Britoff za v arhiv

Aktualno-politična novica
9. 6. 2014 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Današnji Britoff začenjamo kar v Sloveniji. Na včerajšnjem referendumu o zakonu o arhivih je po še neuradnih podatkih glasovalo zgolj 11.68 odstotka volilnih upravičencev. Za veljavnost referenduma bi moralo  proti zakonu glasovati vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, tako je tokratni rezultat posledica neudeležbe. Sicer je za zakon glasovalo nekaj manj kot 33 odstotkov tistih, ki so prišli na volišča.

Nadaljujemo v Argentini. Tamkajšnja predsednica Cristina Kirchner je svojo vlado razširila z novim ministrstvom poimenovanim Urad za nacionalno misel. Položaj je zasedel filozof Ricardo Forster. Opozicija noviteti ni naklonjena, saj pravi, da ima označevalec fašistični prizvok. Novi minister odgovarja, da ne gre za poskus doseganja uniformnosti misli, temveč za oblikovanje mreže intelektualcev, ki bodo razmišljali o skupni prihodnosti Latinske Amerike

Ostajamo v Južni Ameriki. V Sao Paulu, največjem brazilskem mestu, so se zaposleni na podzemni železnici odločili, da nadaljujejo s stavko. Gneča po ulicah mesta je tako slab teden pred pričetkom svetovnega nogometnega prvenstva neobvladljiva. Boj za višje plače v državnem podjetju je sicer obsodilo delavsko sodišče, ki sindikate obtožuje, da so prekršili pooblastila.  

OSMA

Na včerajšnjih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu je glede na prve delne neuradne izide zmagala Demokratska stranka Kosova sedanjega premiera Hashima Thacija. Ta je po preštetih 15 odstotkih glasov dobila 31-odstotno podporo. Na drugo mesto se je z 25 odstotki glasov uvrstila Demokratska zveza Kosova bivšega prištinskega župana Ise Mustafe. Volilna udeležba je bila glede na slovenski referendum o arhivih visoka, sicer pa precej nizka. Volilo je okoli 40 odstotkov ljudi.

Mehika bi lahko bila naslednja država, ki bi legalizira marihuano. Pritiski državljanov so že nekaj časa močni, a oblast je vztrajala pri kriminalizaciji. Nedeljski govor mehiškega predsednika Enriqueja Pena Niete pa nakazuje, da bi se stvar lahko spremenila. Dejal je namreč, da Mehika do marihuane ne more voditi drugačne politike kot Združene države Amerike. S tem pa naj bi imel v mislih Washington in Kolorado.

Iz Chicaga poročajo, da je policija s pomočjo izpopolnjene tehnologije za prepoznavanje in primerjanje obrazov aretirala prvega kriminalca. Takšna tehnologija sicer obstaja že dalj časa, vendar je bila tokrat uporabljena skupaj z bazo 4.5 milijona fotografij iz policijskega arhiva, pri čemer jih je program primerjal z fotografijo iz mesta zločina in našel en sam zadetek.

DEVETA

Tretji Britoff začenjamo na Daljnem vzhodu. Osrednji Kitajski partijski časopis je teden dni po 25. obletnici pokola na Trgu nebeškega miru opozoril pred nevarnostmi uvoza demokracije, ki jo bolj ali manj resno prakticira Zahod. Kot primera demokratičnega kaosa navaja Ukrajino in Tajsko. Zaradi časopisnega članka se že špekulira, da s po tiho pričakovano politično liberalizacijo ne bo nič.

Največji svetovni operater mobilne telefonije, skupina Vodafone, je je izdal poročilo o vladnem nadzoru svojih naročnikov v 29-ih državah. Z marketinško potezo so med drugim razkrili, da so Albanija, Egipt, Madžarska, Irska, Katar in Turčija zahtevale neposreden dostop do omrežja, brez kakršnegakoli posredovanja s strani podjetja. Drugje so zadeve pač posredovane preko uslužbencev operaterja.

Stavkovni odbor Sindikata policistov Slovenije je včeraj sprejel sklep o preklicu stavke, ki naj bi se začela danes ob 6-ih. Do odločitve je prišlo zaradi izpolnitve večine stavkovnih zahtev. Med njimi sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi in sprejetje uredbe o določitvi višine dodatnega plačila policistom, ki jim je odrejeno opravljanje dela v skladu z zakonom o organiziranosti in delu v policiji. 

DESETA

Po poročanju predstavnika pakistanskih paravojaških sil, Sibtaina Rizvija, so varnostne sile končale napad na letališču v Karačiju, ki je zahteval najmanj 24 smrtnih žrtev. Odgovornost za napad so že včeraj prevzeli pakistanski talibani, pri čemer je šlo za maščevanje za novembra z brezpilotnim napadom ubitega voditelja Hakimula Mehsuda. Ob tem so zavrnili tudi kakršnakoli pogajanja, saj jih dojemajo zgolj kot še eno od vojnih orožij.

Izredni zakoni pa veljajo tudi na Tajskem, kjer je po dolgotrajnih množičnih protestih proti nekdanji premierki Yingluck Shinawatra oblast prevzela vojska. Med drugim so po udaru prepovedali kakršno koli javno protestiranje. Toda politično aktivni državljani izrednih razmer ne spoštujejo in že dalj časa organizirajo precej kreativne demonstracije. Vojska, ki se drži preizkušenih metod, je zato v Bangkoku namestila povečano število pripadnikov, kar je bil tudi odgovor na nove domnevne množične demonstracije tok proti diktaturi vojske.

Današnji blok jutranjih novic na Radiu Študent končujemo z mednarodno konferenco s področja računalniške kreativnosti, ki jo tokrat gosti Inštitut Jožef Štefan. Z uvodnim predavanjem in razstavo naslovljeno „You/Me/It“, se začenja do četrtka trajajoč program, na katerem bodo raziskovalci predstavili zadnje rezultate s področij avtomatskega generiranja slik, videoiger, glasbe, zgodb, poezije in kuharskih receptov ter rezultate raziskav računalniškega modeliranja za razumevanje človeške kreativnosti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness