Britoff zagotovljene nevtralnosti

Aktualno-politična novica
vetnet še en tag za v googlovo bazo
4. 4. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Komite ameriškega senata zadolžen za pripravo poročila o uporabi brutalnih zasliševalnih tehnik CIE je izglasoval, da bo poročilo deklasificiral, torej naredil dostopno javnosti. Odločitev je najverjetneje posledica dejstva, da je CIA vohunila za pripadniki komiteja in njihovimi pomagači, medtem ko so pripravljali poročilo. Prvi deli poročila bodo na voljo šele v naslednjih tednih.

V javnost je prišla še ena zgodba o vmešavanju Združenih držav Amerike v suverene države. Pod vodstvom vladnega uslužbenca Joe McSpedona se je ustanovila kubanska verzija tweeterja. Ta sicer ni temeljila na internetu, saj je dostop do slednjega v Kubi izjemno omejen in drag, temveč je njihov servis temeljil na komunikaciji prek SMS-ov. Program je omogočil več kot 40.000 Kubancem, da izmenjavajo mnenja. Slednje je seveda pozitivna namera, vendar sporna, kadar je financirana s strani tuje vlade. Še posebej vlade, ki je v preteklosti poskušala strmoglaviti režim in ima proti celotni državi več desetletij vzpostavljen embargo.

Turško ustavno sodišče je razveljavilo prepoved Tweeterja, katero je pred dvema tednoma vzpostavil predsednik Erdogan. Kljub temu je slednjemu uspel originalen namen prepovedi. Zadnjo nedeljo so se namreč odvile lokalne volitve, Tweeter pa je ljudem omogočal deljenje neprijetnih telefonskih posnetkov koruptnih vladnih uradnikov.

 

0800

Ukrajinksi uzurpatorski premier Yatseniuk je bivšega predsednika Viktorja Janukoviča okrivil za ostrostrelske napade na civiliste med protesti. Obenem je ruske oblasti pozval, da ga izročijo Ukrajini. Izgleda, da se Yatseniuk še ni uspel seznaniti s pogovorom med evropsko odposlanko za zunanje zadeve Catherine Ashton in estonskim zunanjim ministrom Paetom. V pogovoru ji slednji obrazloži, da ima trdne dokaze, da so ostrostrelci najverjetneje naročeni s strani radikalnega dela protestnikov, saj so isti krvoločneži streljali tako na civiliste in policijo.

Voditeljica Mednarodnega denarnega sklada, okrajšano IMF, Christine Lagarde je priznala, da bi ukrajinska ekonomija ob koncu prejšnjega leta doživela popolen kolaps brez ruske finančne pomoči. Rusija se je takrat odločila investirati 15 milijard dolarjev in že v decembru Ukrajini zagotovila tri milijarde dolarjev. Seveda je bila pomoč po državnem udaru prekinjena. Sedaj bosta okrog 25 milijard dolarjev ukrajinske finančne pomoči skupaj nabrali Evropska unija in IMF.

Ruska stran se je obenem sprijaznila s trenutno izgubo vpliva v Ukrajini. Prekinila je namreč subvencioniranje plina namenjenega Ukrajini. Od aprila dalje bo cena za 1000 kubičnih metrov znašala 458 dolarjev namesto sedanjih 100. Obenem je Rusija prekinila pogodbo z Ukrajino, ki ji je dosedaj omogočala nastanitev črnomorske flote v Sevastopolu. Slednja poteza odraža rusko samozavest glede bodoče pripadnosti Krima.

 

0900

Izrael je preklical izpustitev četrte skupine palestinskih zapornikov. Odločitev je povračilo za poskus pristopa palestinske strani k 15 mednarodnim agencijam. Večji del slednjih v okviru Združenih narodov, ter nekaterih drugih mednarodnih organizacij.

Rusko zunanje ministrstvo je obsodilo odločitev kijevskih pučistov, ki prepoveduje vstop ruskim novinarjem v Ukrajino. Že prejšnji teden so ukrajinske oblasti prisilno deportirale novinarje večih ruskih medijskih hiš.

V Afganistanu se nadaljuje kampanja samomorilskih napadov pred volitvami naslednji konec tedna. Tokrat je bilo napadeno notranje ministrstvo v Kabulu. Obenem se bo naslednji predsednik po trinajstih letih in več stomilijardni ameriški pomoči še vedno znašel pred državo v razsulu. Slednje odraža tudi rekordna letina opija v 2013 - Afganistan pridela 80% opija na svetu - kakor tudi 40-kratno povečanje proizvodnje heroina od pričetka zahodne invazije.

 

1000

Evropski parlament je v redkem trenutku razsodnosti sprejel zakonodajo, ki bo ohranila svobodo in nevtralnost na internetu. Na pobudo socialistov, liberalcev, zelenih ter levega bloka je bilo na glasovanju potrjen skupek zakonov, ki je preprečil korporativen predlog komisije o ukinitvi nevtralnosti na internetu. Slednja predpostavlja, da operater nima pravice diskriminirati pretoka podatkov glede na njihovo vssebino ter izvor; ali zaračunavati dodatne vsote za prenos specifičnih vsebin. Za primer: operaterji si želijo možnost, da bi lahko dodatno zaračunavali za prenos video-posnetkov, saj le ti zahtevajo močnejšo infrastrukturo. Drugi primer je recimo Skype, katerega prenos bi operaterji želeli omejiti, saj je konkurenca njihovim telefonskim storitvam. Vsaj enkrat lahko torej resnično pohvalimo odločitev evroposlancev, ki so v veliki meri zacementirali nevtralnost na internetu za bližnjo prihodnost. Z odločitvijo se Evropa giblje v smeri civilizacije 21. stoletja, ki internet zastopi kot javno dobro. Zakaj tak hvalospev? Čezlužniki so pred slabim mesecem ovrgli zakonodajo, ki je zagotavljala internetno nevtralnost. Sram njim, slava evropskemu kontinentu.

Vesoljska sonda Cassini, skupni projekt NASE in ESE, izstreljena pred sedemnajstimi leti, je na Saturnovi luni Enceladus odkrila morje pod ledeno površino južnega pola velikosti 130.000 kvadratnih kilometrov. To so prve številke, saj obstaja možnost, da se morje raztega skoraj pod celotnim ledenim ovojem.

Ruske oblasti so izrazile ožalovanje nad ameriško prekinitvijo vesoljskega sodelovanje med NASO in rusko vesoljsko agencijo. Po mnenju ruske strani bo odločitev škodovala delovanju in razvoju mednarodne vesoljske postaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Nihče ni popolen, pa vendar par besed, katere so pogosto zapisane narobe: twitter, tweet, tweetati

Sam pa dodajam še pridevnik, ki je pogosto zapisan narobe: popoln, popolna, popolno.

Nihče ni popoln*, pa vendar par besed, ki* so pogosto zapisane narobe: twitter, tweet, tweetati

Absolutno. ctrl+F: popolen, katero

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.