BRITOFF ZAGOTOVLJENE SLUŽBE

Aktualno-politična novica
22. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

 

SEDMA

Turčija je zaradi spopadov in nadaljevanja krize v sosednji Siriji Nato zaprosila za sistem zračne obrambe patriot. Generalni sekretar Nata Anders Rasmussen je že napovedal, da bo Nato Turčiji pomagal brez odlašanja, saj naj bi bila pomoč v raketah patriot konkreten dokaz solidarnosti in odločnosti zavezništva. Rasmussen še dodaja, da bi rakete okrepile obrambne zmogljivosti in zmanjšale napetosti vzdolž jugovzhodne meje Nata.

Med pogajanji o predlogu zakona o delovnih razmerjih se je zataknilo pri usklajevanju glede dolžine dopusta. Ministrstvo za delo in delodajalci želijo dopust omejiti za največ 35 dni na leto, sindikati pa se s tem ne strinjajo. Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjtnikov Slovenije Igor Antauer je ob tem dejal, da imajo soločene veje javnih uslužbencev tudi po 60 dni letnega dopusta in da je tudi to razlog za dolge čakalne vrste pri določenih javnih storitvah.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je že pripravil odgovor na interpelacijo, ki so jo v začetku tedna vložili poslanci Pozitivne Slovenije. Gorenak trdi, da so v odgovoru kronološko natančno opisani vsi dogodki glede sporne izgube podpisov za referendumsko pobudo o slabi banki. Odgovor bo javnosti pokazal, ko bo le ta lektoriran, še dodaja Gorenak.

OSMA

Predstavnici FARC-a so kolumbijsko vlado obtožili, da nadleguje sorodnike enega izmed upornikov. Obtožba je zaostrila napetosti med stranema, ki se na Kubi še vedno dogovarjata o sklenitvi mirovnega sporazuma. Po navajanju tiskovne predstavnice FARC-a Viviane Hernandez, so predstavniki policije grozili sorodnikom poveljnika Francisca Gonzalesa in od njih želeli izvedeti, kje se poveljnik nahaja. Kljub incidentu pa obe strani zaenkrat še vedno vztrajata pri mirovnih pogovorih.

Ob vsesplošnem varčevanju, ki klesti tudi evropski proračun, je v javnost pršla številka, o številu steklenic vina, ki jih premore klet pod Evropsko komisijo in Evropskim svetom. Evropski birokrati naj bi razpolagali z nekaj manj kot 43 tisoč steklenicami vina in približno 2000 steklenicami žganih pijač. Član Evropskega parlamenta Ehrenhsuaser je ob tem dejal, da je številka absolutno prevelika, zaposleni pa bi morali raje delati, kot pa da se opijajo.

Srbsko tožilstvo za vojne zločine bo za nedavno oproščena hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača sprožilo pravne postopke za obravnavo vojnih zločinov, ki se se zgodili med hrvaško vojno operacijo Nevihta leta 1995. Stbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je dejal, da bodo postopke sprožili šele sedaj zato, ker ima haaško sodišče primat pri obravnavi tovrstnih primerov in so morali počakati na pravnomočno obsodbo sodišča.

DEVETA

Toshibini inženirji so zasnovali robota, ki je odporen na radioaktivno sevanje in bi lako pomagal pri čiščenju jedrske elektrarne Fukušima. Na območje z visoko stopnjo sevanja se tako ne bi bilo treba odpravljati ljudem in dodatno ogrožati njihovega zdravja. Robot ima še vedno nekaj težav, predvsem z izjemno počasno hojo po stopnicah.

Ponovno se krepi spor o načinu pridružitve morebitne neodvisne Škotske Evropski uniji. Britanski minister za zunanje zadeve Hugo Swire je namreč dejal, da škotske trditve o avtomatični pridružitvi Uniji niso resnične. Škotska bi se po njegovem mnenju morala o vstopu začeti pogajati od začetka, torej kot država kandidatka, potrebovala pa bi podporo prav vseh zdajšnih držav članic Evropske unije.

Pomočnici direktorja novomeške Komunale Jožici Fabjan sta Slovenska ljudska stranka in Zveza za dolenjsko delovno mesto zagotovili kar s koalicijsko pogodbo. V osmem členu je Fabjanovi obljubljeno delovno mesto na Komunali, v kolikor pa ji ne bi našli tega delovnega mesta, pogodba našteva še ostala možna delovna mesta zanjo – v Zdravstvenem domu Novo mesto, Kulturnem centru Janeza Trdine ali Knjižnici Milana Jarca. Fabjanova je bila na položaju pomočnice direktorja do leta 2004, ko je bila zaradi afere prisiljena odstopiti.

DESETA

Palestinsko gibanje Hamas in Izrael sta dosegla premirje na območju Gaze. Dogovor, katerega porok je Egipt, predvideva zaustavitev vseh izraelskih vojaških akcij v Gazi in Hamasovih raketnih napadov na Izrael. Če bo prekinitev spopadov trajala več kot 24 ur, bo Egipt odprl meje z Gazo in omogočil lažji prehod oseb ter tovora. Spopadi so sicer trajali osem dni, v njih pa je umrlo 140 Palestincev in 5 Izraelcev.

Uporniška skupina M23 iz Demokratične republike Kongo je po zasedbi milijonskega mesta Goma napovedala pohod proti glavnemu mestu Kinšasi. Njihov namen je osvoboditev te afriške države, je sporočil tiskovni predstavnik upornikov Vianney Kazarama. Vladna vojska se je iz Gome umaknila, pripadniki mirovnih sil Združenih narodov pa dejanja skupine zgloj opazujejo. Predsednik Joseph Kabila je že izrazil pripravljenost prisluhniti pritožbam upornikov.

Minister za finance Janez Šušteršič je skušal v nastopu na ameriški televiziji CNN pomiriti finančne trge. Zatrdil je, da je Slovenija kljub precejšnji neusklajenosti političnih akterjev, zmožna izpeljati nujne ukrepe, ki bi odpravili sedanje težave. Finančna in gospodarska kriza naj bi Slovenijo po ministrovem mnenju prizadela predvsem zaradi pomanjkljive konkurenčnosti in strukturne neprilagojenosti gospodarstva.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness