Britoff zmanjšanih pričakovanj

Aktualno-politična novica
20. 11. 2016 - 9.32
 / BritOFF

V Maroškem Marakešu se je končala dvaindvajseta konferenca združenih narodov o okolju. Za razliko od lanske konference v Parizu, so bili cilji letošnje okolijske konference precej skromnejši, tudi zaradi spremenjenih političnih okoliščin v razvitih državah, kar je dalo pečat konferenci. Retorični vrhunec konference je bila skupna izjava 48 držav, ki sestavljajo skupino najrevnejših držav, ki jih segrevanje podnebja najbolj ogroža, da bodo do polovice tega stoletja poskušali doseči energijsko oskrbo povem iz obnovljivih virov energije. Najpomembnejša tema pogovorov je bilo sicer vprašanje financ, ki naj bi jih razvite države zagotovile revnejšim za razvoj zelenih tehnologij. V okviru Pariškega okoljskega dogovora so se razvite države zavezale da bodo do leta 2020 zagotovile 100 miljard dolarjev teh sredstev, od katerih pa je za enkrat zagotovljenih zgolj petina. Na Marakeški konferenci se je ta vsota povečala za 165 milijonov dolarjev.

Ustanovitelj in direktor podjetja Facebook Mark Zuckerberg je napovedal, da bo največje socialno omrežje na svetu začelo aktivno preganjati širjenje lažnih in zavajajočih novic po njihovih spletnih straneh. Facebook se je v zadnjem času znašel pod številnimi kritikami, da je omogočil širjenje neresničnih novic, ki so igrale vlogo v zaključni fazi ameriških predsedniških volitev. V zadnjih tednih so med novicami, ki si jih med seboj delijo Facebookovi uporabniki, lažne novice po številu prehitele novice resnih medijev.  Najbolj deljena novica je bila ta, da je papež Frančišek na volitvah podprl Donalda Trumpa. Zuckerberg je do sedaj nasprotoval ugotovitvam, da je Facebook postal močan medij in da imajo lažne novice pomembnejšo vlogo pri informiranju javnosti. Podobne ukrepe je napovedalo tudi podjetje Google, kjer so napovedali, da bodo prekinili sodelovanje z znanimi spletnimi starnimi, ki generirajo lažne novice in se deloma financirajo preko oglasov, ki jih distribuira Google.

Po poročanju nemških medijev, je Angela Merkel svoji stranki povedala, da želi voditi stranko tudi na naslednjih parlamentarnih volitvah prihodnje leto. Glede na to podporo javnosti se Merklovi na volitvah obeta že četrti mandat v kanclerski pisarni. Uradna izjava kanclerke je napovedana za danes zvečer

Južnokorejski preiskovalci so vložili uradno obtožnico proti Choi Soon-sil zaradi vpletanja v državne zadeve in poslovnega kriminala. Obtožnica pravi, da je Choi uporabila svoje prijateljstvo s predsednico Park Geun-hye in dostop do zaupnih vladnih dokumentov  za pridobitev poslov. Poleg Choi sta za pomoč pri omenjenih dejanjih obtožena še dva predsedničina svetovalca. Preiskovalci so povedali, da je predsednica Park sodelovala v večini dogajanj, ki jih obravnava obtožnica. Predsednik po južnokorejski ustavi uživa imuniteto, tako da preiskovalni organi proti njej ne morejo začeti preiskave. To lahko sproži zgolj parlament. Proti predsednici so včeraj potekali množični protesti, ki se vrstijo že četrti vikend zapored.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness