Guerreros Unidos

Aktualno-politična novica
14. 10. 2014 - 8.05
 / BritOFF

Sedma

V bojih za sirsko mesto Kobani, ki leži tik ob turški meji, so pripadniki Islamske države po srditih spopadih s kurdskimi branilci uspeli prodreti v središče mesta. Po zadnjih podatkih naj bi islamisti nadzirali že polovico mesta, kurdske sile pa so potisnjene na sever Kobanija, v smeri proti turški meji. Islamska država pa vojaške uspehe dosega tudi v Iraku, kjer so njeni borci v mestu Hit, v zahodni provinci Anbar, po spopadih z iraškimi vladnimi silami zajeli tamkajšnjo pomembno vojaško bazo. Samo bazo so požgali, še pred tem pa so zasegli tanke in drugo težko orožje. Zaradi poprejšnjih spopadov okoli mesta Hit je z domov zbežalo več kot 180.000 ljudi.

Jemenski predsednik Abdra-buh Mansur Hadi je, po neuspelem prvem poskusu, za premiera imenoval dosedanjega jemenskega veleposlanika pri Združenih narodih Halida Bahaha. Ta naj bi, za razliko od predhodnika, imel odločilno podporo šiitskih Hutijev s severa države, ki so v bliskoviti ofenzivi pretekli mesec zasedli dobršen del prestolnice Sana. Ob zasedbi jemenskega glavnega mesta so zahtevali večjo politično vlogo, predsednik Hadi pa je pristal na njihovo udeležbo pri sestavi vlade. Pretekli teden je jemenski predsednik za mandatarja imenoval Ahmada Avada bin Mubaraka, ki pa ni upravičil želja Hutijev zato je že v roku 24-ih ur odstopil. Z Bahaho naj bi imel Hadi srečnejšo roko.

Medtem ko se v Jemnu in drugod na Bližnjem vzhodu ukvarjajo z  zahtevami upornikov, pa si salzburške deželne oblasti belijo glavo z odškodninskimi zahtevami lokalnih prostitutk.  Salzburške deželne oblasti so namreč, na podlagi nezakonitega odloka, ki ga je junija 2010 izdala za zdravstvo pristojna deželna svetnica Erika Šarer, prostitutkam  3 leta nezakonito zaračunavale vsakotedenske preventivne zdravniške preglede. Vsak pregled zdravnika je prodajalke ljubezni oziroma lastnike bordelov, ki so legalno gospodarili z njimi, stal 35 pet evrov.

Guverner mehiške zvezne države Guerrero Angel Aguirre  je zavrnil možnost, da bi vsa od 28-ih trupel, izkopanih iz množičnega grobišča v bližini tamkajšnjega mesta Iguala  pripadala delu od 43 pogrešanih študentov. Te, kot je znano, pogrešajo od konca septembra, ko so zapuščali protest v podporo profesorjem v Iguali in bili napadeni s strani policije in neznancev. V dveh ločenih je bilo ubitih 6 študentov, nekaj pa jih je podobna usoda po navedbah očividcev doletela tudi izven mesta, kjer so kasneje našli grobišče. Primer še preiskujejo, v zločine pa naj bi bili vpleteni tudi pripadniki lokalnega nakro-kartela Gerrreros Unidos. Več o kartelu in njegovi spregi z lokalno politiko pa čez dobro uro.

Osma

Ušesa, zvesta informativnemu programu Radia Študent, v preteklem tednu zagotovo niso zamudila novic o 43-ih pogrešanih mehiških študentih in odkritju grobišča v bližini mesta Ig-uala v zvezni državi Guerrero na jugu Mehike. Čeprav zvezne oblasti, kot smo slišali v Britoffu pred slabo uro, zavračajo možnost, da bi vsa od 28-ih izkopanih trupel pripadala pogrešanim študentom, pa to zločina, ob dejstvu, da je bilo že med potjo s protesta v Iguali ustreljenih 6 študentov. Ob eksekucijah študentov naj bi lokalni policiji pomagali pripadniki narko-kartela Guerreros Unidos, dva pripadnika naj bi streljale študentov kmalu po dogodkov tudi že priznala.

Narko-kartel Guerreros Unidos je relativno nov mehiški kartel, nastal pred dobrimi tremi leti, ko je izšel iz precej večjega kartela Beltrana Leyva. Slednji  prav tako predstavlja enega od manjših kartelov v verigi precej večje združbe, zbrane okoli kartela Sinaloa, enega pomembnejših faktorjev v mehiški pa tudi širši ameriški trgovini s kokainom. Gre za tipično mrežasto hierarhijo kriminalnih združb, ki pa ima v Mehiki to lastnost, da se, zaradi tako rekoč vojnega stanja in stalnega obračunavanja med karteli, kakor seveda tudi med karteli in policijo ter vojsko, njena podoba nenehno spreminja.

Eden pomembnih mejnikov je bil uboj Artura Beltrana Leyva, enega od voditeljev že omenjenega istoimenskega kartela, leta 2009, ki je sprožil emancipacijo  podrejenih tolp. Guerreros Unidos so svoje delovanje utrdili v domači zvezni državi Guerrero, pri tem pa so se pri nezakonitih poslih naslonili na oblasti mesta Iguala, kar tudi pojasnjuje tudi njihovo najverjetnejšo vpletenost v zločin nad študenti.

S kartelom naj bi bil povezan sam župana Iguale Jose Luis Abarca , sicer svak enega od vodij kartela. Abrarco so v preteklosti povezovali tudi s kartelom Beltran Leyva, zato ni čudno, da je bil, ob mestni policiji, prav župana Iguale prvi na seznamu obtoženih, ki so ga izdali mehiški državni varnostni organi po odkritju zločinov nad študenti. Abrarca je skupaj z družino kmalu pobegnil z mesta in ga še vedno iščejo.

Medtem, ko so mestne oblasti v Iguali kartelu Guerreros unidos v njegovih začetki dopuščale razcvet trgovine s kokainom, pa je kartel, kot vidimo v primeru študentov, od mestnih oblasti prevzel tako imenovane umazane posle. Toda hkrati  kartel vse bolj začenja prevzemati tudi mesto samo: njegovo opravljanje, vključuje se v mestne službe, prevzema njihove naloge in tudi s temi ne-klasičino kriminalnimi posli skrbi za svež dotok denarja.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness