Houston kliče BritOFF

Aktualno-politična novica
20. 2. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Poslanska skupina Socialnih demokratov je vložila interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali še v DeSUSu in Pozitivni Sloveniji. Predlagatelji ministru Turku očitajo, da deluje v nasprotju z javnim interesom. Turk naj bi obenem ogrožal pravico do kakovostnega in dostopnega sistema javne vzgoje in izobraževanja. Opuščal naj bi skrb za zagotavljanje pogojev za ustvarjanje, posredovanje in varovanje kulturnih dobrin. Minister se je na interpelacijo najprej odzval na družbenem omrežju Twitter kjer je zapisal, navajamo: "Interpelacija je politični manever neke stranke, ki ga pač kasiram kot še toliko drugega. Odgovoril bom vsebinsko, izčrpno in na vse." Očitno Janez Janša ni več edini Kalimero v vladi.

Dekan Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani Dušan Mramor in generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj - OECD Angel Gurria sta podpisala dva sporazuma, ki omogočata izmenjavo strokovnjakov OECD in profesorjev omenjene fakultete, najboljšim rednim študentom ekonomske fakultete pa tri do šestmesečni študijski obisk sedeža OECD. Na fakulteti menijo, da OECD s tema sporazumoma izreka priznanje za visoko kakovost raziskovalnega in pedagoškega dela Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. OECD je sicer v letošnjem poročilu Sloveniji priporočala še bolj ambiciozno pokojninsko reformo, manjšo zaščito redno zaposlenih, skrajšanje odpovednih rokov in odpravo ovir pri individualnem odpuščanju delavcev. Po njihovem mnenju je tudi minimalna plača v Sloveniji previsoka, rast plač pa prehitra.

Francoski predsednik Francois Hollande je na obisku v Grčiji pozdravil reforme in hkrati pozval k francoskim vlaganjem v to obubožano evropsko državo. Hollande ob tem ni zanikal, da je gospodarski položaj v Evropi in tudi njegovi državi slab, so pa težave evrskega območja po njegovi oceni že mimo. Grški predsednik Karolos Papuljas je na srečanju opozoril, da grška družba ne bo preživela nadaljnje recesije.

8.05

Ameriška vesoljska agencija Nasa je včeraj izgubila radijski stik z Mednarodno vesoljsko postajo. Šlo naj bi za tehnične težave zaradi nadgradnje programske opreme na računalnikih na postaji, sicer pa naj bi bilo s posadko vse v redu. Iz nadzora misije v Houstonu so kasneje vzpostavili stik s postajo preko ruskih zemeljskih postaj. Posadki so predali navodila, kako povezati rezervni računalnik za začetek ponovnega vzpostavljanja komunikacij.

Predsednika vlad Srbije in Kosova, Ivica Dačić in Hashim Thaci bosta danes nadaljevala pogovore v Bruslju. Tokratni pogovori med Dačićem in Thacijem, ki potekajo pod okriljem Evropske unije, so namenjeni predvsem paralelnim institucijam na severu Kosova. Včerajšnji pogovori so se zaključili popoldan, a nato ni bilo nobenih izjav za javnost. Pogovori so potekali za zaprtimi vrati. Tokratni pogovori so peti krog neposrednega dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem Evropske unije, oba premiera pa naj bi bila osredotočena na paralelne institucije na severu Kosova kot so sodišča, davčni organi, policija in obveščevalne službe.

Konzorcij delničarjev Mercatorja je prejel večje število nezavezujočih ponudb za nakup 53 odstotkov delnic trgovske družbe. Predstavitev, ki jih je uprava družbe pod vodstvom Tonija Balažica opravila v začetku februarja, se je udeležilo devet morebitnih ponudnikov, koliko ponudb je prispelo pa prodajalci ne razkrivajo. Mercator sicer prodajajo že devetič. Hrvaški Agrokor tudi tokrat velja za enega glavnih morebitnih kupcev. Hrvati so v zadnji ponudbi za delnico Mercatorja ponujali 221 evrov, tokrat pa naj bi bila cena po ocenah analitikov nižja.

9.05

V Mestni občini Maribor se ob 19. uri izteče rok, do katerega morajo kandidati za župana in člane mestnega sveta oddati kandidature za nadomestne volitve 17. marca. Do sedaj je bilo vloženih pet županskih kandidatur. Nestrankarski kandidati sociolog Andrej Fištravec, borec za čisto okolje Franc Jesenek in mladi gostinec Denis Kokol še zbirajo podpise in še niso vložili kandidature.

Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela bodo nadaljevali z evidentiranjem odprtih členov v predlogu zakona o delovnih razmerjih, pričakujejo pa tudi kompromisne predloge in zapiranje določenih vprašanj. Kot kaže, bo zbližanje najtežje pri agencijskem delu, odpovednih rokih in odpravninah pri upokojitvi. Predlog zakona predvideva 25-odstotno kvoto za agencijsko delo vendar sindikati poudarjajo, da je ta odstotek previsok in ne bi zajel praktično nobenega podjetja. Pri odpovednih rokih je v predlogu zakona trenutno zapisano, da bi trajali največ 60 dni, medtem ko tremutno trajajo največ 120 dni. Na delojemalski strani so prepričani, da je predvideni poseg v odpovedne roke prevelik, zato zahtevajo, da trajajo največ 90 dni. To pa se zdi nesprejemljivo delodajalcem, ki so se ves čas zavzemali za omejitev na največ 30 dni.

Glavni sindikalni združenji zasebnega in javnega sektorja v Grčiji sta napovedali splošno stavko, ki bo verjetno ohromila celotno državo. Proti varčevalnim ukrepom in brezposelnosti bodo stavkali javni uslužbenci, mornarji, učitelji in vozniki avtobusov, zdravniki v bolnišnicah pa bodo obravnavali le urgentne primere. Že včeraj so po vsej državi odpovedali železniške in trajektne povezave. Več ur bodo danes stavkali tudi zaposleni v civilnem letalskem prometu, zaradi česar je poleg težav v cestnem, železniškem in trajektnem prometu pričakovati tudi zamude v letalskem prometu. Splošna stavka sledi včerajšnji stavki zaposlenih v javnih in zasebnih medijih, zaradi katere je v državi zavladal medijski mrk. Stavkajoči medijski delavci so s stavko izražali nasprotovanje nizu odpuščanj v njihovem sektorju.

10.05

Bolgarski premier Bojko Borisov je sporočil, da njegova vlada spričo množičnih protestov po državi odstopa. Dejal je, navajamo: "Imamo dostojanstvo in čast. Ljudje so nam zaupali oblast in danes jim jo vračamo" konec navedka. Bolgarijo zadnje dni pretresajo protesti zaradi zvišanja cen elektrike, ki so zahtevali tudi smrtno žrtev. Ljudje so na demonstracijah zahtevali odstop vlade. Borisov je vodenje vlade prevzel julija 2009, naslednje volitve pa bi morale biti julija letos. Po odstopu vlade bodo zdaj predčasne volitve verjetno aprila.

Hrvaški premier Zoran Milanović je napovedal, da bodo od 1. marca za tri odstotke znižali bruto plače vsem javnim in državnim uslužbencem. Gre za približno 231.000 zaposlenih. Izjema bodo zgolj učitelji in profesorji v osnovnih in srednjih šolah. Znižanja bodo opravili na podlagi koeficientov tako, da bodo posamezne plače nižje med 50 in 500 kun oziroma med 7 in 69 evrov. Hrvaški finančni minister Slavko Linić je pojasnil, da vlada obravnava tudi možnosti vpliva na znižanje obresti za stanovanjska posojila kot tudi ukrepe, ki bi preprečili izvršbo nad celotnimi zneski plač državljanov. Po ministrovih besedah vlada na ta način poskuša pomagati državljanom, da bi zmanjšali svoje dolgove.

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence, dobavitelje zemeljskega plina sumi, da so izmenjevali občutljive poslovne informacije ter se usklajevali pri določanju cen plina gospodinjskim odjemalcem. Zato je konec minulega tedna uvedla postopek ugotavljanja kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbe o delovanju Evropske unije. Agencija je pod drobnogled vzela 16 dobaviteljev zemeljskega plina ter Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina. Gre za podjetja Adriaplin, Domplan, Energetika Celje, Energetika Ljubljana, Istrabenz plini, Komunala Slovenj Gradec, Plinovod Sevnica, Jeko-In, Komunalno podjetje Vrhnika, Komunalno podjetje Velenje, Loška komunala, Mestni plinovodi, Petrol, Petrol Energetika, Plinarna Maribor in Plinstal.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness