za zaščito migrantov, vendar pa neizpolnjevanje teh zavez že večkrat tudi v Evropski uniji ni bila težava.

Maroške oblasti so Združenim narodom dale tri dni časa, da iz okupirane Zahodne Sahare umaknejo 84 članov mirovniške misije. Poteza je del spora med Marokom in generalnim sekretarjem OZN Ban Ki Munom, ki je ob nedavnem obisku situacijo v Zahodni Sahari iskreno poimenoval za okupacijo, kar je seveda zelo raztogotilo Maročane. Ti namreč po svoji interpretaciji od leta 1975, ko so kolonizacijo tega območja prevzeli od Španije, zgolj priključujejo Zahodno Saharo, nikakor pa je ne okupirajo.

Organizacijski odbor, ki pripravlja številna praznovanja Newroza oziroma kurdskega novega leta v mestih po Turčiji, se je odzval na vladno prepoved, ki slavja dovoljuje le 21. marca. Odbor, ki ga sestavljajo vse večje kurdske politične in civilnodružbene organizacije, namreč ne vidi razloga, da bi prepovedali praznovanja, ki bodo v različnih oblikah pod naslovom “V uporu bomo zmagoviti!” trajala od 17. do 21. marca. Lokalni guvernerji so slavja prepovedali v Hakkariju, Urfi, Mersinu, Mardinu, Dersimu, Silvanu in tudi Istanbulu iz strahu za nacionalno varnost in težnje po preprečevanju kriminala. Organizacijski odbor teh utemeljitev ne priznava ter Kurde in ostale poziva, naj sprejmejo duh Newroza in ga slavijo v duhu upora.

 

DESETA

Kongres mehiške zvezne države Oaxaca je oblačilom, izdelkom in jezikom staroselske skupnosti Mixe dodelil poseben status kulturne dediščine. S tem so med drugim poskrbeli za zakonsko podlago varstva staroselskih dizajnov pred kopiranjem podjetij. Nujnost tega koraka se je pokazala po lanskem primeru francoske oblikovalke in podjetja, ki je hotelo pridobiti avtorske pravice za izdelavo tradicionalnih srajc, katerih vzorec so po njihovih besedah prilagodili. Sodišče je na koncu odločilo, da gre za zlorabo in da pravic ne morejo pridobiti.

Manj kot dva tedna po umoru Berte Cacares je bil v Hondurasu umorjen še en okoljski aktivist, Nelson Garcia. Prav tako je bil vključen v protestne akcije proti gradnji jezu Agua Zarca in ubit blizu svojega doma. Na umor so se že odzvali drugi aktivisti, ki so se s protestom združili v dvodnevnem odzivu na umore ter nadaljevanje gradnje jezu.  Na dogajanje se je prav tako odzvala nizozemska razvojna banka in zatrdila, da bo prenehala z vsemi svojimi aktivnostmi v Hondurasu, vključno s finančno podporo omenjenemu projektu.

Ena izmed argentinskih staroselskih vodij in poslank v Paslasurju, Milagro Sala, se ni mogla udeležiti seje v tej parlamentarni strukturi Mercosurja, ker je že dva meseca v priporu. Poslanci Parlasurja se srečujejo v Urugvaju, kar nekaj pa jih je tokrat stopilo na stran Sale in pozvalo argentinske oblasti, naj jo izpustijo na prostost in ji tako med drugim omogočijo izvajanje funkcije, za katero je bila izvoljena. Milagro Sala argentinske oblasti označujejo za kriminalko, trenutno pa je obtožena spodbujanja nasilja, ki naj bi ga izvajala med protestom proti politikam predsednika Mauricia Macrija.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness