BritOFF za vodo!

Aktualno-politična novica
12. 2. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Egipt je dobil novega verskega voditelja. Na čelo muslimanov v tej državi bo stopil mufti Šauki Ibrahim Abdel Karim. V Egiptu so tokrat prvič volili muftija, saj ga je doslej vedno imenoval egiptovski predsednik. Izbran je bil na tajnih volitvah, na katerih so sodelovali vodilni verski učenjaki kairske univerze Al Azhar, najvišjega sedeža znanja za sunitski islam. Karim je teolog in je doslej predaval islamsko pravo, egiptovski javnosti pa njegovo ime doslej ni bilo znano. Ni član Muslimanske bratovščine, iz katere prihaja egiptovski predsednik Mohamed Mursi, in ni znano, kateri politični opciji bi lahko pripadal. Dosedanji egiptovski mufti Ali Gomaa je bil znan po svojih precej liberalnih pogledih. Umika se zaradi starosti in se bo upokojil.

Organizatorji pobude Right2Water so sporočili, da so zbrali več kot milijon podpisov, potrebnih za sprožitev morebitne prve evropske državljanske pobude. Pobuda Right2Water Evropsko komisijo sicer poziva k predložitvi ustrezne zakonodaje, ki bi zaščitila vodo kot javno dobro in preprečila, da postane tržno blago. Uredba o evropski državljanski pobudi, ki državljanom Unije prvič doslej omogoča, da od Evropske komisije zahtevajo spremembo evropske zakonodaje je stopila v veljavo aprila lani. Državljansko pobudo mora podpreti najmanj milijon državljanov Unije iz najmanj četrtine od 27 držav članic. Evropska komisija mora državljansko pobudo proučiti in v treh mesecih sporočiti, ali lahko pripravi zakonodajni predlog. Svojo odločitev o nadaljnjem ukrepanju mora javno utemeljiti. Svoj podpis proti možnosti privatizacije vodnih virov lahko sicer še vedno oddate na naslovu www.right2water.eu

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je govor premiera Janeza Janše na shodu Zbora za republiko ocenila kot političen govor, ki vsebuje elemente spodbujanja sovraštva in nestrpnosti do vseh, ki se ne strinjajo z njegovo politično usmerjenostjo. Po njenem Janša s tem daje slab zgled za druge nosilce političnega in javnega govora. Varuhinja je dejala, da je označevanje drugače mislečih z levim fašizmom slab signal za vse, ki sodelujejo v javnih razpravah, saj širi meje sprejemljivega v smeri dopuščanja sovražnega govora oziroma sovraštva in nestrpnosti v javnem govoru.

8.05

Sirski uporniki naj bi, po lastnih navedbah, prevzeli nadzor nad največjim jezom v državi. Če so njihove navedbe resnične, je to za režim predsednika Bašarja al Asada huda strateška in največja gospodarska izguba doslej. Sirski aktivisti trdijo, da so uporniški borci zavzeli vse vhode in izhode na jezu Tabka pri hidroelektrarni na reki Evfrat v severni provinci Raka. Gre za hidroelektrarno s kapaciteto 880 megavatov elektrike, ki dobavlja velik del elektrike za mesto Alep na severu Sirije. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice omenjeni jez sicer še naprej deluje, saj uporniki iz strahu pred morebitnim bombnim napadom režimskih sil ne upajo v zgradbo. Uporniki naj bi sicer tudi prevzeli nadzor nad krajem Tabka v bližini jeza, kjer živijo uslužbenci hidroelektrarne.

Ulice Kaira so včeraj, na drugo obletnico padca režima egiptovskega samodržca Hosnija Mubaraka, znova preplavili protestniki, tokrat proti islamističnim oblastem pod vodstvom Mohameda Mursija. Na ulicah egiptovske prestolnice se je zbralo več kot deset tisoč ljudi. Znova so se zbrali na osrednjem trgu Tahrir, ki je bil osrednje prizorišče protestov že pred dvema letoma. Zdaj so protestniki zahtevali padec Mursija in njegove Muslimanske bratovščine, ki naj bi si prilastili vso oblast v državi. Protesti so sprva potekali relativno mirno, zvečer pa so pred predsedniško palačo protestniki začeli s kamenjem in granitnimi kockami obmetavati policiste. Ti so odgovorili z vodnim topom, nato pa tudi s solzivcem.

Poslanec Socialnih demokratov Matevž Frangež je na včerajšnjem shodu mariborskega mestnega odbora stranke tudi uradno vstopil v boj za županski stolček. Po njegovih besedah je potrebno v času do naslednjih rednih lokalnih volitev najprej sanirati mestne finance, stabilizirati mesto, v občinsko upravo vrniti strokovna merila, namesto političnih meril, hkrati pa tudi povečati sposobnost mesta za črpanje evropskih sredstev. Za marčevske nadomestne volitve je do zdaj kandidaturo napovedalo pet kandidatov. To so poleg Frangeža še predsednik mestnega odbora Slovenske nacionalne stranke Folko Puconja, filozof in sociolog Teodor Lorenčič, borec za čisto okolje Franc Jesenek in sociolog Andrej Fištravec.

9.05

Severna Koreja je sporočila, da je izvedla uspešen podzemni jedrski poskus. Južna Koreja je dejanje severne sosede že obsodila, Varnostni svet Združenih narodov pa naj bi se še danes sestal na nujni seji. Poskus naj bi imel moč med šestimi in sedmimi kilotonami, kar je precej več kot pri prvih dveh testih leta 2006 in 2009. Za primerjavo, prva atomska bomba, ki so jo Združene države Amerike odvrgle na Hirošimo, je imela moč 15 kiloton.

Nemška vlada je pozvala iranske oblasti, da iranskemu režiserju in scenaristu Jafarju Panahiju pustijo iz države in mu tako omogočijo ogled svetovne premiere njegovega zadnjega filma "Parde" na 63. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu. Panahi je svetovno znan režiser in scenarist, ki v svojih filmih prikazuje življenje v Iranu. Pri ustvarjanju posebno pozornost posveča predvsem revnim, otrokom in ženskam. Marca 2010 so ga skupaj z ženo, hčerjo in več prijatelji aretirali, kasneje pa obtožili propagande zoper iransko vlado. Trenutno je obsojen na šestletno zaporno kazen in 20-letno prepoved ukvarjanja s filmom.

Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela so za zadnja pogajanja pred sredino sejo matičnega odbora Državnega zbora porabili skoraj 12 ur. Levji delež razprave so namenili zaposlovanju za določen čas. Kompromisna rešitev preprečuje veriženje zaposlitev za določen čas, hkrati pa omogoča vzporedno sklepanje pogodb o zaposlitvi za isto delo. Delodajalci bi tako lahko za isto delo za določen čas, a največ za dve leti, zaposlili več ljudi. Delodajalci so med drugim znova odprli vprašanji plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo. A dogovora v tem delu ni mogoče pričakovati. Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen je po pogajanjih ponovil, da sindikati tega ne vidijo kot teme, ki bi se je sploh še lahko lotevali. 

10.05

Ameriški predsednik Barack Obama je sprostil 50 milijonov dolarjev za pomoč Franciji in Čadu v boju proti islamskim skrajnežem na severu Afrike in v Maliju. ZDA že zdaj pomagajo Franciji z gorivom in letalskimi prevozi oboroženih sil Čada in Francije za operacije na severu Malija. Francoski predsednik Francois Hollande je v ponedeljek operacije, v katerih sodeluje okrog 4000 francoskih vojakov označil za uspeh, ker so večja mesta, kot sta Timbuktu in Gao, osvobojena. Vendar pa se je začela gverilska vojna, vrstijo se tudi samomorilski napadi. Francija se želi iz države umakniti marca, nadzor nad severnim delom Malija pa bodo prevzele sile držav zahodne Afrike pod vodstvom Nigerije. V operacijah s skoraj 2000 vojaki sodeluje tudi Čad.

Finančni ministri Evropske unije bodo v Bruslju razpravljali o stanju javnih financ in gospodarskih neravnovesjih v članicah unije ter o ukrepih za spodbujanje rasti in zaposlovanja. Slovenijo bo na zasedanju zastopal državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj. Ministri bodo sprejeli sklepe o treh poročilih Evropske komisije: letnega pregleda rasti, ki določa prednostne ukrepe za spodbujanje rasti in zaposlovanja, ter poročil o gospodarskih neravnovesjih in vzdržnosti javnih financ. V poročilu o makroekonomskih neravnovesjih, objavljenem lani novembra, je komisija ugotovila, da se 14 članic, tudi Slovenija, sooča z resnimi težavami, ki jih je treba podrobno preiskati. Temeljite analize stanja v teh državah se pričakujejo marca.

Obilno sneženje povzroča daljše zamude v železniškem prometu, predvsem na progi Ljubljana-Koper. Na tej relaciji nekateri vlaki zamujajo do ene ure, na drugih relacijah pa posamični vlaki do 10 minut. Na ljubljanski avtobusni postaji avtobusi zamujajo do pol ure, letalski promet na Brniku pa z izjemo enega odpovedanega leta poteka tekoče. Na drugih progah po državi večjih zamud ni, zamujajo tudi nekateri mednarodni vlaki.

Vreme. Čez dan bodo padavine od zahoda postopno slabele in povečini prehodno tudi ponehale. Temperature bodo od -5 do 1, na Primorskem od 1 do 6 stopinj Celzija. Jutri bo oblačno, občasno bo še snežilo, pogosteje v vzhodni polovici Slovenije. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter. V četrtek bo pretežno oblačno, ponekod v notranjosti bo še naletaval sneg.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.