Britoff zdravnikov in bojkota

Aktualno-politična novica

9:05

V Angliji in na Severnem Irskem danes poteka stavka nekaterih zaposlenih v National Health Service, sistemu javne zdravstvene oskrbe. Gre za prvo tovrstno stavko zaradi plač v več kot 32 letih, povod za odločitev zaposlenih pa je odpoved napovedanega dviga plač za 1 odstotek. Največji izmed vpletenih sindikatov, Unison, pravi, da so se njihove plače od leta 2010, torej v času trenutne vlade in njenih varčevalnih ukrepov, upoštevajoč inflacijo znižale za kar 10 odstotkov. Medtem ko na Severnem Irskem odločitev še ni sprejeta, v Angliji pa trdijo da za povišanje enostavno ni sredstev, so na Škotskem vsi zaposleni znotraj National Health Servicea bili deležni 1-odstotnega dviga plač.

V Fergusonu, ameriškem mestu, ki je bil še do pred nekaj tedni zvezda naslovnic, se protesti kljub mednarodnemu medijskemu mrku nadaljujejo. Med vikendom je namreč potekalo aktivistično srečanje, ki je sovpadlo z novimi protesti, ki jim je botroval še en policijski uboj v okrožju mesta St. Louis. Tokrat naj situacija ne bi bila tako dvomljiva, saj naj bi bil ubit sedemnajstletnik v resnici oborožen, vseeno pa v oči bode dejstvo da je prestrašeni policist v najstnika izpranil cel saržer, saj je proti njemu ustrelil kar 17-krat. Po uboju, so se v mladčevi domači soseski njegovi tovariši celo spopadli s policijo, medtem, ko so protesti v Fergusonu mirni.

Avstralski premier Tony Abbott se je s svojimi izjavami ob odprtju premogovnika odločno uprl zelenemu trobezljanju, ki mu tako radi podležejo težkokategorniki svetovne politike. Projekt v Queenslandu vreden 4,2 milijarde dolarjev je tako pospremil z besedami, navajamo:”Premog je ključen za bodoče energetske potrebe sveta, zato premoga ne demonizirajmo. Premog je dober za človeštvo.” POleg tega je zagotovil, da je prihodnost premogovništva v Avstraliji svetla in da je naloga vlade, da vsakemu omogoči, da se v tej industriji preizkusi. Srečno Avstralija!

COSATU, ena izmed konfederacij sindikatov v Južni Afriki, poziva Svetovno zdravniško združenje k izključitvi izraelskih predstavnikov. Konfederacija tako podpira aktivnosti palestinskega gibanja za bojkot, dezinvesticije in sankcije, delujoč proti izraelskim institucijam, ki ohranjajo sistem, katerega značilnost je sistematično kršenje človekovovih pravic Palestincev. Tokrat gre pri tem za izraelske zdravnike, ki nikoli niso obsodili delovanja Izraela na palestinskih ozemljih, ki vključuje tudi mučenje. Več o pozivu ter o razlogih, zakaj se za idejo bojkota pogosto zavzemajo ravno južnoafriški akterji, v Britoffu čez eno uro.

10:05

Največja izmed južnoafriških konfederacij sindikatov s kratico COSATU je odprla novo fronto proti nekaznovanosti izraelskih zločinov v Gazi. Konfederacija, ki združuje 1,8 milijona delavcev je skupaj s Kampanjo za bojkot, dezinvesticije in sankcije, krajše BDS, namreč pozvala Svetovno zdravniško združenje, da iz svoje organizacije izključi svojo izraelsko vejo. Poziv je bil izdan ob robu četrtkovega zasedanja organizacije v južnoafriškem Durbanu, ki ga je spremljal tudi manjši protest podpornikov omenjene ideje.

COSATU je bil sicer eden prvih svetovnih sindikatov, ki je podprl kampanjo BDS, ki z nenasilnimi metodami spodbujanja k bojkotu izraelskih izdelkov in državnih institucij želi doseči končanje kršenja človekovih pravic Palestincev in spoštovanje mednarodnega prava. COSATU je svojo pobudo utemeljil z dejstvom, da Izraelsko zdravniško združenje ni nikoli obsodilo izraelskega mučenja. Poleg tega izraelsko združenje ni nikoli nasprotovalo kršenju enega osnovnih principov organizacije, to je zdravniške nevtralnosti, na katero se izraelska vojska na okupiranih palestinskih ozemljih požvižga. Sindikat nadalje ugotavlja, da je izraelsko združenje molčalo ali pa celo opravičevalo zatiranje in vojno, vključno z nadlegovanjem, poškodovanjem in ubijanjem palestinskih zdravstvenih delavcev ter ni obsodilo uničenja palestinske zdravstvene infrastrukture. Vse to je zadosten razlog za izključitev izraelskega združenja iz krovne organizacije vsaj dokler le to nedvoumno ne obsodi, se distancira in se aktivno zoperstavi izraelskim politikam mučenja, okupacije in apartheida.

Podporniki izključitve izraelskega združenja torej pravijo, da ima le-to dolžnost obtožiti vojne zločine izraelskih institucij. V primeru, da bi bila izraelskemu združenju preprečena participacija, to ne bi bil prvi tovrstni primer. V času južnoafriškega apartheida, je pravico do sodelovanja v Svetovnem zdravniškem združenju izgubilo združenje iz Južne Afrike. Poziv k enaki usodi izraelske skupine sicer poteka že več let, leta 2007 je svoje mnenje o tem izdalo 130 britanskih zdravnikov, ki so bojkot predstavili kot etično in moralno nujen v primerih, ko druge vrste delovanja nimajo učinka.

Različni akterji znotraj Južnoafriške republike torej dobro poznajo aktivnosti bojkota, dezinvesticij in sankcij ter predvsem posledice le-teh. Njihova izkušnja je tako pomembna na več ravneh, niso namreč samo izkusili apartheidnih politik, za katere je bilo že večkrat rečeno, da so v primeru Palestine dosegle novo stopnjo krutosti, ampak se zavedajo tudi ogromnega pomena mednarodne solidarnosti. Ravno sindikati, pri čemer so bili vodilni britanski, so bili eni najmočnejših pobudnikov bojkota izdelkov iz Južne Afrike v času apartheida. Tudi južno-afriška konfederacija sindikatov, ki trenutno poziva k izključitvi izraelskega zdravniškega združenja, na nujnost aktivnosti BDS opozarja že več let. Leta 2006 je vodstvo konfederacije potrdilo svojo zavezo k tovrstnemu boju, pri čemer so poudarili, da gre pri tem za miroljubno možnost upora. V primeru Izraela, ki je v svojih dejanjih brezkompromisen, rasističen in brutalen, je strategija izolacije nujna.

Za zaključek pa še eno dejstvo, ki spodbuja južnoafriške sindikate in druge organizacije k pozivom k spoštovanju mednarodnega prava in končanju kršenja človekovih pravic: Izrael je v času južnoafriškega apartheida s svojo podporo dejansko pripomogel k ohranitvi represivnega režima. Izraelske in južnoafriške oborožene sile so takrat vzpostavile močno sodelovanje in izmenjavo informacij glede orožja in vojaških usposabljanj. To prijateljstvo je temeljilo na prepričanju, da jima je skupna predvsem ena stvar, in sicer, kot je bilo zapisano v južnoafriškem zborniku leta 1976: “obe se nahajata v večinoma sovražnem okolju, kjer prebivajo temna ljudstva”.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.