Informetrični Britoff

Aktualno-politična novica
Informetrija
17. 1. 2019 - 10.00
 / BritOFF

ob 10.05

Zaradi spora z lastniki založbe Elsevier je odstopil celoten uredniški odbor znanstvene revije o informetriji. Jabolko spora so bile drage cene za objavljanje člankov v tako imenovanem prostem dostopu. Uredniški odbor revije je bil razočaran še nad omejevanjem dostopa do podatkov o citiranju in komercialnim ravnanjem z akademskimi članki.

Tokrat gostujoči komentatorji o projektu S
 / 3. 12. 2018

Uredniški odbor je že napovedal, da bo ustanovil svojo revijo, ki bo popolnoma prosto dostopna. Ime nove revije bo Quantitative Science Studies, po naše Študije kvantitativne znanosti. Novo revijo bodo finančno podprle knjižnice Ameriškega tehničnega inštituta in univerze MIT. Cena za objavo članka bo znašala 600 dolarjev za člane Mednarodnega društva za scientometrijo in informetrijo oziroma 800 dolarjev za nečlane, kar je približno trikrat manj, kot je do sedaj računal Elsevier. Za raziskovalce, ki plačila ne bodo sposobni poravnati sami, bo te stroške prva tri leta obstoja nove revije pokrila Nemška državna knjižnica znanosti in tehnologije.

Micro:bit
O procesih, ki poganjajo vpeljavo digitalnih spretnosti na nižje nivoje izobraževanja
 / 14. 1. 2019

Uporniški uredniški odbor je podprla tudi Zveza za pošten in odprt dostop, ki je bila ustanovljena ob podobnem odstopu uredniškega odbora na Elsevierju. Takrat je šlo za revijo Lingua, katere uredniški odbor je po odstopu ustanovil znanstveni časopis Glossa. Kot povesta imeni, gre za znanstveni reviji s področja lingvistike. Predsednik Zveze za pošten in odprt dostop je ob odstopu in ustanovitvi novega znanstvenega časopisa dejal, da gre že za šesti primer, ko je uredniški odbor Elsevierja odstopil zaradi spornih praks založbe, ki bolj kot akademske zasleduje komercialne cilje. Več o problematiki lahko izveste v prispevku Odpiranje pristopov - Projekt S in drugih prispevkih na naši spletni strani. Povezave do njih bodo dostopne ob pričujočem prispevku.

 

ob 8.05

Izstopna pogajanja Velike Britanije iz Evropske unije in poskusi destabilizacije britanske vlade
 / 13. 7. 2018

Britanska premierka Theresa May je s 325 glasovi proti 306 prestala glasovanje o nezaupnici, ki ga je v torek zvečer zahteval Jeremy Corbyn, potem ko je parlament zavrnil njen sporazum o brexitu z Evropsko unijo. May je sedaj pripravljena na pogajanja o sporazumu z opozicijskimi strankami, a se vodja opozicije Corbyn z njo ne želi sestati, dokler ne bo jasno zavrnila možnosti brexita brez sporazuma.

Glasovanje o nezaupnici je uspešno prestal tudi grški premier Aleksis Cipras, in sicer s 151 glasovi v 300-članskem parlamentu. Glasovanje je na dnevni red umestil Cipras sam, potem ko je v nedeljo iz vlade izstopila stranka Neodvisni Grki oziroma ANEL. Ta je namreč nasprotovala sporazumu z Makedonijo o njenem imenu in zahtevala, da se iz imena države ime Makedonija povsem umakne. Ministrica za turizem Elena Kuntura in minister za kmetijstvo Vasilis Kokalis, oba nekdanja člana ANELA, sta bila iz svoje stranke izključena, potem ko sta povedala, da bosta na glasovanju podprla Ciprasa.

V Zimbabveju sta policija in vojska izvedli celodnevne racije in aretacije po revnih soseskah prestolnice Harare, neidentificirani moški pa so pretepali naključne mimoidoče. Dostop do interneta in socialnih omrežij je bil onemogočen. Gre za odziv na tridnevno splošno stavko, ki so jo v ponedeljek sklicali sindikati zaradi višanja cen goriva in živil. Vlada je namreč v soboto za 150 odstotkov dvignila ceno goriva. Že v ponedeljek je policija začela nasilno obračunavati s protestniki.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.