(I)raku posvečen Britoff

Aktualno-politična novica
6. 1. 2014 - 10.05
 / BritOFF

Ob sedmi

Dobro jutro. Ukrajinski protesti so se nadaljevali tudi minuli konec tedna. V središču Kijeva se je na Majdanu oziroma Trgu neodvisnosti na protestih zbralo več kot 10.000 ljudi. Gre za prve večje proteste v letošnjem letu pod taktirko ukrajinske opozicije. Pisana druščina, med katerimi najdemo tudi nacionaliste, še naprej protestira proti odločitvi ukrajinske vlade, da ne podpiše sporazuma o tako imenovanem poglabljanju vezi z Evropsko unijo.

Da vam kava, drago poslušalstvo, še bolj zadiši oziroma, da vas tudi mi prebudimo, navedimo še nekaj krepilnih za dobro jutro. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je bil že kot mladoletnik izredno podjeten. Ima namreč bogato kriminalno preteklost. In sicer se v lahko v življenjepisu med drugim pohvali z oboroženim ropom, napadom na osebo in prevaro. Zato ne čudi, da mu številni očitajo, da ukrajinski proračun odkar je na oblasti Janukovič deluje kot njegova družinska blagajna, preko katere je njegovim članom družine in prijateljem denar zelo lahko dostopen in tudi na ta način se izčrpava ukrajinska država.  

Protestirali so tudi v Tel Avivu, kjer je več deset tisoč afriških migrantov z mirnim protestom zahtevalo, da se jim prizna status prosilcev za azil. S pohodom skozi središče mesta so izrazili tudi nasprotovanje zakonodaji, ki omogoča pridržanje nezakonitih migrantov.

Ob osmi

Britoff povsem posvečamo nesrečnemu in do temeljev razdejanem Iraku …

… iz iraškega mesta Faludža, ki leži zahodno od Bagdada, beži na tisoče ljudi. Do eksodusa je prišlo zaradi vladnega obstreljevanja tako z artiljerijo kot zračnimi silami. Bombe naj bi iraška vlada začela metati vse povprek, ker naj bi izgubila nadzor nad mestom, sedaj naj bi ga imeli pripadniki  Al-Kajde in njim sorodna plemena. Pomoč so že ponudile arogantne Združene države Amerike in Iran.

Faludža predstavlja ogromen simbol upora mnogim Iračanom, predvsem Sunitom. Je spomin na upor proti ameriški okupaciji. Moramo biti pa predvsem pozorni na eno stvar. V Faludži je od ameriške okupacije leta 2003 pa do danes največja stopnja prirojenih okvar pri novorojenčkih. Celo 14-krat večja kot v Nagasakiju in Hirošimi v obdobju po odvrženih atomskih bombah. Tako kot takrat tudi tokrat odgovornost nosijo Združene države Amerike. Faludžo so namreč zasuli z osiromašenim uranom in belim fosforjem. Posledice se bodo v polni meri pokazale šele čez nekaj generacij. Zdravniki pa že nekaj časa iz Faludže poročajo celo o takšnih primerih, ki jih ne zajema nobena medicinska literatura.     

                                                                                                 

Več o posledicah nezakonite vojne in brezbrižne uporabe z Ženevsko konvencijo prepovedanega orožja (osiromašeni uran, beli fosfor), ki je v Faludži pripeljalo do absolutne krize prirojenih okvar pri novorojenčkih, lahko najdete na spletni strani Democracy Now!, povezava spodaj:

http://www.democracynow.org/2013/3/20/ten_years_later_us_has_left

Ob deseti

Turški premier Recep Tayyip Erdogan se zavzema za ponovno sojenje več sto vojaškim častnikom, ki so bili v dveh odmevnih operacijah v letih 2012 in 2013 obsojeni načrtovanja strmoglavljenja vlade. Za to potezo naj bi se Erdogan uradno odločil, ker mu je tako predlagal njegov svetovalec, ker naj bi bil proces zoper častnike s strani policije in sodstva prirejen. Ob znatni pomoči politike okoli Erdogana. V prvih letih vodenja vlade je Erdogan oblikoval neformalno zavezništvo s tožilci, da bi iz politike odstranil vojsko.

A se je situacija povsem obrnila. Decembra je nekaj istih tožilcev zaradi korupcije odredilo pripor številnim Erdoganovim zaveznikom, zaradi česar so odstopili kar trije njegovi ministri. Erdogan, nekoč nasprotnik vojske se sedaj obrača ravno k njim. Analitiki pravijo, da je v ozadju boj za oblast med Erdoganom in vplivnim muslimanskim klerikom Fethullahom Gulenom, ki živi v Združenih državah Amerike. Veliko privržencev pa naj bi imel Gulen na nesrečo Erdogana ravno znotraj policije in sodstva.  

Dragi poslušalci, ste suvereni in pogumni, brezposelni in nejevoljni. Končno nova delovna mesta. Danes ob polnoči se namreč izteče rok za prijave na javni poziv za člane vodstva KPK-ja. Zbrane kandidature bo petčlanska izbirna komisija preučila in svoj izbor posredovala neverjetnemu predsedniku republike Borutu Pahorju. Ta je pri izbiri vezan na predložen seznam kandidatov, zato vas pozivamo, da svojo prijavo oddate čim prej.

 

 

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness