Celjnobil

Aktualno-politična novica
29. 10. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate lokalni BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Danes se odpravljamo v Celje ali »slovenski Černobil«.

Tako so okolico stare cinkarne poimenovali predstavniki civilnih iniciativ, ki so minuli teden na skupni novinarski konferenci opozorili na ugotovitve raziskav, ki kažejo na to, da v primerjavi s slovenskim povprečjem podstrešni prah v Celju vsebuje 100-krat več kadmija in 50-krat več ostalih, tudi rakotvornih polutantov. Poleg tega so po prepričanju predsednika iniciativ Borisa Šuštarja tla v okolici cinkarne najbolj onesnaženo urbano območje v Evropi.
 
Predstavnica Društva za našo vas Lopata Nataša Brežnik je nato sama še opozorila na nevzdržen hrup in onesnaženost s prašnimi delci z bližnje avtoceste ter pozvala občino, naj ustavi načrtovano gradnjo parkirišča za tovorna vozila. Nizu pozivov občini se je pridružil tudi predstavnik stanovalcev na Delavski ulici Štefan Plavčak, češ da jih moti vsakodnevni hrup iz bližnje Emo Orodjarne, ljubiteljica dreves Irena Ašič pa je opozorila na odmiranje dreves in pomanjkanje zelenih površin. Vsem je skupna zamera do občine, ki naj se ne bi odzivala na njihove pobude.
 
Mestna občina Celje je v javnem odgovoru iniciativam zapisala, da je, citiramo, »civilna iniciativa vedno znova zelo glasna, da je treba nemudoma sanirati zemljišča Stare Cinkarne, ne pove pa, kakšna ogromna finančna vlaganja so potrebna. Grobe ocene predvidevajo okoli 60 milijonov evrov, da bi območje uredili do meje sprejemljivosti. Presenetila nas je trditev gospoda Borisa Šuštarja, da je Inštitut za varovanje zdravja prepovedal gojenje in uživanje lokalno pridelane hrane. Na Mestni občini Celje s takšno generalno prepovedjo nismo bili seznanjeni«. Nadalje so zapisali, da »z gospo Ireno Ašič, ki je od lanske jeseni predsednica Mestne četrti Center, dobro sodelujemo, zato nas je zelo presenetila njena izjava, da je edina, ki vidi, da v Celju potrebujemo drevesa. Gospa Ašičeva je namreč v zadnjem času večkrat pohvalila našo skrb za urejanje zelenih površin.« Za hrup iz tovarne so dejali, da to ni v njihovi jurisdikciji, parking v Lopati pa naj bi bil nujno potreben. Za TV Celje govori Mojca Gruškovnik, predstavnica za odnose z javnostmi.
 
Izjava

Korpus Gigafida najde zgolj nekaj omemb termina »slovenski Černobil« v slovenskih medijih. Eden od njih se nanaša ravno na Celje, ostale občine, ki so že prejele to titulo, pa so Žiri, dom rudnika urana v zapiranju, Vrhnika, kmalu po izbruhu požara v tovarni Kemis, in pa seveda Krško zaradi obratujoče jedrske elektrarne. Nekako pa nihče še ni izkoristil zicerja, in sicer Črno - bil na Koroškem.

 

0805

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je na Twitterju objavil deklasificirano fotografijo psa, ki je, citiramo, »opravil ODLIČNO DELO pri prijetju in uboju voditelja Islamske države Abuja Bakra Al Bagdadija«. Al Bagdadija po uradni zgodbi sicer niso uspeli prijeti, saj se je razstrelil v begu pred specialci, pri čemer je vzel še življenja treh svojih otrok. Je pa pes ok. Njegovo ime ostaja tajno. 

Jorge Mario Bergoglio, bolje poznan kot papež Frančišek, je tudi sam odstranil oznako tajno iz vatikanskih tajnih arhivov, ki se po novem imenujejo vatikanski apostolski arhivi. Načeloma gre samo za kozmetični popravek, saj so, kljub imenu, te arhivi bili dostopni tudi raziskovalcem iz necerkvenih institucij. Arhivi so bili ustanovljeni leta 1610, trenutno pa so deklasificirani dokumenti vse do leta 1939, do smrti Pija XI. 2. marca 2020 se odpira poglavje Pija XII., ki bo jasneje razkrilo vlogo cerkve med drugo svetovno vojno.

Čilski predsednik Sebastián Piñera je zamenjal osem ministrov v svoji vladi, vključno z lastnim bratrancem Andrésom Chadwickom, ki odhaja s funkcije notranjega ministra. Protesti so se sinoči v Santiagu kljub temu nadaljevali, napovedana povišica minimalne plače in pokojnin ter znižanje cen zdravil in javnega prevoza pa očitno ne bodo pomirili protestnikov, ki so razburjeni nad sistematičnim uničevanjem socialne države s strani desne vlade.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.