Goriški britOFF se zdravi v Novi Gorici

Aktualno-politična novica
22. 5. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10:05

V današnjem lokalno navdahnjenem Britoffu pa o čezmejnem sodelovanju na področju zdravstva med Slovenijo in Italijo.

Prejšnji teden so se na študijskem obisku v Psihiatrični bolnišnici Idrija mudili predstavniki Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Nova Gorica - Gorica. Združenje, ki poleg obeh Goric obsega še občino Šempeter-Vrtojba, je februarja namreč prejelo skoraj deset milijonov evrov za dva projekta čezmejnega sodelovanja. Polovico tega zneska bo pripadlo projektu turistične promocije Soče, preostalih pet milijonov evrov pa je namenjenih projektu Salute-Zdravstvo. Občine naj bi na območju obeh držav, kjer živi približno 77 tisoč ljudi, vzpostavile enoten slovensko-italijanski center za naročanje zdravstvenih storitev. Poleg splošnih bolnišnic iz vseh treh občin so v skupno zdravstveno mrežo vstopile še šempetrska porodnišnica, novogoriški zdravstveni dom in idrijska psihiatrična bolnišnica.

Po napovedih predstavnikov združenja se bosta državi povezali predvsem na področju spremljanja nosečnic, zgodnjega odkrivanja avtizma in zdravljenja duševnih bolezni. V ta namen je združenje že napovedalo ustanovitev mešane slovensko-italijanske zdravstvene ekipe, ki bi skrbela za celostno prvo obravnavo mlajših oseb s težavami v duševnem zdravju. Del sredstev naj bi bil prav tako namenjen ustanovitvi dnevnega terapevtskega centra za duševno zdravje v Novi Gorici. Ta bi bil še posebej namenjen rehabilitaciji odvisnikov od alkohola.

Obmejni projekt Salute-Zdravstvo naj bi potekal štiri leta, poleg Evropskega sklada za regionalni razvoj je 15 odstotkov sredstev primaknila tudi Italija. Bolniki do sedaj med državama razen v urgentnih primerih niso prehajali. Poleg jezikovnih preprek še vedno ni rešeno vprašanje zdravstvenega zavarovanja bolnikov, ki prostovoljnega zdravljenja v tujini praviloma ne krije. Izjema je recimo zdravljenje, za katerega so v Sloveniji nedopustno dolge čakalne vrste. Prav tako ostaja odprto vprašanje, kako bi lahko zdravstveni delavec s tujo licenco sodeloval v mešanih zdravstvenih ekipah in opravljal svoj poklic na ozemlju tuje države.

Evropska komisija bo čezmejna projekta zdravstva in soškega turizma sicer budno spremljala. Na evropski ravni gre namreč za prvi primer uporabe načela edinega upravičenca s strani Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. To pomeni, da se čezmejna investicija izvede brez upoštevanja nacionalnih okvirov in brez ratifikacij mednarodnih sporazumov. Območje treh občin iz obeh držav pa se smatra kot enotno tako z infrastrukturnega kot tudi z ekonomskega in socialnega vidika.

8:05

V sosednji Italiji sta Gibanje petih zvezd in Liga po več tednih neuspešnih pogajanj kot mandatarja za sestavo vlade vendarle predlagali Giuseppeja Conteja. Kandidata za mandatarja, njegov program in ministre pa mora pred glasovanjem v parlamentu potrditi predsednik države, Sergio Matarella, ki je z voditeljema obeh strank že napovedal ponoven sestanek. Profesor zasebnega prava Conte, ki je v italijanski politiki sicer dokaj neznan, je blizu Gibanju petih zvez in odvetnik voditelja stranke Luigija Di Maija. Program potencialne nove vlade, ki sta ga stranki predstavili v petek, predvideva tako deportacijo približno pol milijona migrantov in ukrepe proti muslimanom in Romom kot tudi zmanjšanje davkov na plače in uvedbo temeljnega dohodka.

V Burundiju je 73 odstotkov volivcev na referendumu podprlo predlog spremembe ustave, ki predsedniški mandat podaljšuje s petih let na sedem in spreminja etnično sestavo vlade. Predsednik Pierre Nkurunziza, ki je na oblasti od leta 2005, bo tako lahko obdržal položaj še za štirinajst let. Opozicija pod vodstvom Agathona Rwase pa predsedniku očita kampanjo ustrahovanja volivcev in stopnjevanja nasilja v državi vse od leta 2015, ko je Nkurunziza poskušal protipravno doseči še tretji predsedniški mandat. Trditve opozicije potrjujeta nevladni organizaciji Amnesty International in Human Rights Watch, vlada pa naj bi omejila tudi dostop do poročanja tujih medijev in preprečila neodvisno opazovanje izvedbe referenduma. Od leta 2015 je iz Burundija že zbežalo skoraj 400 tisoč prebivalcev.

Ameriško vrhovno sodišče je potrdilo pravico delodajalcev, da delavcem v pogodbah o zaposlitvi prepovejo skupno nastopanje v tožbah in zapovejo reševanje sporov z arbitražo. Sodišče je odločalo na primeru podjetij Ernst & Young, Murphy Oil USA in Epic Systems, katerih delavci so namesto arbitraže poskušali vložiti tožbe na zveznem sodišču. Nevladna organizacija Economic Policy Institute ocenjuje, da je določilu o obvezni arbitraži trenutno podvržena že več kot polovica vseh delavcev v zasebnem sektorju, ki niso vključeni v sindikat. Arbitražna sodišča, ki jih plačajo delodajalci, niso javna in niso zavezana ameriškim pravnim načelom glede bremena dokazovanja in sojenja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness