Gor

Aktualno-politična novica
3. 12. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro vsem, razen Ivu Boscarolu. Poslušate lokalni BritOFF aktualnopolitične redakcije. Danes o dogajanju v Gorici, kjer so mestni svetniki podprli poslovni načrt tamkajšnjega letališča. 
 
L'Aeroporto di Gorizia v Rojah je od osemdesetih dalje pod okriljem državne družbe za civilno letalstvo. Družba, poznana pod kratico ENAC, z nekdanjim vojaškim kompleksom ni imela velikih načrtov, leta 2013 pa so čezmejnemu amaterskemu športnemu združenju Duca d’Aosta dali pravico do uporabe letališča. To večinoma služi rekreaciji in turizmu, od leta 2017 pa ima proizvodno halo poleg aerodroma tudi Pipistrel, slovenski proizvajalec ultralahkih letal. 
 
Posledice sprejetja novega načrta ne bodo jasne še nekaj časa, saj se pojavlja interes določenih zasebnikov, ki naj bi bili pripravljeni v letališče veliko vložiti. Bo pa vsekakor načrt zahteval določene finančne vložke lokalnih oblasti v letališče, kjer sta brata Rusjan izvedla svoj prvi polet pred 110 leti. Tesno glasovanje -  načrt je bil ob 1.23 zjutraj sprejet z 19 glasovi za in 15 proti - je sprožilo nekaj razburjenja v opozicijskih vrstah. Načrt po predlogu vladajoče večine z županom Rodolfom Ziberno na čelu je podprl samo en opozicijski svetnik, in sicer Walter Bandelj iz vrst Slovenske skupnosti, Marilka Koršič iz iste stranke pa se je glasovanja vzdržala. Opozicionar Andrea Picco je tako po glasovanju na blogu izrazil svojo jezo in razočaranje nad odločitvami Slovenske skupnosti - z veliko začetnico, češ da je ta vedno glasna, ko gre za pravice manjšine, ko pa je treba podpreti slovenskega podjetnika - pri čemer je mislil na Iva Boscarola - pa nima težave s podporo predloga desničarskega župana.
 
V absurdnem protinapadu je nato Ziberna - župan, ki je še lani izrekel dobrodošlico neofašističnemu shodu v svojem mestu - obtožil Picca nacionalizma, ki je zgolj še enkrat lahko ponovil, da ima zamero samo in izključno do Slovenske skupnosti z veliko in ne z malo začetnico. Za konec pa še nekaj poezije Edvarda Rusjana. 
 
Kako smo zatapljali v sanje se zlate,
v sanje vzorov in svetih idej!
Vsi zrli v poljane smo v soncu bogate,
v sinjo brezkončnost in dalje brez mej.
Pa kanila v dušo je kaplja spoznanja,
ugasnil sijaj je vseh tistih dobrot.
In duša nam z grenko resnico oznanja:
Za vzori navadno sledi bankrot!

 

0805

Danska je dokončala gradnjo ograje na meji z Nemčijo v vrednosti 12 milijonov evrov. 1,5 metra visoka ograja, ki poteka vzdolž celotne danske južne meje, je namenjena zajezitvi širitve afriške svinjske kuge, čeprav v Nemčiji sploh v zadnjem času niso zabeležili omenjene bolezni, tako ali tako pa se ta ponavadi prenaša pri transportu svinjine, ne pa prek njenih divjih bratrancev. Radikalen ukrep vlade je namenjen preventivni zaščiti živinorejske industrije, saj izvoz prašičev predstavlja kar pet odstotkov celotnega danskega izvoza.   

Na ulicah Roseauja, prestolnice karibske države Dominike, protestniki blokirajo promet in tako izvajajo pritisk na tamkajšnje vrhovno sodišče, ki se mora v kratkem odločiti o izvedbi volitev, ki so predvidene za ta petek. Legitimnost teh izpodbija opozicija, češ da trenutni volilni sistem daje preveliko prednost vladajočim laburistom, legitimnost opozicije pa izpodbija dejstvo, da jih aktivno podpira - s strani ZDA financirana - Organizacija ameriških držav.  

Nasprotno imajo v Azerbajdžanu tako radi demokracijo in volitve, da se je parlament kar sam razpustil ter tako odprl vrata za izvedbo predčasnih volitev, ki se imajo zgoditi v naslednjih 60 dneh. Predlog je zavrnil zgolj en izmed stotih prisotnih poslancev, ki so sicer večinoma iz vladajoče stranke aktualnega predsednika Ilhama Alijeva ali pa so nestrankarski predstavniki. Skupaj s parlamentom se je k spremembam zavezala tudi vlada, ki je napovedala osvežitev.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.