BritOFFdB

Aktualno-politična novica
22. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Poslušate tako imenovani Neuradni list, BritOFF o predlogih zakonov, uredb, sodbah, procesih, metamorfozah, gradovih. Danes o narokih oziroma naroku. Specifično naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki se je končalo hitro, potem ko je sodnica odločila, da si bo vzela mesec dni, da sploh odloči, če toženec toži pravo stranko.

Tožena stranka je Univerzitetni klinični center Ljubljana, toži pa ga družina Jaklič. Predmet spora je pristajališče za helikopterje, saj družino, ki prebiva v bližini, moti hrup, ki ga povzročajo reševalni helikopterji. Koliko motijo? Za približno 135 tisoč evrov. Toliko naj bi po mnenju tožencev znašala nepremoženjska škoda zaradi prekomernega hrupa in premoženjska škoda zmanjšanja vrednosti nepremičnine.

Vmesna sodba je potrebna, ker mora sodnica ugotoviti, če je res, kar pravijo v UKC-ju, in sicer da sami sploh niso lastniki helipada, pač pa je lastnica država. Na to se sicer pooblaščenec tožnikov odziva s trditvijo, da ima kljub temu UKC vpliv na to, kje in kako nizko lahko letijo helikopterji, ki se bojda ne izogibajo naseljenih območij, nizki preleti pa jim tudi niso tuji. Helikopterjev je na pristajališču v enem letu sicer okoli 500 oziroma 1,37 na dan, ali rečeno drugače, že skoraj cel Brnik.

Ali bodo po reševalnih helikopterjih stanovalci tožili tudi reševalna vozila, ki s prekomernim svetlobnim in hrupnim onesnaženjem povzročajo nepremoženjsko in premoženjsko škodo tisočim meščanom, še ni jasno.

 

0805

Dobro jutro tudi s strani aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Novi teden začenjamo preko meje na Hrvaškem, kjer je potekal prvi krog lokalnih volitev. V Zagrebu je največ podpore dobil aktualni župan Milan Bandić, v drugem krogu četrtega junija pa se bo pomeril s kandidatko levosredinskih strank Anko Mrak Taritaš. Župan Splita Ivo Baldasar se je odrezal mnogo slabše od njegovega kolega iz prestolnice, saj ni zbral niti enega odstotka glasov. Za mesto župana se bosta tam pomerila nekdanji župan Željko Kerum in kandidat vladajoče HDZ, Andro Krstulović Opara. Ponovno glasovanje čez dva tedna bo prav tako potrebno v Osijeku in na Reki.

Sirske vladne sile so skupaj z ruskimi in iranskimi zavezniki prevzele popolni nadzor nad Homsom, potem ko so tretje največje sirsko mesto, v okviru dogovora o evakuaciji, zapustili še zadnji uporniki in njihove družine. Soseska Al Uaer je bila še zadnje uporišče nasprotnikov režima v mestu, ki je prva tri leta vojne preživelo v obleganju s strani vladnih sil.

Minuli vikend je v številnih evropskih državnih nogometnih prvenstvih dal odgovor na vprašanje, kdo bo prvak. V najmočnejših petih ligah so se londonskem Chealseaju, muenchenskem Bayernu in Monacu na vrhu domačih tekmovanj pridružili še madridski Real in torinski Juventus. Poleg Italije so, v nam sosednjih državah, prvaka dobili še na Hrvaškem, kjer je Rijeka prekinila 11-letno vladavino Dinama Zagreb, v Avstriji je naslov že zdavnaj romal v roke Red Bullu iz Salzburga, na Madžarskem pa bo za odločitev treba počakati na zadnji krog.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness