Britoff za Putinov rojstni dan

Aktualno-politična novica
navalni
7. 10. 2017 - 10.00
 / BritOFF

V okrog 80 mestih širom Rusije so se na Putinov rojstni dan zbrali protestniki, ki jih je sklical vodja opozicije Aleksej Navalni. V odgovor je policija v 25 mestih aretirala 139 ljudi. Protestniki so zahtevali predvsem, naj se Navalniju dovoli kandidirati na naslednjih predsedniških volitvah naslednje leto. Navalni je bil namreč 29. septembra aretiran, ko ga je lokalno sodišče obtožilo, da je kršil zakon, ko je organiziral več drugih protestov, ter dobil 20 dni pripora. Proteste morajo namreč po zakonodaji potrditi lokalne oblasti.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je povedal, da enote Svobodne sirske vojske, ki jih podpira Turčija, začenjajo operacijo v regiji Idlib na sverozahodu Sirije.  Dogajanje prihaja kmalu po tem, ko so se Rusija, Iran in Turčija dogovorili za vzpostavitev deeskalacijske cone v Idlibu. Tega trenutno večinoma nadzoruje zveza Hay'et Tahrir al-Sham, ki je njihovemu dogovoru nasprotovala. Hay'et Tahrir al-Sham vodi nekdanja Fronta Al-Nusra, ki je do pred enega leta delovala kot sirska hčerinska organizacija Al-Qaede, nato pa z njo pretrgala formalno povezavo. Operacija turško podprtih upornikov stremi prav k izrinjenju te skupine iz regije.

Združene države Amerike so preklicale ekonomske sankcije proti Sudanu. Razlog za dvig sankcij naj bi bil napredek Sudana pri boju proti terorizmu, lajšanje humanitarne krize in zaveza, da s Severno Korejo ne bo sklepal orožarskih poslov. Sudan ostaja na seznamu držav sponzoric terorizma skupaj s Sirijo in Iranom. ZDA so sankcije proti Sudanu uvedle leta 1997 z uvedbo embarga in blokade vladnih sredstev zaradi kršitev človekovih pravic. Sankcije so se stopnjevale leta 2OO6 zaradi nasilja v regiji Darfur.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness