Britoff zamenjanih vlog

Aktualno-politična novica
29. 10. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Uporniki v obleganem mestu Alep v Siriji so začeli ofenzivo s katero bodo poskušali prebiti obroč vladnih sil. Uporniki so napad začeli s tremi avtomobili bombami in močnim obstreljevanjem na jugozahodnem obrobju žepa, kjer je tudi najkrajša pot do območij pod nadzorom upornikov. Uporniške sile v katerih sodelujejo različne vojaške milice in oborožene skupine so hkrati začele z napadi v mestih Hama in Latakija, v bližini baze ruskih zračnih sil, ki podpirajo sirske vladne sile v Alepu. Vojaški spopadi v drugem največjem mestu tako spet eskalirajo, po tem ko so propadli vsi poskusi, da bi se dosegla prekinitev ognja. Zadnja prekinitev ognja, ki je trajala tri dni, se je sicer zgodila konec prejšnjega tedna, ko je Rusija enostransko odprla koridorja, po katerih bi civilisti lahko zapustili mesto. Takrat so to izkoristili le redki, saj so koridorji vodili na območja pod vladnim nadzorom, poleg tega v njih ni sodelovala Organizacija združenih narodov, saj po njihovih besedah ni bilo mogoče pridobiti zadovoljivih varnostnih zagotovil vseh vpletenih strani.

Rusija je v petek za dva glasova izgubila volitve za članstvo v Svetu za človekove pravice, ki deluje v okviru OZN. V volitvah za mesta, ki so v 47 članskem svetu namenjena vzhodnoevropskim državam jo je za dva glasova premagala Hrvaška. Kot glavni razlog za izgubo podpore nadaljnjemu članstvu v Svetu, kjer je imela Rusija mesto že zadnjih deset let, so sodelujoči navedli sporno Rusko vojaško posredovanje v Siriji. Druga sporna država o kateri se je v petek glasovalo v New Yorku je bila Saudska Arabija, ki pa je kljub obtožbam o kršenju človekovih pravic in vojnih zločinih v vojni v Jemnu, ponovno dobila sedež v omenjenem Svetu. Drugi mandat so poleg Savdske arabije dobile še Kitajska, Južna Afrika in Velika Britanija, med novimi članicami Sveta pa bodo že Združene države Amerike, Egipt, Tunizija, Irak, Japonska in Ruanda. 

Nemec Günther Oettinger bo novi komisar evropske unije, odgovoren za proračun. Nekdanji strankarski rival nemške kanclerke Angele Merkel v stranki CSU, bo nadomestil komisarko in podpredsednico evropske komisije Kristalino Georgievo. Gregorieva se je nedavno neuspešno potegovala za mesto generalnega sekretarja OZN, sedaj pa se seli na mesto direktorice Svetovne banke, ki je v hierarhiji neposredno pod njenim predsednikom Jim Yong Kim-om. Georgieva je sicer že bila podpredsednica Svetovne banke med leti 2008 in 2010.

V Seulu so potekali protesti, na katerih je približno 20 000 zahtevalo odstop predsednice Park. Več predsedničinih svetovalcev je obtoženih korupcije. Prejšni teden se je Park v televizijskem nagovoru priznala, da je pustila svojim starim političnim zaveznikom, da so speremenili njene govore, pred nekaj dnevi pa je odpustila deset višjih vladnih svetovalvcev. Med njimi je tudi Choi Soon-si, ki sicer ni imela uradnega položaja, a je obtožena vplivanja na vladno politiko in zlorabe svojih povezav s predsednico za pridobitev finančne koristi. Choi je hčerka Choi Tae-mina, voditelja skrivnostnega šamanskega verskega kulta, ki je bil do svoje smrti politični mentor zdajšne predsednice.

V spopadih v Centralnoafriški republiki je v zadnjih dveh po poročilu Združenih narodov umrlo najmanj 25 ljudi. Spopadi, ki so se zgodili na jugozahodu države v mestu Bangui so se spopadli borci sedaj razpuščene muslimanske milice Seleka in skupina krščanskih milic. Uporniki v skupini Seleka so leta 2013 z oblasti odstranili predsednika Francoisa Bozizzeja, nato pa so kmalu tudi sami izgubili oblast, čemur je sledil val proti muslimanskega nasilja v katerem je umrlo več tisoč ljudi, več sto tisoč pa jih je zapustilo domove. V državi je trenutno približno 12 000 pripadnikov modrih čelad, ki naj bi skrbeli za mir, a se krog nasilja in maščevanja v zadnjem času v tej afriški državi kljub temu povečuje.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ma Ja pa smo spet pri hipokriziji kajne. Ruanda je kar naenkrat opuscena davnega pokola inSavdska Arabija se kar naenkrat dela neumno, kot da svoj zivi Dan si ni umazala rok s krvjo inpodporo militantnih islamisticnih Celic kajne? Kaj je to spet kaksna sala Ali nadaljevanje dementne politike Ali pa je vedno lazje stvari pometati pod preprogo kot pa se soociti z ogledalcem kajne?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness