Francosko-angleški BritOFF

Aktualno-politična novica
14. 6. 2017 - 10.05
 / BritOFF

OSMA

Romunsko tožilstvo je po več poskusih vložilo obtožnico proti nekdanjemu predsedniku države Ionu Iliescu zaradi domnevnih zločinov proti človečnosti med nasilnim zatretjem protivladnih protestov leta 1990. Iliescu, ki bo na zatožno klop sedel skupaj s še 13 predstavniki nekdanjega romunskega režima, je obtožen, da je junija 1990 s severa Romunije v Bukarešto pozval več tisoč rudarjev, ki so skupaj s policijo na Univerzitetnem trgu nasilno razgnali protivladne protestnike. V nasilju so bili ubiti 4 demonstranti, več tisoč pa je bilo ranjenih. Romunsko tožilstvo je proti nekdanjemu predsedniku, ki je državo vodil med letoma 1990 in 1996, v preteklosti že dvakrat sprožilo preiskavo, a jo je bodisi zaradi postopkovnih napak bodisi zaradi pomanjkanja dokazov pred vložitvijo obtožnice zaustavilo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po srečanju z britansko premierko Thereso May napovedal tesnejše in konkretnejše sodelovanje obeh držav v boju proti terorizmu. Med glavnimi točkami skupnega akcijskega načrta bo protiteroristično delovanje na spletu, že pred napovedjo skupne agende obeh držav, ki sta pogosti tarči terorističnih napadov, pa je May pohvalila že zdaj zgledno sodelovanje obveščevalnih služb. Državnika sta se dotaknila tudi pogajanj o brexitu, za katera je Macron izrazil upanje, da bodo stekla čim hitreje, hkrati pa dejal, da so, če se bi Velika Britanija v Evropski uniji odločila ostati, še vedno odprte tudi druge možnosti.

Po srečanju sta si Macron in May skupaj ogledala prijateljsko nogometno tekmo med Francijo in Anglijo. V prijateljskem duhu je bila v znak solidarnosti ob zadnjih terorističnih napadih v barve angleške zastave odeta tribuna osrednjega pariškega stadiona Stade de France, nekoliko manj pa sam rezultat. Francozi so z igralcem manj nič kaj gostoljubno slavili s 3:2, odločilni zadetek pa je v 78. minuti tekme dosegel Dembele.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness