ICC britOFF

Aktualno-politična novica
21. 12. 2019 - 10.19
 / BritOFF

Glavna tožilka na Mednarodnem kazenskem sodišču, ICC, Fatou Bensouda, je sporočila, da namerava uvesti preiskavo o domnevnih vojnih zločinih na palestinskih ozemljih, Zahodnem bregu, Gazi in Vzhodnem Jeruzalemu. Sodišče bo prosila, naj se razglasi za pristojno in ji dovoli preiskavo, čeprav Izrael ni podpisnik Rimskega statuta in tako ne priznava pristojnosti sodišča. Bensouda je leta 2015 že začela s predhodno proučitvijo situacije na palestinskih ozemljih. Osredotočila se je predvsem na izraelske naselbine na palestinskih ozemljih ter vojne zločine na obeh straneh in po lastni presoji zbrala dovolj dokazov za nadaljevanje postopka. Pričakovano so odločitev že pozdravile palestinske oblasti, izraelske pa s podporo ZDA zatrjujejo, da ICC nima pristojnosti. 

Rezultati predčasnih volitev v Združenem kraljestvu
 / 13. 12. 2019

Novoizvoljeni britanski parlament je že na prvem glasovanju s 358 glasovi za in 234 proti potrdil zakon o izstopnem sporazumu z EU. S tem je Združeno kraljestvo na dobri poti, da 31. januarja zapusti Evropsko unijo. Sporazum zadeva finančno poravnavo, mejo na irskem otoku in pravice državljanov. Poleg tega onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo torej predvidoma končalo leta 2020. V tem času se bosta morala Združeno kraljestvo in EU dogovoriti o prihodnjih odnosih.

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal zakon, ki uvaja sankcije proti podjetjem, sodelujočim pri projektu gradnje plinovoda Severni tok 2. Združene države Amerike bodo tako lahko preklicale vize in blokirale premoženje posameznikov. Kot razlog za novo ureditev ameriške oblasti navajajo strah, da bi lahko Rusija zaradi novega plinovoda izsiljevala evropske države in imela nad njimi prevelik vpliv ter bi postale preveč odvisne od ruske dobave. Severni tok 2 naj bi podvojil dobavo zemeljskega plina iz Rusije do Nemčije, trasa plinovoda pa je speljana tako, da v celoti zaobide Ukrajino. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.