Brzibritoff

Aktualno-politična novica
5. 6. 2013 - 10.00
 / BritOFF

Ob 7:05

Trije turški aktivisti so s pomočjo spletne strani namenjene crowdfundingu zbrali 55 tisoč ameriških dolarjev za celostranski oglas v časopisu New York Times, v katerem pozivajo k demokratični akciji in k novemu dialogu v Turčiji. Podobno turški študentje v Sloveniji pozivajo medije naj redno poročajo o dogodkih v večjih turških mestih, kjer policija s prekomerno silo zatira mlade protestnike.

Turčijo je namreč zajel medijski mrk, saj osrednji turški mediji protestov ne pokrivajo objektivno ali pa jih popolnoma ignorirajo. Namestnik turškega premierja, Bulent Arinc, pa se s temi dejstvi ne strinja. Medije je pohvalil, da o protestih poročajo zadovoljivo, pri tem pa je poudaril, da če bi vlada resnično želela medijski mrk bi preprosto prekinila povezavo s svetovnim spletom. Izrekel je tudi kritike na račun protestnikov, ki po njegovem mnenju škodijo ugledu Turčije in turistični industriji, od katere je ta država še kako odvisna.

Izgredi pa očitno grozijo tudi Evropski uniji, vsaj tako meni Mednarodna Organizacija Dela, ki te ocene podaja zaradi vse bolj zevajočega prepada med bogatimi in revnimi. Nevarnost izgredov se viša zaradi varčevalne politike, ki se uvaja kot odziv na trajajočo dolžniško krizo. Slabi ekonomski scenariji krhajo socialna okolja, saj vse manj ljudi vidi možnost za dobro zaposlitev, katera bi jim omogočala dvig njihovega življenjskega standarda.

Ob 8:05

66-letni mož iz Hong-Konga je ob obisku zdravnika zaradi otečenega trebuha presenečen odkril, da je v resnici ženska. Zdravniki so to ugotovili, ko so oteklino diagnosticirali kot ciste na na maternici; pacient namreč trpi za dvema redkima genetskima boleznima, zaradi ene je imel neravnovesje ženskih hormonov, zaradi druge je imel povečan nivo moških hormonov. V Vietnamu rojeni Kitajec bo kljub temu spoznanju nadaljeval svoje življenje kot mož.

Francija potrdila, da se v Siriji resnično uporablja kemično orožje, vsaj enkrat ga je dokumentirano uporabil režim Bašarja al-Asada. Upoorabo plina sarina pa so Združeni Narodi odkrili tudi med uporniškimi silami. Združene Države Americe so ob eskalaciji sirske državljanske vojne, ki sicer traja že 2 leti, napovedale da je uporaba kemičnega orožja tako imenovana rdeča črta; prestop katere bi sprožil zunanjo intervencijo. V Beli Hiši trenutno ugotavljajo ali so dokazi o uporabi kemičnega orožja dovolj materialni, da začnejo oboroževati upornike. Predsednik Barack Obama je do tega kljub temu zadržan, saj med uporniki vse bolj prevladujejo islamistični elementi.

V španski Baskiji so oblasti aretirale 47-letnega kung fu mojstra svetovnega ranga, potem ko so prejele obvestila prič, da so SiFuja Juan Carlos Aguilarja (izg. Huan karlos aguilarja) videle za lase vleči žensko. Po temeljiti policijski preiskavi, tako njegovega doma, kot njegove telovadnice, so policaji našli brutalno pretepeno prostituko ter večje število človeških kosti. Aguilar je sicer 3x svetovni prvak v borilni veščini Kung-Fuja in šaolinski mojster. To je naziv, ki ga tujci na Kitajskem le redko dosežejo.

Ob 9:05

Kitajska se pritožuje, da je svet krivičen do njenega jedrskega programa. V preteklih tednih je stockholmski Mednarodni inštitut za mir namreč ugotovil, da so Kitajci svojim zalogam dodali 10 jedrskih konic in jih imajo sedaj 250. Podobno število imajo evropske jedrske sile, med 100 in 120 pa jih imata tudi Pakistan in Indija. V jedrski tekmi še vedno odločno vodita Rusija in Amerika, ki imata obe po 8000 jedrskih konic in tudi primerne balistične rakete, ki jih znajo dostaviti povsod po svetu, zato te konice nimajo zgolj obrambne vloge, tako menijo Kitajci.

Evropska komisija bo danes v Bruslju ocenila, ali Latvija izpolnjuje merila za uvedbo evra s 1. januarjem prihodnje leto. Če bo ocena pozitivna, bo članicam Evropske unije priporočila, naj baltska država postane 18. članica območja evra. Nova širitev območja evra bi bila po mnenju nekaterih političnih opazovalcev pomembno sporočilo evrskim skeptikom, da je skupna evropska valuta kljub dolžniški krizi že vedno vitalna in privlačna.

Poročilo skupine Milenijski Razvojni Cilji ocenjuje, da je visoka stopnja smrtnosti med mladimi mamicami v Zimbabweju posledica prepričanj apostolskih sekt, ki svojim sledilcem odsvetujejo iskanje zdravniške pomoči. Nosečnice se zato raje odločajo, da svoje otroke povijejo doma, kar prispeva k kar 25 odstotni smrtnosti med njimi. Otroke je prav tako prepovedano cepiti, poročevalci pa prav tako ugotavljajo, da obstaja korelacija med visoko smrtnostjo in izobraženostjo mladih nosečnic.

Ob 10:05

Socialno omrežje Facebook je začelo blokirati spletno aplikacijo s katero se turški protestniki organizirajo in ki je bila doslej najbolj deljena preko omenjenega omrežja. Facebook te ob poskusu objave povezave do aplikacije z zemljevidom, na katerem so označena zbirna mesta za protestnike, opozori, da ta povezava ni preverjena in da se jo je zlorabljalo za spam.

Japonska je začela testirati nov hitri vlak, ki dosega hitrosti do kar 500 kilometrov na uro. Nova generacija magnetnih vlakov, ki se ne stikajo s podlago bo stopila v uporabo z letom 2027. Nov vlak bo spočetka deloval na območju Tokia, kasneje pa nameravajo njegovo progo podaljšati vse do Osake in tako stopiti korak bliže k ideji o magnetnem javnem transportu.

Sodeč po poročilih iz sirske državljanske vojne so Sircem na pomoč priskočili celo oficirji iz Severne Koreje. Režim Bašarja al-Asada je dolgo trdil, da upornikom pomagajo zunanje sile, sedaj pa je te začel uporabljati tudi sam v obliki iranskih borcev in gibanja Hezbollah v sosednjem Libanonu. Korejci kljub temu ne sodelujejo v neposrednih bojih, ampak al-Asadovi vojski dajejo neposredno logistično podporo in usmerjajo artilerijski ogenj. Sprte strani v vojni tako dobivajo izrazito geopolitično obarvanost, saj upornike podpirajo predvsem zahodne sile, medtem ko ima režim zaslombo v tako imenovani “Osi zla”, ki jo podpira Rusija.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.