DVOVALUTNI BRITOFF

Aktualno-politična novica
23. 10. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Uradni časnik kubanske komunistične stranke Granma je napovedal postopono ukinitev 19-letnega sistema dvojne valute. Po dvovalutnem sistemu, ki so ga uvedli leta 1994, Kuba zamenjuje dolarje, ki jih dobi s turizmom, trgovino in nakazili iz tujine, v konvertibilne kubanske pese po razmerju ena za ena, država pa medtem plače in druge izdatke izplačuje v običajnih pesih. Ti so vredni veliko manj in jih zamenjujejo po v razmerju 24 običajnih pesov za enega konvertibilnega. Zaradi dvojne valute se po mnneju mnogih večajo premoženjske razlike med bogatimi, ki imajo dostop do dolarja, in revnimi, ki opravljajo zgolj z običjanimi pesi. Kako dolgo bo zamenjava valutnega sistema trajala, zaenkrat ni znano, naprej pa naj bi ga začeli izvajati pri podjetjih na Kubi, kasenej pa tudi na prebivalstvu.

Afganistanska volilna komisija je po pregledu vloženih kandidatur za predsedniške volitve prihodnje leto izločila prijave 16 kandidatov. Kandidaturo je sicer vložilo 26 predsedniških kandidatov, pogoje za kandidaturo, ki med drugim zahtevajo priložitev 100.000 volilnih izkaznic, kot znak široke podpore, in ne posedovanje policijske kartoteke, pa jih izpolnjuje vsega 10. Med njimi so vsi najresneješi tekmeci za naslednika aktualnega predsednika Harmida Karzaja, ki v skladu z ustavo po dveh opravljenih mandatih ne sme več kandidirati. Predsedniške volitve v Afaganistanu bodo sicer potekale 5. aprila prihodnje leto.

Premierka Alenka Bratušek je sestanek vrha vladne koalicije, na katerem so se vodje poslanskih skupin in predsedniki vladnih strank usklajevali o famoznem nepremičninskem davku, bojda zapustila zadovoljna. Kaj natanko jo je tako razveselilo ni znano, kakor tudi ne, ali so se naposled koalicijski partnerji vendarle uspeli uskladiti okoli vsebine nepremičninskega davka. Da v Desusu še naprej ostajajo skeptični pa nakazuje tudi napoved Bratuškove, da se bo udeležila današnje seje izvršnega odbora stranke upokojencev, na kateri pričakuje državotvorno odločitev. 

OSMA

Vodja misije Združenih narodov in Organizacije za prepoved kemičnega orožja v Siriji, Sigrid Kaag, je pohvalila oblasti v Siriji, da polno sodelujejo z misijo mednarodnih strokovnajkov za kemično orožje pri uničevanju sirskih zalog tovrstnega arzenala. Po besedah Kaagove so sirske oblasti z mednarodnimi strokovnjaki v celoti sodelovale in s tem dokazale, da mislijo z uničenjem lastnih zalog kemičnega orožja resno. Klub odločnim obojestranskim prizadevanjem pa je vodja misije strokovnjakov za kemično orožje skeptična, da jim bo celotne sirske zaloge uspelo uničiti do postavljenega roka do polovice prihodnjega leta.

V največji indijski jedrski elektarni Kudankulam v zvezni dražavi Tamil Nadu so zaganali prvega od dveh novozgrajenih reaktorjev. Reaktor je ob zagonu obratoval z močjo 160 megavatov, postopno pa bi naj njegovo obratovanje zvišali na 1000 megavatov, s čimer bi tretjemu največjemu gospodarstvu v Aziji močno olajšali oskrbo z elektriko. Indija je reaktorja v nuklearki Kudankulam zgradila z rusko pomočjo, državi pa se pogajata o gradnji še dveh reaktorjev.

V osrednji tekmi torkovih obračunov 3. kroga nogometne lige prvakov so nogometaši Milana in Barcelone na stadionu San Siru remizirali z 1:1. Za domači Milan je v 9. minuti zadel Brazilec Robinho, v 23. minuti pa je izenačil in postavil končni izid Messi. Slovenski reprezentant Valter Birsa je igral do 80. minute.  

DEVETA

V Libiji poteka druga obletnica osvoboditve države izpod režima dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija. 23. oktobra 2011, tri dni po Gadafijevem zajeteju in eksekuciji v njegovem domačem mestu Sirta, so prehodne libijske oblasti razglasile osvoboditev države in s tem uradno prekinile večmesečni oboroženi upor, ki je prerasel v državljansko vojno, v kateri so morale upornikom na pomoč priskočiti tudi mednarodne sile. Dve leti po razglasitvi neodvisnosti Libijci veliko razlogov za zadovoljstvo nimajo, prebivalstvu pa v zadnjem času največ preglavic povzročajo razdeljene skupine oboroženih milic, ki so se oblikovale iz nekdanjih upornikov, in vse pogosteje skušajo uzurpirati oblast.

Grški parlament je izglasoval prepoved financiranja političnih strank, katere člani so obtoženi kriminalnih ali terorističnih dejanj. Ukrep predvideva ustavitev državnega financiranja stranki, v kateri je voditelj ali desetina izvoljenih članov v postopku preiskave zaradi tvorjenja in sodelovanja v kriminalni organizaciji, upirejna pa naj bi bila predvsem proti neonacistični stranki Zlata zora. Večino njenega vodstva namreč preiskujejo zaradi kriminalnih in terorističnih dejavnosti v povezavi z umorom 34-letnega antifašističnega grškega raperja Pavlova Fjsasa. Za zakon je v 300-članskem parlamentu glasovalo 235 poslancev.

Mestna občina Ljubljana, krajše MOL, je predlagala podaljšanje urnika plačevanja v območju časovno omejenga parkiranja s parkomati za dve uri. Tako bi se po novem parkirnina na časovno omejenih območjih v Ljubljani plačevala med delavnikom od 8. do 20. ure, ob sobotah pa od 8. do 15. Odredba, ki jo je predlagalo vodstvo MOL-a predvideva tudi mesečno parkiranje za študente v Stožicah. Ljubljanski mestni svet bo o predlaganih ukrepih glasoval predvidoma na novembrski seji. 

DESETA

Sindikat in vodstvo največjega lokalnega podjetja za javni prevoz v območju zaliva San Francisco v Združenih državah Amerike BART sta dosegla dogovor o kolektivni pogodobi za zaposlene, s čimer je končana nekajdnevna stavka. To so najbolj čutili prebivalci območja med mestoma Oakland in San Francisco, saj prevozniško podjetje na dan prepelje do 400.000 potnikov. Pogajanja vodstva in sindikata so se sicer začela že aprila, zapolseni pa so s s stavko začeli v petek, potem ko so se pogovori ustavili pri poglavju o delovnih pravilih.

Bolgarski parlament je potrdil sporni ukrep, ki tujcem prepoveduje prodajo kmetijskih zemljišč do leta 2020. Odločitev parlamenta je po opozorilih mnogih sporna, ker naj bi bila v nasprotju z bolgarsko pristopno pogodbo k Evropski uniji iz leta 2007. V njej se je Bolgarija zavezala, da bodo tujci lahko po 1. januarju 2014 prosto kupovali kmetijska zemljišča v Bolgariji. Zakon, ki podaljšuje prepoved prodaje tujcem je predlagala ultranacionalistična stranka Ataka.

Hokejisti Olimpije so v 14. tekmi razširjenega avstrisjkega prvenstva zabeležili še 13 poraz. Od Ljubljančanov je bil tokrat boljši italijanski Bolzano, ki je slavil z golom prednosti, 5:4. Olimpija ostaja z vsega 4 točkami trdno na zadnjem mestu. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness