Grško-severnomakedonski britOFF

Aktualno-politična novica
17. 6. 2018 - 12.00
 / BritOFF

Po sedemindvajset let trajajočem sporu sta Grčija in Makedonija podpisali sporazum o novem imenu Makedonije. Novo ime republike bo tako Republika Severna Makedonija. Dogovor sta podpisala zunanja ministra Nikos Kocjas in Nikola Dimitrov, na slovesnosti ob grškem delu Prespanskega jezera pa sta bila navzoča tudi makedonski premier Zoran Zaev in grški premier Alexis Cipras. Dogovor zavračata tako grška kot makedonska opozicija, v Atenah pa je včeraj prišlo tudi do protestov pred grškim parlamentom. Približno 5000 protestnikov, ki so mnenja, da se je Grčija prelahko odpovedala imenu Makedonija, je policija morala razgnati z solzivcem.

Grški premier Alexis Cipras se je moral zaradi sporazuma glede imena Makedonije spopasti tudi z nezaupnico. V času glasovanja je bilo v grškem parlamentu prisotnih vseh 280 poslancev, 153 poslancev pa je glasovalo proti nezaupnici. Nezaupnico proti Ciprasu je vložila največja grška opozicijska stranka Nova demokracija.

629 migrantov z reševalne ladje Aquarius, ki sta jo zavrnila tako Italija kot Malta, je danes prispelo v Valencio. Reševalni ladji Aquarius sta pri prevozu migrantov do Valencie pomagali še italijanski reševalni ladji Dattilo in Orione. Po prihodu v pristanišče so migrante čakali člani Rdečega križa, ki so jim nudili nujno medicinsko pomoč. Prišlo je tudi do dogovora med Španijo in Francijo, po katerem bo Francija po doseženih pogojih za dodelitev azila sprejela tiste migrante, ki bodo izrazili željo po prihodu v Francijo.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini nadaljuje z zavračenjem reševalnih ladij. Teden dni po zavrnitvi reševalne ladje Aquarius je bil vstop v italijnaska pristanišča onemogočen tudi reševalnima ploviloma Lifeline in Seefuchs, ki plujeta pod nizozemsko zastavo. Italija nadaljuje z zapiranjem pristanišč za reševalne ladje kljub temu, da je število prihodov ladij z migranti od lani upadlo za kar 85 odstotkov.  V zadnjih dveh letih so ladje nevladnih organizacij sicer rešile približno 88.000 ljudi, v Italijo pa naj bi iz Libije v zadnjih štirih letih prispelo okrog 600.000 migrantov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

630, še en otrok se je rodil na ladji. in še 1455 je te dni prišlo južneje na obali, glede njihove situacije se ve bolj malo.

zdaj majo 45 dni da zaprosijo za azil.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness