Evrovizijski britoff

Aktualno-politična novica
Evrovizija
15. 5. 2016 - 13.00
 / BritOFF

Tekomovanje za pesem Eurovizije sicer ni tema, o kateri v aktualno politični redakciji Radia Študent često poročamo, kljub splošnemu strinjanju, da so rezultati bolj politični, kot bi organizatorji želeli priznati. A včerajšnje tekmovanje je meje političnosti premaknilo na novo raven. Za prvo mesto sta se namreč potegovali Rusija in Ukrajina, slavila pa je slednja s pesmijo 1944. Ta govori o izgonu Tatarov s Krima v obdobju Stalina in ima očitne konotacije na rusko aneksijo polotoka iz leta 2014 (besedilo pesmi). 

Čas druge svetovne vojne in skupni boj ob boku s silami velike Britanije in ZDA proti totalitarizmom in zlu je obležil tudi premier Miro Cerar na srečanju z ameriškim genralom v zvezi NATO Frankom Gorencom na Bledu. Ob tem se je zavzel za odprtje razstavnega prostora, ki bi zbral dokaze o sodelovanju, in organizacijo skupnega dogodka, v katerem bi sodelovanje obeleževali na letni ravni.

Policija je na včerajšnih protestih okoljevarstvenikov, organiziranih s strani skupine Ende Gelände, na vzhodu Nemčije ob termolektrarni Schwarze Pumpe - po naše Črna črpalka - aretirala 120 aktivistov. Ti so nasprotovali obratovanju termoelektrarne na lignit in nemški energetski politiki, saj naj bi Nemčija 42% svoje energije še vedno pridobila z zažiganjem premoga. Okrog 2000 aktivistov sicer od petka blokira dovoz premoga v termoelektrarno. 

Napoved oziroma podajšanje takih in drugačnih izrednih razmer je v Venezueli sprožila opozicijske proteste, na katere se je odzvala tudi vladna stran s svojim zborovanjem. Venezuelski predsednik Nicholas Maduro je tako pozval zaposlene v podjetij, ki so prekinila proizvodnjo, da zasedejo tovarne, in napovedal aretacijo lastnikov. Za petek je še napovedal vojaške vaje. Opozicija Madura obtožuje, da želi z ukrepi preprečiti referendum o njegovi odstavitvi.

Turška policija je preprečila izredni kongres Stranke nacionalističnega gibanja krajše MHP, ki bi se moral zgoditi danes v Ankari. Disidenti MHP so sicer zbrali dovolj podpisov za izvedbo kongresa, a je njegovo izvedbo v sredo prepovedalo pritožbeno sodišče. Člane stranke, ki so kljub temu želeli kongres izvesti je pred vhodom v hotel pričakala policijska barikada. Vlada Stranke za pravičnost in razvoj turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je tako na oblasti ohranila vodstvo MHP, ki ga potrebuje za glasovanje o spremembi ustave. Razprava o tem se začne v prihajajočem tednu.kongres mhp

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness