Britoff zmage v rezervatu Blackfeet

Aktualno-politična novica

OSMA

Izraelska vojska je pridržala svojega vojaka, ki ga je aktivistična skupina B’Tselem posnela pri usmrtitvi ranjenega Palestinca v Hebronu na okupiranem Zahodnem bregu. 21-letnik naj bi z nožem napadel izraelskega vojaka, pri čemer je bil ustreljen. Nezavesten je obležal na tleh, reševalci pa so oskrbeli napadenega izraelskega vojaka. Ko so ranjenega vojaka naložili v reševalno vozilo, je do na tleh ležečega Palestinca pristopil vojak in ga ustrelil v glavo. Izraelska vojska je že odprla preiskavo o dogodku, saj naj bi vojak domnevno kršil njihove vrednote in standarde.

Po Finski, Norveški in Estoniji se je skrajno desna ulična patrulja z imenom Soldiersof Odin razširila še na Švedsko. Prvič so po ulicah v boju proti domnevnim migrantskim nasiljem patruljirali minuli vikend v mestu Dalarna, kasneje pa so bili opaženi tudi v Stockholmu. Po lastnih trditvah imajo sto članov in pet tisoč podpornikov, njihova stran na Facebooku pa pravi, da ima njihov vodja sicer nacionalsocialistične, torej nacistične poglede, ki pa ne predstavljajo tudi stališč same skupine.

Egiptovska policija je sporočila, da so našli storilce mučenja in krutega umora italijanskega študenta Giulia Regenija. Šlo naj bi za tolpo, ki se je specializirala za ugrabljanje tujcev, tako da so se predstavljali kot policisti, v raciji na njihovo stanovanje pa naj bi bili vsi ubiti. Pred tem so se sicer pojavljale številne špekulacije, da je bil Regeni žrtev egiptovskih obveščevalnih sil, saj je za svoj doktorat raziskoval precej občutljivo temo - neodvisne sindikate in njihovo vlogo v arabski pomladni revoluciji. Te so zdaj z razglasitvijo smrti osumljencev primer najbrž zaključile.

 

DESETA

V New Orleansu so se zbrali okoljski aktivisti z zahtevo, naj ameriška vlada na dražbi, ki je tam potekala, naftnemu podjetju ne proda velikega območja v Mehiškem zalivu. Verjamejo, da je nujna takojšnja ustavitev pridobivanja nafte v zalivu ter zaposlitev tisočih delavk in delavcev, ki bi očistili in popravili zastarelo infrastrukturo. Opozorili so na hipokrizijo ameriške vlade in na obljube predsednika Obame na podnebni konferenci v Parizu - za vsaj približen doseg zastavljenih ciljev bi namreč po mnenju aktivistov morali takoj končati postopke prodaje te državne zemlje.

Kanadski premier Justin Trudeau je s predstavitvijo proračuna razočaral marsikaterega podpornika, predvsem v vrstah tistih, ki so pričakovali, da bo izpolnil svoje obljube na področju staroselskih politik. Velik del njegove podpore bo očitno ostal predvsem v obliki lepih govorov in manj v obliki sredstev, ki bi bila namenjena ohranjanju jezikov, zdravju staroselskih skupnosti ali infrastrukturi. Vsa omenjena področja so dobila občutno manj denarja, kot so različne organizacije in študije ocenile, da bi ga moralo biti za dejanske spremembe, poleg tega se več ne omenja pravice staroselskih skupnosti, da zavrnejo projekte, ki bi se izvajali na njihovi zemlji in bi lahko ogrozili okolje ali življenje.

Ameriška vlada je odpovedala najem zemlje v staroselskem rezervatu Blackfeet za potrebe pridobivanja energije. Gre za dosežek staroselskih skupnosti, za katerega se borijo že desetletja, saj pravijo, da imajo pravico do odločanja o tem, kako se zemlja na tem območju uporablja. Obljubili so, da bodo še naprej zahtevali odpoved najema sedemnajstih drugih površin, ki jih vlada uporablja za pridobivanje nafte in plina. Pred dnevi je sicer vlada tudi razglasila, da bo namenila 9 milijonov ameriških dolarjev uvajanju manj škodljivih virov pridobivanja energije v rezervatih.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness