GOLOBJEGA PASTIRJA BRITOFF

Aktualno-politična novica
10. 4. 2014 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

V Srednjeafriško republiko so prispeli prvi pripadniki sil Evropske unije. Kot prvi so v prestolnico Srednjeafriške republike Bangui v okviru skupne evropske misije prišli francoski orožniki, ki bodo složno s francoskimi vojaki in domačimi policisti patruljirali po ulicah glavnega mesta. Sile Evropske unije bodo v tej afriški državi sicer delovale v okviru misije Eufor Rca, ki naj bi prispevala k zagotoviti varnosti v državi. To že od marca lani krhajo medverski spopadi, ki jih zaenkrat pomagajo miriti pripadniki francoske vojske in sile Afriške unije.

Več sto protestnikov je na prvem skupnem protestu državljanskih plenumov iz več bosanskih mest v Sarajevu odločno zahtevalo odstop vlade Federacije Bosne in Hercegovine. V bosansko prestolnico so se zgrnili predstavniki državljanskih plenumov, ki so vzniknili po februarski ljudski vstaji, iz osmih mest: Mostarja, Zenice, Malgaja, Srebrenika, Zavidovića, Donjeg Vakufa, Fojnice in Konjic. Za skupen protest so se odločili, ker oblasti niso hotele reševati številnih njihovih zahtev, ki so jih sprejemali na plenumih. Ob odstopu vlade so protestniki v Sarajevu zahtevali še nujno uskladitev pokojnin z rastjo povprečne plače, prenehanje zadolževanja države za potrebe javne uprave in odpravo vseh privilegijev javnim uslužbencem.

Chelseaju in madridskemu Realu sta se v polfinalu lige prvakov pridružila Atletico Madrid in  Bayern München. Atletico je na povratni tekmi senzacionalno z 1:0 odpravil favorizirano Barcelono in se po remiju na Camp Nouu prejšnji teden zasluženo uvrstil med štiri najboljše. Bayern je doma pričakovano s 3:1 premagal Manchester United, ki mu po remiju na domačem stadionu na Bavarskem ni uspelo pripraviti novega presenečenja in s tem rešiti precej klavrne sezone. 

Osma

Ameriška mornarica bo letošnje poletje pričela s testiranji gasilskih robotov, ki bodo na njihovih ladjah v pomoč človeškim ekipam gasilcev. Shipboard Autonomous Fire-fighting Robot je oznaka avtonomnega gasilskega robota, ki so ga izdelali inženirji Virginia Tech, razvoj, ki je potekal v sodelovanju z drugimi ameriškimi univerzami, pa je trajal sedem let. Največ težav povzroča robotovo gibanje po ladji, ki se zaradi nemirnega morja nagiba levo in desno, gor in dol ter skozi ozke prehode in ovire. Kljub napredni obliki pa se gasilcem še ni treba bati, da bi jih robot kaj kmalu nadomestil, bo pa naredil njihovo delo varnejše.

Na občinski upravi v švedskem Gothenburgu bodo preizkusili šesturni delovnik, pri katerem pa plača ostaja nespremenjena. Podporniki novega predloga upajo, da bo skrajšan delovnik znižal število bolniških dni, povišal učinkovitost in dolgoročno Švedski prihranil nekaj denarja. Računa se tudi na to, da bo mentalno zdravje omenjenih delavcev boljše in da bo krajši delovnik ustvaril več dodatnih zaposlitev.

Hrvaško ustavno sodišče je odločilo, da lahko osebe v matično knjigo vpišejo spremembo spola in imena, čeprav niso opravile ustrezne operacije spremembe spola. Odločitev je sledila pritožbi mladoletnika, ki je bil rojen kot deklica, a se počuti in živi kot moški, zahtevne operacije spremembe spola pa si ne more privoščiti. Gre za prvi takšen primer na Hrvaškem, s katerim so zaščitili rodno pravico kot pravico do osebnega življenja. Sodišče je pojasnilo, naj pristojne službe upoštevajo, kakšnega pomena je postopek za mladoletnika in njegov psihofizični razvoj, stabilnost in osebnost, ter naj v naslednjih treh mesecih izpolnijo odločitev sodišča.

Deveta

Opozicijska Demokratična stranka boja je po objavi prvih neuradnih rezultatov razglasila zmago na včerajšnjih parlamentarnih volitvah na Indoneziji. Demokratična stranka boja je po rezultatih vzporednih volitev prejela dobrih 19 odstotkov glasov, kar pa glede na indonezijsko zakonodajo ni dovolj, da bi lahko sama predlagala kandidata za predsedniške volitve, ki bodo potekale 9. junija. Stranka mora, da lahko predlaga predsedniškega kandidata, v spodnjemu domu parlamenta osvojiti 20 odstotkov sedežev oziroma 25-odstotno podporo na volitvah, tako da bo zmagovalka indonezijskih parlamentarnih volitev za kandidaturo svojega predsedniškega kandidata, trenutnega guvernerja Džakarte, Joka Widoda morala oblikovati koalicijo s še kako stranko.

V Združenih državah Amerike in bližnji okolici se nadaljuje festival skrajnih dejanj posameznikov. Po bodenju dijaka na neki srednji šoli v Pensilvaniji, ki je z nožem poškodoval 20 vrstnikov, je na Floridi neki voznik z avtomobilom z veliko hitrostjo zapeljal v vrtec, poln otrok. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 15 varovancev vrtca. Policija sicer vzrok nesreče še preiskuje, nekaj časa pa so morali iskati tudi voznika, ki je po nesreči pobegnil. Svoj šov je uprizoril tudi nek uradnik v Torontu, ki se je na delovnem mestu s škarjami in nožem lotil sodelavk in sodelavcev. Več jih ranil, dva tako, da sta morala poiskati zdravniško pomoč. 

V hotelu Union bo potekala še tretja javna dražba dobrega 51-odstotnega deleža založbe Mladinska knjiga, ki ga po odhodu upnice Hypo Alpe Adria Bank prodajata Abanka in Nova Ljubljanska banka. Za večinski paket delnic Mladinske knjige, vrednih dobrih 8 milijonov evrov, se bosta po navedbah medijev potegovala le še družbi Učila International in litovska Alma Littera, medtem ko se je na zadnji dražbi za nakup zanimala tudi civilna iniciativa Skupaj za knjigo, ki se je v ta namen preoblikovala v gospodarsko družbo.

Deseta

V Atenah je pred stavbo grške centralne banke razneslo avtomobil poln eksploziva, ki pa je povzročil zgolj gmotno škodo. Ukraden avto, naložen s 75 kilogrami eksploziva, je pred poslopjem centralne banke razneslo zgodaj zjutraj, o napadu pa sta bila predhodno po telefonu opozorjena spletni portal Zugla in časnik Efimerida ton Sindakton. Tako je lahko grška policija pred napadom še pravočasno ukrepala in zavarovala območje. Do eksplozije je prišlo dan pred obiskom v Grčiji osovražene nemške kanclerke Angele Merkel v Atenah in dan po prvi letošnji splošni stavki proti varčevalnim ukrepom v državi.

Vatikan se je odločil, da po božjih ovčicah, ki jih pred skušnjavami občega sveta varuje duhovni pastir, posebno zaščito namenil tudi belim golobicam, ki jih vrh rimokatoliške cerkve v zrak spušča ob pomembnejših dogodkih. Če božje ovčice tarejo predvsem duhovne tegobe,  pa so težave belih golobic fizične in strogo eksistenčne narave. Na izpuščene golobice nad vatikanskim Trgom Svetega Petra namreč pretijo večje ptice, predvsem galebi in vrane, zato so se vatikanski možje odločili, da jim priskrbijo primernega čuvaja v obliki sokola. Za varnost golobic bo skrbela sokolica Sylvia, ki so jo za pastirske naloge posebej izurili na severu Italije. 

Moštvo slovenskega košarkarskega reprezentanta Gorana Dragića Phoenix Suns je uspelo doseči še tretjo zaporedno zmago v zaključku rednega dela severnoameriške lige NBA in s tem ohraniti velike možnosti za uvrstitev v končnico. Dragićeva Sonca so tokrat s 94 proti 88 v gosteh odpravila moštvo New Orleansa, k zmagi gostov pa je z 20 točkami in 9 podajami znatno prispeval tudi slovenski košarkar. Phoenix Suns so sicer 4 tekme pred koncem rednega dela na 8. mestu zahodne konference, ki kot zadnje še vodi v končnico. Pred prvim zasledovalcem Memphisom imajo zmago prednosti.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.