Evropa raziskav in inovacij

Aktualno-politična novica
25. 1. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Izvršni odbor DeSUS je sklenil svetu stranke predlagati, da izstopijo iz koalicije in ne sodelujejo več v vladi Janeza Janše, je po seji odbora povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Svet stranke bo sicer o tem odločal 5. februarja. Če bo takšen sklep sprejet, bosta oba ministra in državni sekretarji iz vrst DeSUS odstopne izjave premieru Janezu Janši podali 22. februarja. Erjavec ob tem napoveduje, da po februarski seji Državnega zbora, ko se bo ta seznanil z njegovim odstopom, sam ne namerava več opravljati niti tekočih poslov zunanjega ministra. Tako pričakuje, da bo predsednik vlade za to imenoval novega ministra ali pa za opravljanje teh poslov določil enega od sedanjih. Kot je dejal, bi lahko na primer ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak prevzela še zunanje zadeve. Sam pa tega v mesecu marcu ne misli več početi.

Leta 2014 naj bi 13 članic unije izgubilo sedeže v Evropskem parlamentu, kaže osnutek predloga, o katerem se trenutno razpravlja. Slovenija naj bi ostala pri osmih. Nova razdelitev sedežev bo potrebna zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, s katerim se število poslancev povzpne na 766, medtem ko je z lizbonsko pogodbo omejeno na 751. 12 srednje velikih članic unije naj bi tako izgubilo po en sedež. To so Belgija, Bolgarija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Portugalska, Češka, Romunija in Švedska pa tudi Hrvaška, ki ima sedaj v parlamentu 12 opazovalcev.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je včeraj ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu izjavil, da imajo Združene države Amerike načrte za tako imenovane kirurške napade na Iran, s katerimi bi ustavili njegove jedrske aktivnosti, in da ne načrtujejo več velikega napada. Barak je sicer dejal, da si v Izraelu še vedno bolj želijo diplomatske rešitve toda po drugi strani ne izključujejo uporabe vojaške sile proti Iranu, če diplomatska prizadevanja ne bodo obrodila sadov.

8.05

Na seji se je sinoči sestal izvršilni odbor Slovenske ljudske stranke, vendar po njem nihče od udeležencev ni želel dajati izjav. Na izvršilnem odboru so sicer sprejeli nekaj internih aktov o strankinem kongresu, zagotovo pa se niso mogli izogniti niti razpravi o političnem položaju v državi. Stranka je sicer že napovedala, da bo v vladi vztrajala do konca februarske seje Državnega zbora. Strankin poslanec Jakob Presečnik je pred sejo izvršilnega odbora dejal, da je konstruktivna nezaupnica edini pametni način razrešitve trenutne politične situacije. Član izvršilnega sveta Ciril Smrkolj pa pričakuje, da bo politika našla rešitev, da brez volitev pridemo do vlade. Predvideni datum za kongres stranke, kjer se bo volilo novega predsednika, sicer zaenkrat ostaja 2. marec.

V Črni gori vladajoča Demokratska stranka socialistov je za svojega kandidata na prihajajočih predsedniških volitvah izbrala aktualnega predsednika Filipa Vujanovića. V Črni gori vladajo deljena mnenja o pravici Vujanovića do vnovične kandidature za predsednika, saj je bil na ta položaj izvoljen že dvakrat, v črnogorski javnosti in delu politike pa si zastavljajo vprašanje, ali naj se mu prvi mandat šteje, saj takrat Črna gora še ni bila neodvisna država. V Socialdemokratski stranki, manjši partnerici v črnogorski vladi, so prepričani, da Vujanović nima zakonske pravice do še enega predsedniškega mandata. Glede na raziskave javnega mnenja je sicer Vujanović najbolj priljubljen politik v Črni gori.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Jordaniji, ki jih je opozicija bojkotirala, so zmagali plemenski voditelji in prorežimski lojalisti. Glede na podatke državne volilne komisije bodo od skupno 27 sedežev v parlamentu, ki so rezervirani za kandidate strank in ženske, trije pripadli zmerni Islamski sredinski stranki, medtem ko si bodo ostale razdelile številne plemenske in neodvisne koalicije, ki so dobile po en ali dva sedeža. Kmalu po objavi rezultatov je v nekaterih mestih prišlo tudi do protestov in nasilja. Večina mednarodnih opazovalcev je volitve sicer ocenila kot svobodne in poštene, predvsem pa so menili, da je bil storjen pomemben napredek v primerjavi s prejšnjimi volitvami.

9.05

Egiptovska opozicija je za danes napovedala množične proteste ob drugi obletnici vstaje, s katero so strmoglavili dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka. Na demonstracijah nameravajo izraziti nezadovoljstvo s sedanjim predsednikom Mohamedom Mursijem in islamistično vlado. Proteste naj bi vodil glavni sekularni opozicijski blok, Fronta narodne rešitve, na njih pa bodo po napovedih zahtevali preklic islamistično naravnane ustave, ki so jo Egipčani na spornem referendumu decembra lani sicer podprli. Sekularna opozicija poudarja, da bi nova ustava lahko spodkopala temeljne pravice, trdi pa tudi, da je na referendumu prišlo do množičnih poneverb. Glavni protest bo potekal na kairskem trgu Tahrir, žarišču demonstracij, ki so pred dvema letoma po 18 dneh Mubaraka prisile sestop z oblasti.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo na nujni seji razpravljala o zaposlovanju v Slovensko obveščevalno-varnostni agenciji Sova. Na domnevno sporno zaposlovanje v agenciji je pred kratkim opozoril Sindikat vladne agencije Slovenije, pa tudi anonimna prijava Komisiji za preprečevanje korupcije. Omenjeni sindikat je tako v dopisu naslovljenem na nekaj najvišjih predstavnikov v državi opozoril, da je direktor Sove Damir Črnčec na večino zaradi upokojitev izpraznjenih delovnih mest pripeljal kadre brez ali z malo delovnimi izkušnjami, večina od teh pa naj bi bila zaposlena zaradi pripadnosti Slovenski demokratski Stranki. Prav tako naj bi izvedel premestitve štirih izkušenih uslužbencev Sove na ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter na Agencijo za okolje.

Socialni partnerji naj bi na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta v Ljubljani določili kandidata za svojega predstavnika v nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga. Predstavniki sindikalne strani naj bi tako pojasnili, ali bodo v postopku izbora sploh sodelovali. Med sindikalnimi centralami, ki so se zavzele za bojkot, je denimo Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. V njej opozarjajo, da je bil zakon o holdingu sprejet v nasprotju z njihovimi predlogi in da to še posebej velja prav za predvideno sestavo nadzornega sveta, ki omogoča nadzor politike nad skupnim premoženjem. Pomisleke zoper zakon o holdingu imajo sicer tudi delodajalci, ki jih prav tako skrbi neodvisno in profesionalno korporativno upravljanje.

10.05

Zaradi naraščanja števila bolnikov z akutnimi respiratornimi okužbami in gripo so se v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana odločili za prepoved obiskov, da bi tako preprečili prenos okužb na bolnike, ki se zdravijo v bolnišnici. Prepoved obiskov velja tudi v Porodnišnici Ljubljana. V Pediatrični kliniki pa je lahko ob bolnem otroku prisoten eden od staršev, če je zdrav.

Slovenski spletni uporabniki v starosti od 10 do 75 let, po podatkih raziskave MOSS, najpogosteje zahajajo na splet za namen brskanja preko iskalnikov in dostopanja do novic, po priljubljenosti pa sledi poslušanje radia ali glasbe preko spleta. 28 odstotkov spletnih uporabnikov tedensko uporablja razne spletne bančne storitve, 24 odstotkov jih spremlja spletne male oglase. 22 odstotkov spletnih uporabnikov tedensko ali pogosteje koristi splet za raziskovalno delo in v izobraževalne namene.

Evropska komisija je objavila razpis, s katerim strokovnjake z vseh področij poziva k sodelovanju pri oblikovanju prihodnjega programa Evropske unije za financiranje raziskav in inovacij Obzorje 2020. Svetovalne skupine se bodo ukvarjale s temami kot so podnebne spremembe, boljša cenovna dostopnost obnovljivih virov energije, zagotavljanje varne hrane ali obvladovanje izzivov staranja. Spodbujale bodo tudi dialog med vlado, civilno družbo in podjetji iz članic ter vplivale na usmerjenost financiranja raziskav in inovacij v uniji do leta 2020. Posamezniki in subjekti, ki bi želeli sodelovati v prvih svetovalnih skupinah, se lahko prijavijo do 6. marca. Razpis za prijavo interesa bo sicer odprt med celotnim trajanjem programa Obzorje 2020, tako da bodo lahko skupine ob koncu vsakega mandata obnovljene.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je grožnje Severne Koreje, da se bo maščevala Združenim državam Amerike zaradi zaostrenih sankcij Združenih narodov, označil za nepotrebne provokacije. Severna Koreja je zaradi izstrelitve rakete 12. decembra lani dobila dodatne sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki so bile sprejete soglasno. V primeru novega jedrskega poskusa se obetajo še ostrejše sankcije, ki jih bo morala podpreti tudi zaveznica Pjongjanga, Kitajska. Peking je sicer Pjongjang opozoril, da bo zmanjšal pomoč Severni Koreji, če bo ta nadaljevala priprave na izvedbo jedrskega poskusa.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness