Britoff za drugo mesto

Aktualno-politična novica
28. 7. 2018 - 12.00
 / BritOFF

Španski premier Pedro Sanchez, ki je s svojo socialdemokratsko stranko pred slabima dvema mesecema sestavil šibko manjšinsko vlado, se sooča s prvimi razpokami v svoji koaliciji. Parlament je namreč zavrnil vladni predlog proračuna za leti 2019 in 2020. Za proračun je glasovalo le 88 poslancev v 350 članskem parlamentu. Glasov proti je bilo 173, večina strank, ki je Sanchezu pomagala priti na oblast, pa se je glasovanja vzdržala. Poleg svoje stranke je premier dobil podporo le še pri baskovski stranki PNV, zapustili pa so ga v levi stranki Podemos in v več regionalnih strankah. Te stranke nasprotujejo zgornji meji za proračunske izdatke. Po nepotrjenih virih naj bi bila druga točka nestrinjanja nepripravljenost socialistov, da odprejo preiskavo o nekdanjem kralju Juanu Carlosu in njegovih finančnih transakcijah v davčnih oazah. Podpora socialdemokratom se je sicer nedavno zvišala, raziskave javnega mnenja pa jih uvrščajo na prvo mesto. Sanchez kljub temu zavrača možnost predčasnih volitev.

Armenske oblasti so aretirale nekdanjega premiera Roberta Kočarjana. Obtožnica ga bremeni volilne goljufije iz leta 2008 pri izvolitvi svojega izbranega naslednika Serža Sargsjana. Na protestih, ki so sledili, je bilo ubitih osem protestnikov in dva policista, ustavno sodišče pa je potrdilo rezultate. Med zaprtimi je bil takrat tudi sedanji premier Nikol Pašinjan. Sargsjan je odstopil letošnjega aprila po protivladnih protestih, ki jih je vodil Pašinjan. Ta je ob prihodu na oblast napovedal boj proti korupciji prejšnje vladajoče elite.

Do sedaj vladajoča Pakistanska muslimanska liga je priznala poraz na sredinih volitvah, potem ko je najprej napovedala spodbijaje rezultata volitev. Nekaj manjših strank, med njimi islamistična koalicija MMA (Muttahida Majlis–e–Amal), je napovedalo proteste, če volitve ne bodo ponovljene. Pred petimi leti je bil tokratni zmagovalec Imran Khan tisti, ki je po volitvah popeljal ljudi na ulice in za več tednov ohromil prestolnico Islamabad. Obtožbe proti Khanu so podobne tistim, ki jih je sam takrat naslavljal na Muslimansko ligo, namreč, da je zmagal zato, ker je imel podporo vojske. Mnenje, da volitve niso bile povsem pravične, so izrazile tudi ZDA in opazovalci Evropske unije. Khanova stranka PTI je po uradih rezultatih, ki so bili po več preložitvah objavljeni danes, dosegla 116 sedežev, kar je nekaj manj od 137, potrebnih za večino v parlamentu. To je boljši rezultat od pričakovanj in Khanu bo za vlado zadostovalo zavezništvo z nekaterimi manjšimi strankami.

 

Še APR poletno branje:

Centrists Are the Most Hostile to Democracy, Not Extremists - z tabelcami!

In še follow-up

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness