BrotOFF Turškega toka

Aktualno-politična novica
7. 10. 2015 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Uporniki na vzhodu Ukrajine so napovedali zamik volitev, ki bi se v samooklicanih republikah Donetsk in Luhansk morale odviti 18. oktobra in 1. novembra. Poteza je bila pozdravljena tako s strani zahoda kot Rusije.

Burkina Faso je začela sodni postopek proti bivšemu poveljniku predsedniške garde Gilbertu Diendereju, ki je pred tremi tedni vodil državni udar proti prehodni oblasti. Obtožnica je bila vložena tudi proti bivšemu zunanjemu ministru iz časa vladavine Blaisa Compaoreja, ki pa vpletenost v državni udar zanika.

Ministrica za trgovino Združenih držav Amerike Penny Pritzker se mudi na Kubi. Tema pogovorov je predvsem dvig ameriškega gospodarskega embarga na državo.

 

10:05

Surovine

Surovinske novice začenjamo v Rusiji. Gazprom je napovedal skorajšnjo prepolovitev kapacitete plinovoda Turški tok s 63 na 32 milijard kubičnih metrov letno. Omenjeni projekt, ki je nadomestil propadli Južni tok, naj bi južni Evropi plin dobavljal preko Turčije. Gazprom je pojasnil, da je zmanjšanje kapacitete povezano z načrtovanjem povečanja kapacitete Severnega tokua, ki plin dobavlja Nemčiji in drugim severnoevropskim državam preko Baltskega morja.

Kazahstan, sicer največji proizvajalec uranove rude na svetu, je postal tudi največji dobavitelj te rude za ameriški trg. Do nedavnega sta na tem drugem največjem trgu prevladovali avstralska in kanadska ruda.

Znanstveniki z inštituta Worcester Polytechnic v Združenih državah Amerike so razvili način pridobivanja redkih zemelj iz odpadlih elektromotorjev in drugih delov pogonskega sklopa električnih vozil. S procesom, ki temelji na kemični ločitvi, je mogoče pridobivati elemente neodim, disprozij in prazeodim.

Tehnologija, ki so jo že patentirali, prihaja v času, ko Kitajska, sicer največja proizvajalka redkih zemelj na svetu, združuje rudarska podjetja, ki pridobivajo redke zemlje. Hkrati razvija tudi vertikalno integrirano industrijo, ki bi redke zemlje sprocesirala od rude do končnega produkta.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.