Britoffu se je odpeljalo

Aktualno-politična novica
5. 2. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri 

Susan B. Anthony, ustanoviteljica ameriškega gibanja sufražetk, je dejala, da je ta predmet » za žensko emancipacijo storil več kot kar koli na tem svetu«, zdravniki s konca 19. stoletja pa so trdili, da pri ženskah povzroča depresijo, nespečnost in celo ustvari obraz posebne vrste. Kolo, objekt današnjega zgodovinskega Britoffa, se je torej znašlo v središču kulturnega boja med prebujajočim se ženskim gibanjem, medicinsko stroko in ogorčenimi moškimi viktorijanske dobe. 

Prvotno kolo, ustvarjeno sredi 19. stoletja, je bilo s svojima izrazito neenakomerno velikima kolesoma in pomanjkanjem verižnega sistema poganjanja ali zavore izredno nevarno, saj si zaradi enega samega kamna že lahko končal s počeno betico. Leta 1885 pa John Kemp Starley izumi prvo kolo s kolesoma enake velikosti, ki omogočata stabilnejšo vožnjo in razcvet kolesarstva, od klubov in novih poti do tekmovanj in prodajnih presežkov. Kolo je dobrodošla cenejša alternativa kočiji ali vozu, vendar pa je zaradi nošenja kril še vedno nedostopno ženskam. Ženske, ki jih je spodbudilo »gibanje za razumsko oblačenje«,  tako dolga, široka krila s čipkastimi podkrili zamenjajo za ohlapne hlače. Tako imenovane »bloomers« oziroma »obleka svobode« v žargonu sufražetk so prvič postale priljubljene že v petdesetih letih 19. stoletja, ko so predstavljale odmik od zdravju škodljive viktorijanske mode, ki je s korzeti in težkimi krinolinami ovirala žensko gibanje. 

Te ohlapne hlače so skupaj s kolesom Američankam srednjega in višjega sloja končno omogočile samostojno in ugodno premikanje, jih odmaknile od ekskluzivne vloge matere, žene in gospodinje ter jih med drugim odpeljale tudi na srečanja gibanja za žensko volilno pravico, ustanovljenega leta 1890. 

Povračilni udarec nazadnjaštva je ohlapne hlače razglasil za izprijene, kolesa pa za nevarna ženskemu zdravju. Zdravniki so na podlagi anekdot trdili, da kolo od žensk zahteva prevelik napor, četudi je kolo, kar se tiče porabe človeške energije, najbolj varno prevozno sredstvo. Pretirana vožnja naj bi tako pri »nežnih cvetlicah« povzročala depresijo in nespečnost, sedalo pa naj bi dekleta naučilo samozadovoljevanja. Posledica pretiranega kolesarjenja naj bi bili še glavoboli, občutek razbijanja srca in - najhujše od najhujšega - »kolesarski obraz«. Kolesarjenje, tako ugledni zdravniki, naj bi povzročilo izmučen obraz, temne podočnjake, bledico in rdečico hkrati. Seveda le pri ženskah. Te so kljub grožnji izgube lepote obraza in s tem izgube ugleda med moškimi še naprej vozile in težile za volilno pravico. Tako Susan B. Anthony: »Ženska se vozi do volilne pravice na kolesu.«  

 

Ob 8. uri. 

Delni rezultati zborovanja za nominacijo kandidata ameriške demokratske stranke v Iowi so končno znani. Po poročanju 65-ih odstotkov okrožij je največji delež delegatov dosegel nekdanji župan South Benda Pete Buttiegieg s skoraj 27-imi odstotki, sledi pa mu demokratični socialist senator Bernie Sanders s 25-imi odstotki. Na tretjem in četrtem mestu sta senatorka Elizabeth Warren in nekdanji podpredsednik Joe Biden. Iowa, ki otvori volilni proces, kandidatom sicer podeli le 41 delegatov oziroma en procent vseh delegatov. Naslednji izbor demokratskega kandidata, tokrat v obliki glasovanja z glasovnicami, bo 11. februarja v zvezni državi New Hampshire. Iowa bo do takrat predvidoma sporočila celotni rezultat. 

Demokratski stranki zveznih držav Nevada in Severna Karolina, ki bosta demokratskega kandidata izbirali na enak način kot Iowa, sta že objavili, da ne bosta uporabili aplikacije podjetja Shadow, ki je povzročila zmedo v Iowi. Podjetje sicer trdi, da je aplikacija pravilno zbirala podatke, vendar pa jih je sporočala le delno, kar je privedlo do dolgotrajnega preverjanja rezultata. 

Twitter je objavil strategijo ravnanja s tako imenovanimi »deepfakes«. Odstranjeval bo vse močno obdelane posnetke, slike in zvočne posnetke, za katere bo presodil, da bi zmanjšali volilno udeležbo, ogrožali varnost ljudi ali spodbujali k množičnemu nasilju. Ti trije kriteriji za odstranitev niso natančno definirani. Na ostale močno obdelane posnetke se bo podjetje odzvalo z opozorili. Ta naj bi zmanjšala širjenje neresničnih informacij. 

Kanalski otok Jersey pa se pridružuje modernemu svetu. Z veliko večino so namreč preklicali zakon iz leta 1928, po katerem poročene ženske niso imele enakih davčnih pravic in dolžnosti kakor njihovi možje. V praksi je to pomenilo, da je mož plačeval davke na ženino imetje, ki je pravno gledano pripadalo njemu. Prav tako je po tem zakonu mlajša oseba v zakonu ali civilnem razmerju, tudi istospolnem, veljala za »ženo«, ki nima pravice do pritožbe na davčno upravo. Ministrica za finance Susie Pinel je arhaični zakon opravičevala s tem, da ob uzakonitvi civilnih in istospolnih razmerij ni bilo časa reformirati davčne zakonodaje. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness