Grajski BritOFF

Aktualno-politična novica
Podsreda, grad.
23. 6. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10:05

Dobro jutro, cenjeno poslušalstvo. Torek je, 23. junij, 175. dan letošnjega leta, ostaja pa jih še 191. Naj se lokalni BritOFF prične!

Odpravimo se v občino Kozje, ki leži v osrčju Kozjanskega regijskega parka. Nekaj kilometrov vzhodneje od središča in največjega kraja v občini ob reki Bistrici leži slikovit trg Podsreda. Danes je kraj poleg značilnega trškega jedra znan predvsem po vsakoletnem jesenskem Prazniku kozjanskega jabolka, ki poleg sejmarjev privabi tudi ogromno obiskovalcev od blizu in daleč.

Sedimo na kolo in se, kot je dejal največji Slovenec vseh časov, Janez Janša, lotimo kolesarjenja v hrib. Nad Podsredo se dviga istoimenski grad, ki ga je pokojni starosta slovenske kastelologije Ivan Stopar opisal kot »najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem«.

Občina Kozje je kot lastnica gradu konec lanskega leta pristopila k ureditvi apartmajev in sob v spodnjem gospodarskem delu grajskega kompleksa, prejšnji teden pa so tri apartmaje in tri sobe simbolično predali namenu še s kratko slovesnostjo, ki se je je udeležil tudi lokalec in wirdšaftminister Zdravko Počivalšek. Tako bo v mogočnem romanskem poslopju, ki leži na 475 metrih nadmorske višine, že od 25. junija dalje mogoče prenočiti v Eminem apartmaju, Romanskem apartmaju ali pa v apartmaju Celjskih grofov. Zanimivo so poimenovane tudi sobe, in sicer Tattenbachova soba, Lazarinijeva soba in Windischgrätzova soba.

Razloge za ureditev 16 nočitvenih kapacitet na gradu je za radio Štajerski val opisala kozjanska županja Milenca Krajnc.

Izjava.

Občina Kozje je za ureditev kapacitet plačala 192 čukov, marketinške zadeve pa je kot upravljavec prevzel Javni zavod Kozjanski park, ki deluje v Podsredi. Turistični boni? Žal ne, uporabno dovoljenje so namreč pridobili šele po epidemiji.

Grajsko življenje se poleti sicer zares prebudi. V poletnem času namreč že nekaj let na gradu prirejajo številne koncerte klasične glasbe, klasični glasbeniki pa tam organizirajo tudi poletne šole, ki se jih udeležujejo številni domači in tuji vrhunski glasbeniki. Z novimi nastanitvami bodo tako zvočni umetniki lahko bivali in prenočevali v neposredni bližini prostorov za vajo.

Kvalitetno delo zavoda, ki z gradom upravlja, je opazila tudi stroka. Sodelovali so denimo na razpisu za nagrado Jakob 2020, in sicer z dvema programoma: Grad Podsreda - včeraj, danes, jutri in Gradovi Posavja. S prvim so se uvrstili med 5 finalistov, za drugega pa so prejeli nagrado Jakob 2020 in naziv ambasAdor inovativnosti v turizmu.

Zaključimo z Antonom Aškercem, ki je prvo kaplansko službo nastopil prav v Podsredi. Na srečo prva kitica njegove pesmi Stari grad ne opisuje stanja tamkajšnjega gradu.

Tam gori na strmih pečinah
Zapuščen mi dviga se grad;
Bršlin mu tovariš edin je,
A sove so v njem gospodinje,
Gospod mu je pisani gad.

Ob 8:05

Saudskoarabske oblasti so sporočile, da se hadža - tradicionalnega romanja muslimanov v Meko - verniki iz drugih držav letos ne bodo mogli udeležiti zaradi epidemije novega koronavirusa. Kljub bojazni, da bo romanje, ki je znano predvsem po kroženju okrog Kabe, letos celo prepovedano, bo obisk dovoljen, a v omejenem številu: romanja se bodo namreč lahko udeležili verniki različnih narodnosti, ki pa vsaj trenutno živijo v kraljevini Saudova Arabija. Seveda bo potrebno upoštevanje strogih higienskih ukrepov. Hadž se ima letos sicer zgoditi 30. julija.

Kaj prinaša naziv novega častnega doktorja v slovensko politiko? Nič vsebinsko novega.
 / 7. 10. 2015
Slovenski premier in prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša je v svoji oddaji na njemu ljubi televiziji Nova24TV obsodil antiproslavo, morda bolje antislavo, ob dnevu državnosti. Uradno proslavo, katere scenarist je domoljubni pesnik in novinar Igor Pirkovič, bo med drugimi bojkotiral tudi Aktiv delavk in delavcev v kulturi. Janša je dejal, citiramo: »Pozivanje na antiproslavo ob dnevu državnosti je nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami 'normalnost' in 'civilizacija'. Upam, da si bodo organizatorji antiproslave do srede premislili.« Konec citata. Katera stranka je že pred leti organizirala lastno proslavo ob dnevu državnosti in se ni udeležila osrednje slovesnosti? Kdo je že drugorazredni?

Predsednik Stranke modernega centra, krajše SMC, in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je za jesen, ko se narava počasi, a vztrajno odpravlja spat, napovedal programski kongres stranke. Po njegovih besedah bodo na njem podrobneje preučili tri usmeritvene temelje, na katerih stoji trenutno bolj kot ne trhla stranka: to so liberalna, socialna in trajnostna usmeritev. Na kongresu bodo razpravljali tudi o morebitni spremembi imena, ki kljub izstopu ustanovitelja Mira Cerarja iz stranke še spominja in opominja na neke druge čase. Lokacija kongresa še ni znana, bržčas pa problema s prostorom ne bo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.