Gumijasto nabit BritOFF

Aktualno-politična novica
naboji
16. 11. 2020 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Neuradni list tokrat malo drugače. Na Policijski upravi Ljubljana so tudi uradno priznali streljanje z gumijastimi naboji na organizirane nasilneže 5. novembra. Kot so zapisali v poročilu, gre za prvo uporabo gumijastih metkov s strani slovenske policije.

Uporabo na policiji utemeljujejo s tem, da je bilo "ogroženo življenje in zdravje policistov". Posamezniki, ki so izstopali iz množice in v policiste metali granitne kocke in kamenje, so si prislužili pet porabljenih gumijastih nabojev. Sicer so policisti za “pasivizacijo” skupin uporabili tudi 16 plinskih bomb in vodni top. 

Na policiji trdijo, da brez uporabe gumijastih nabojev ne bi “mogli drugače vzpostaviti javnega reda, ki je bil huje in množično kršen". Policija pri poročilu, ki nastopa kot utemeljitev ravnanja, izhaja iz zakonske podlage za uporabo prisilnih sredstev. Zakon o nalogah in pooblastilih policije namreč uporabo “drugih sredstev za pasivizacijo” – med katera spadajo tudi plinska sredstva in gumijasti izstrelki – dovoljuje za vzpostavitev javnega reda, ko je ta huje in množično kršen.

Vendar morajo policisti po istem zakonu upoštevati tudi načelo sorazmernosti. Ko je za uspešno izvedbo policijske naloge mogoče uporabiti različna policijska pooblastila, morajo policisti uporabiti tista z najmanjšimi škodljivimi posledicami. Gumijasti naboji sodijo med sredstva, ki lahko povzročijo hujše poškodbe, celo smrt, ugotavljajo znanstvene študije. Po mnenju Dragana Petrovca s Pravne fakultete načelu sorazmernosti ukrepi v primeru s 5. novembra niso zadoščali.

Izjava

8.05

Vodja severnoetiopske regije Tigraj je prevzel dogovornost za raketni napad na letališče Asmara v sosednji Eritreji. Debretsion Gebremichael, ki vodi Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto, obtožuje Eritrejo vojaške pomoči centralni vladi Etiopije. Tako uradna Eritreja kot etiopski predsednik vlade Abij Ahmed eritrejsko vmešavanje v etiopski notranji konflikt zanikata. Boji med regionalno vlado regije Tigraj in silami etiopske države potekajo že dva tedna. Vsaka od obeh strani na drugo prelaga krivdo za začetek spopadov, ki sledijo septembrskim volitvam v regiji Tigraj. Na teh je močno zmagala Tigrajska ljudska osvobodilna fronta. Drugod po Etiopiji so bile volitve, uradno zaradi epidemije, prestavljene. Etiopski parlament je volitve v Tigraju označil za nelegalne. Vsaka stran pa vladavini nasprotnice pripisuje nelegitimnost in neustavnost. V sosednji Sudan je pred spopadi zbežalo že več kot 10.000 ljudi.

Severno od Etiopije, v Egiptu, so odkrili več kot sto nedotaknjenih sarkofagov, pripadajočih visokim uradnikom v poznem obdobju antičnega Egipta in ptolemejski dobi. Sarkofage so našli v nekropoli Sakara. V nasprotju z egipčansko dediščino, ki je na ogled v muzejih po Zahodu, bodo nova odkritja razstavljena v vsaj treh muzejih v Egiptu.

Na Japonskem se končuje obdobje ameriške trgovinske multinacionalke Walmart. Walmart 65 odstotkov trgovinske verige Seiyu prodaja ameriškemu investicijskemu skladu KKR. Poleg tega bo 20 odstotkov kupil japonski spletni preprodajalec Rakuten. Walmart bo tako zadržal le 15 odstotkov delnic podjetja, ki je bilo ob prodaji ocenjeno na 1,4 milijarde evrov. Na japonski trg je Walmart stopil leta 2002 ob obetih zaslužkov zaradi velike kupne moči japonskega prebivalstva. Vendar pa sta Walmart močna konkurenca na maloprodajnem trgu in izgube podjetja Seiyu prisilila v dezinvesticije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness