Izgoreli Britoff

Aktualno-politična novica
Izgorelost
25. 4. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Dobro jutro, poslušate Tehnobritoff. Današnja tema so delavske pravice v kitajski IT-industriji. Da so slednje močno na udaru, na inovativen način sporočajo anonimneži z Daljnega vzhoda. Pripravili so odložišče na platformi GitHub, ki je prejelo že več kot 200 tisoč zvezdic, kar je podobno kot lajki na drugih socialnih omrežjih. Za vse, ki GitHuba ne poznate, lahko rečemo, da je nekakšno socialno omrežje za programsko opremo, povečini odprtokodno.

Famozno odložišče se imenuje 996.icu, nanaša pa se na vse pogostejši način dela v kitajski IT-industriji. Pomeni delo od 9-ih zjutraj do 9-ih zvečer 6 dni v tednu, ICU pa se nanaša na Intensive Care Unit, torej enota za intenzivno nego. Avtorji odložišča navajajo, da je na Kitajskem precej malo podjetij, ki javno priznajo, da njihovi zaposleni delajo po urniku 996, vendar pa je veliko podjetij, ki to prikrivajo.

Na odložišču se nahajajo tudi izseki iz kitajske delovnopravne zakonodaje, ki predvideva 40-urne delovnike na teden. V podporo tem delovnikom je na odložišču pripravljena tudi odprtokodna licenca, poimenovana Anti-996. Ta licenca organizacije, ki razvijajo projekt, zavezuje, da bodo spoštovale delavske pravice. S to licenco je na GitHubu že zaščitenih okrog 150 projektov.

Med bolj znanimi osebami, ki podpirajo kontroverzni urnik, je tudi miljarderrrrrr in ustanovitelj skupine Alibaba Jack Ma. Ta naj bi na portalu WeChat, socialnem omrežju, razvitem na Kitajskem, zapisal, da je delo po principu 996 za mlade blagoslov. Ni presenetljivo, da iskalniki skupine Alibaba in drugega kitajskega IT-giganta Tencent brišeta zadetke do omenjenega odložišča. Precej manj verjetno pa je, da bi blokado GitHuba izvedla Kitajska. To je poskusila storiti leta 2013, a je bila blokado prisiljena odstraniti po protestih informacijsko-tehnoloških podjetij.

Za zaključek še kratka opomba. Izgorelost in veliko število nadur nista pojava zgolj v kitajski IT-industriji. Pogosta sta tudi na Zahodu.

 

8.05

V brazilski prestolnici Brasilia so se protestniki staroselskega porekla zbrali na trodnevnih letnih demonstracijah, imenovanih Svobodna zemlja. Med drugim opozarjajo na politike predsednika Jaira Bolsonara, ki je dereguliral komercialno kmetovanje in rudarjenje na ozemlju rezervata Yanomami. Prav tako nasprotujejo odločitvi vlade, da odgovornost za postavljanje mej staroselskih rezervatov preide na ministrstvo za kmetijstvo, saj naj bi bilo slednje pod močnim vplivom kmetovalskega lobija, nasprotnega staroselskim interesom. Prav tako so ogorčeni nad Bolsonarovim načrtom, da odobri komercialno kmetovanje in rudarjenje brez posebnega dovoljenja na staroselskih ozemljih, kar trenutna ustava prepoveduje.

Japonska se je javno opravičila približno 25.000 ljudem z duševnimi in dednimi motnjami, večinoma ženskam, ki so bili sterilizirani pod zakonom, ki naj bi preprečil rojevanje potomcev domnevno slabših genov in je veljal med letoma 1948 in 1996. Od teh je bilo 16.500 primerov sterilizacije prisilnih. Poleg opravičila bodo sterilizirani, ne glede na to, ali so na poseg pristali ali ne, prejeli tudi za okoli 20.000 evrov denarne kompenzacije.

Romunija je sprejela amandmaje h kazenskemu zakoniku, ki so jih predlagali vladajoči socialdemokrati pod vodstvom Liviuja Dragnee. Tako bo sedaj rok za zastaranje določenih kaznivih dejanj krajši, s čimer bodo avtomatično zastarali nekateri tekoči postopki, med drugim prav proti Dragneu, ki se ukvarjajo s tožbami korupcije na visoki državni ravni. Prav tako amandmaji znižujejo kazni za določene kršitve in dekriminalizirajo nevestnost na delovnem mestu. Opozicija je medtem že napovedala, da bo amandmaje predložila v ustavno presojo.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.