Evrazijski Britoff

Aktualno-politična novica
30. 5. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Turško vrhovno sodišče je zavrglo prepoved Youtuba, katero je letošnjega 27 marca odredil predsednik vlade Ergdogan. Od trenutka, ko odločitev doseže telekomunikacijsko ministrstvo, bodo lahko Turki ponovno uživali v vseh krasotah medmrežja. Tudi Erdogana odločitev zaenkrat še ne prizadane huje, saj je bil glavni namen prepovedi, kontrolaa javnega mnenja med volitvami.

Otočanska parlamentarna preiskava britanske udeležbe v Iraški vojni, bo navsezadnje le lahko javno objavila delne posnetke pogovorov med Bushom in Blairom pred začekom vojne leta 2003. Preiskava se je pričela leta 2011, večidel časa pa je vzelo ravno vprašanje objavljanja dotičnih posnetkov.

Ostajamo na otoku. Glede na najnovejše poročilo nacionalne statistične agencije, letna trgovina z drogami in prostitucijo britanski ekonomiji “prinese” 16.7 milijarde dolarjev, kar je en odstotek celotne ekonomske akivnosti.

 

0800

Na Škotskem se je pričela uradna kampanja za referendum 18. septembra, ki bo odločil nadaljne sobivanje škotov v Veliki Britaniji. Trenutne ankete ne posredujejo večjega vpogleda, z 40 odstotki proti in 30 za, saj je še vedno zadosti neodločenih volilcev, ki lahko referendum zasučejo v obe smeri.

Voditelji Rusije, Kazahstana in Belorusije so podpisali dokončno ustanovitev Evrazijske ekonomske unije. Slednja bo dokočno stopila v veljavo s prvim januarjem 2015.

Rusija pa prav tako premika meje BRICSa. K članstvu je uradno povabila Argentino, ki se je na povabilo seveda odzvala pozitivno. Pričela se bodo vstopna pogajanja, ki bodo glede na pričakovanja, BRICSu dodale novo članico.

 

0900

Nadaljujejo se pozivi francoskim oblastem, tokrat s strani čezlužnikov, da Rusiji ne izročijo dve vojaški ladji Mistral. Taisti pozivi prihajajo tudi od nekaterih evropskih držav, alternativa pa naj bi bila, da ladji prevzame NATO. Francija pozive zaenkrat še vedno zavrača, saj je pogodba vredna 1.2 milijarde evrov, obenem pa je prvo rusko naročilo zahodne vojaške tehnike po padcu sovjetske zveze.

O “novoizvoljenem” ukrajinskem predsedniku Porošenku, ki trenutno uživa visoko podporo svojih ameriških sponzorjev, je možno najti tudi ameriško mnenje izpred nekaj let. V diplomatskih depešah Wikileaksa je Porošenko do leta 2009 označen za osramočenega oligarha z dolgo zgodovino korupcije. Mnenje o njem se zasuče po 2009, saj je označen za voljnega partnerja ukrajinskega zasuka na zahod in možne pristopitve k NATU.

Skoraj pozabljeno gibanje neuvrščenih držav, ki še vedno združuje 120 državnih akterjev, je na konferenci v alžirski prestolnici svet ponovno pozvalo k jedrski razorožitvi.

 

1000

Med novo ofenzivo kijevske vojske in desničarske nacionalne garde uperjeno proti federalistom na vzhodu, je bilo v artilerijskem napadu na mesto Slavjansk poškodovana bolnica. Glede na trenutno situacijo lahko pričakujemo več podobnih novic in vedno več smrtnih žrtev med civilisti.

Google, v skladu z odločitvijo španskega sodišča, od sedaj naprej Evropejcem ponuja možnost, da so pozabljeni. S tem naj bi bila zagotovljena pravica do posameznikove privatnosti, četudi je po mnenju direktorja Googla Erica Schmidta, odločitev sodišča šla predaleč.

Svet se s taljenjem ledu na Arktiki in posledičnem odprtjem novih trgovskih poti sooča z nevidenimi možnostmi prenosa vrst med ekosistemi. Bodoči obseg prenosa je bil na Zemlji zadnjič možen pred dvema milijonoma let.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.