DNS britoff

Aktualno-politična novica
ICANN
6. 10. 2016 - 8.05
 / BritOFF

ob 8:05

V Indijskem mestu Thane je policija aretirala več kot 500 uslužbencev klicnih centrov. Obtoženi so izseljevanja prek telefona. Klicali naj bi v Združene države Amerike in od svojih žrtev z grožnjami izsilili podatke o osebnem računu in kreditnih karticah. Z računov so nato denar prekazovali na druge račune. Dnevno naj bi izsiljevalci od američanov uspeli izsiliti 15 000 dolarjev.

Protesti poljakinj so se izkazali za uspešne. Pod pritiski je klonil parlamentarni Odbor za pravičnost in človekove pravice ter zavrnil predlog zakona o popolni prepovedi splava. O zakonu mora odločati še parlament, zavtrnitev na odboru pa nakazuje na umik podpore zakona s strani vladajoče stranke Pravo in pravičnost. Izjavi aktivistke Wande Novitzke o popolni prepovedi splava lahko prisluhnete na naši spletni strani v prispevku offprograma z naslovom Farc-OFF.

Novi Generalni sekretar organizacije Združenih narodov je portugalec Antonio Guterres. Od leta 2005 je zasedal funkcijo vodje Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Rusija je očitno popustila pri vztrajanju, da bo novi generalni sekretar prihajal z območja Vzhodne Evrope.

Multinacionalka Amazon naj bi Evropski komisiji predlagala poravnavo v primeru, ki ga proti podjetju vodi komisarka za varstvo konkurence Margarethe Vestager. Amazon naj bi zaloćnike prisilil v pogodbe, po katerih so mu morali javljati svoje cene in pogoje pri poslovanju z njegovimi tekmeci. Z dostopom do informacij je Amazon lažje branil svoj vodilni položaj na trgu, hkrati pa je od založnikov zase zahteval še ugodnejše pogoje.

ob 10:05

Vlada Združenih držav Amerike je s 1. oktobrom prenesla lastništvo nad domenskim sistemom, oziroma njegovim korenskim imenikom na neprofitno orgranizacijo ICANN - internetna korporacija za dodeljena imena in številke. Dejansko bo sprememba komaj opazna, saj je ICANN že sedaj opravljala s korenskim imenikom, vendar le s koncesijo. Koncesija za prodajo domen, oziroma dodeljevanje imen je neprofitni organizaciji prinesla ogromne prihodke.

Zaradi izgube nadzora nad spletom je nekaj zveznih držav, Arizona, Nevada, Oklahoma in Texas, sprožilo tožbo na zvezdnemu sodišču, a zvezni sodniki so tožbe zavrnili.

Kljub tranziciji pa bodo ZDA še vedno ohranile močan nadzor nad spletom. Podjetja, ki upravljajo z najpogostejšimi domenami, kakršne so .com, .org in .net so vsa stacionirana v ZDA. Tako lahko sodišča odrejujejo zapiranje spletnih strani, ki niso v skladu z ameriškim pravom. ZDA so svojo spletno zakonodajo uspešno izvozile tudi v tujino. Prek sporazumov o sodelovanju lahko svoje interese zastopajo tudi izven svojih meja. Tak primer je aretacija skrbnika domene KAT.cr, oziroma KickAssTorrents.

Prenos nadzora je hkrati tudi zaključek 20 let trajajočega procesa privatizacije spleta. Ta proces bomo podrobneje obdelali v enem izmed nočnih programov v prihodnjih tednih. Ostanite z nami.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness