Egalitarno-zavojevan Britoff

Aktualno-politična novica
16. 5. 2013 - 10.00
 / BritOFF

Ob 7:05

Ameriškim zdravnikom je prvič uspelo spremeniti človeške kožne celice v embrionalne matične celice. Znanstveniki iz Univerze v Portlandu so to dosegli tako, da so jedra kožnih celic vsadili v jajčno celico. Po znanstvenih ocenah gre za enega večjih prebojev v raziskovanju celic, saj naj bi s tem človeštvo stopilo korak bližje k uspešnemu zdravljenju določenih bolezni, kot so parkinsonova, multipla skleroza, obolenja srca in poškodbe hrbtenjače.

Palestinci ujeti na območju Gaze so še vedno odrezani od sveta, saj zaradi izraelske blokade nimajo dostopa do zdravil in najnujnejših potrebščin. Edina zveza z zunanjostjo so tuneli na meji z Egiptom, ki jih za preskrbovanje uporabljajo tihotapci, ti pa so zadnje čase postali precej bolj aktivni. Temu verjetno botruje muslimanska bratovščina, ki se je na zadnjih volitvah povzpela na oblast in zmanjšala nadzor na sporni meji. Sedaj lahko Palestinci iz Egipta naročijo celo dostavo hitre hrane KFC, ki jim jo dostavijo na dom, zaradi potnih stroškov pa je cena obroka potrojena in znaša 30 ameriških dolarjev.

Prepad med revnimi in bogatimi se je v zadnjih treh letih poglobil bolj kot pred tem v dvanajstih letih. Tako ugotavlja poročilo Organizacije za ekonomski razvoj OECD. Največje razlike so ugotovili v Združenih državah, Turčiji, Mehiki in Čilu; raziskovalci pa opozarjajo, da se prepad veča tudi v Evropi. Kljub temu je najmanjši s severnih državah Evrope ter Sloveniji, ki spada med najbolj egalitarne družbe. Čeprav je OECD načeloma naklonjen politiki prostega trga je sedaj začel opozarjati, da se bo stopnja revščine večala, če države ne prenehajo z rezi v socialne programe.

 

Ob 8:05

V prejšnjem Britoffu smo poročali, da so znanstveniki odkrili nove načine zdravljenja parkinsonove bolezni in multiple skleroze s pomočjo matičnih celic. V čeških lekarnah so medtem za te namene začeli prodajati medicinsko marihuano, ki jo je mogoče dobiti z zdravniškim receptom. Zdravilno zel bodo poskusno uvažali iz Izraela in Nizozemske, nato pa bodo v naslednjih letih lokalnim pridelovalcem podelili koncesije.

V Peruju se v tajnosti sestaja 11 držav, ki spletkari o načrtih kako blokirati kršenje avtorskih pravic, ki se vsakodnevno dogaja na svetovnem spletu. Predstavniki Kanade, ZDA, Mehike, Peruja, Čila, Vietnama, Singapura, Japonske, Brunei-ja, Malezije, Avstralije in Nove Zelandije se srečujejo pod praporjem Trans-pacifiškega partnerstva in želijo skleniti mednarodni dogovor s katerim bodo lahko rokovali s komerkoli, ki bi želel prehitro sneti najnovejši hollywoodski blockbuster. Evropejci trenutno sicer ne rabimo biti v skrbeh, saj so evropski politiki glede tega previdni, potem ko je evropski parlament z 92 odstotki glasov proti zavrnil trgovinski sporazum ACTA.

Župan japonskega mesta Osaka meni, da bi morali ameriški marinci najti ventil za sproščanje svoje presežne energije. Toru Hashimoto jim predlaga naj se poslužujejo spolne industrije, ki je na japonskem delno legalizirana. Hashimoto je svoje kontroverzne izjave podal med debato o tem kako učinkovit je bil ta sistem med drugo svetovno vojno, zaradi njega naj bi japonska vojska bila tako visoko disciplinirana. Predstavniki ameriških oboroženih sil so nasvet sicer dobrodušno sprejeli, vendar so povedali, da pripadniki ameriških sil dekletom ne smejo plačevati za spolne usluge, saj jim zaradi tega lahko sodijo pred vojaškim tribunalom.

 

Ob 9:05

V Združenih Arabskih Emiratih so s pomočjo islamskega zakona šaria na zaporno kazen obsodili avstralko Alicio Galli, ki so jo leta 2008 skupinsko posilili trije kolegi s katerimi je delala v luksuznem hotelu. Ko se je kasneje sama odpeljala v bolnico so jo obtožili izvenzakonskih spolnih odnosov, saj v emiratih posilstvo ni posilstvo, če ga storilec ne prizna ali o njem ne pričajo vsaj štiri priče.

Potem ko je po spletu zakrožil brutalen posnetek, v katerem vojak sirskih upornikov zagrize v srce režimskega vojaka, je danes zakrožil še eden - v katerem poveljnik uporniške skupine Al-Nusra pred kamero ustreli osem neoboroženih civilistov. V ozadju medtem plapolajo zastave zveze Al-Kaida.

Generalna Skupščina Združenih Narodov je medtem sprejela resolucijo, ki obe strani v Siriji poziva k takojšnjemu prenehanju nasilja. Sirsko vlado je ostro obsodila zaradi stopnjevanja vojne in podprla vlogo opozicijske koalicije v pogovorih o prenosu oblasti. Odločno proti resoluciji je bila le Rusija, ki jo je označila kot morebitno oviro za mirovna pogajanja o Siriji junia v Ženevi. Ruski veleposlanik jo je prav tako označil za enostransko in pristransko.

 

Ob 10:05

Uradni Kabul zavrača poročilo ameriškega posebnega inšpektorja za rekonstrukcijo Afganistana (SIGAR), v katerem se ocenjuje, da je Afganistan z davkom na vojaške pogodbenike od leta 2008 zbral kar milijardo ameriških dolarjev. Inšpektor je sicer ocenjeval, da je obdavčevanje pogodbenikov nepravično, finančni minister Omar Zakhilwal pa je želel sestanek z ameriškimi predstavniki, na katerem bi spregovorili o manjkajočih milijardah, ki jih pogodbeniki še vedno dolgujejo afganistanski vladi. Sicer bodo postopali tako kot doslej, nekaterim pogodbenikom bodo omejili svobodo gibanja, prekinili licenco ali jih celo aretirali.

Afganistanski predsednik Hamid Karzai medtem pozdravlja umik angleških enot, predviden za naslednje leto. Hkrati je ocenil, da je to prav trenutek za umik, saj naj bi bile afganistanske varnostne sile pripravljene, da prevzamejo pobudo in varujejo svojo državo. Kljub tem optimističnim ocenam Karzaija država zdaleč ni stabilna, mnogi analitiki ocenjujejo, da bodo po odhodu koalicijskih sil talibani ponovno prevzeli vajeti v določenih regijah, če ne celo v celotni državi.

Severna Koreja zavrača pobude Seoula, da naj se pričnejo pogovori o posebni industrijski regiji Kaesong. Pyongyang pri tem meni, da je prihodnost industrijskega kompleksa predmet odnosa, ki ga bodo do severa gojili na jugu. Pripombe so prišle na plan, potem ko je južno ministrstvo za reunifikacijo prosilo sever naj ponovno odpre omenjen kompleks in tako konča stisko več kot 120 južnokorejskih podjetij, ki so bila zaradi zaprtja prisiljene zapustiti industrijsko cono.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness