Izredni odstrel

Aktualno-politična novica
12. 6. 2019 - 10.05
 / BritOFF

OSMA

Moldavski predsednik Igor Dodon je po povratku na položaj razveljavil odlok začasnega predsednika, sicer moldavijskega premiera Pavla Filipa o razpustitvi vlade. Slednjo so po več mesecih pogajanj prvič v moldavski zgodovini oblikovale proruske in proevropske sile, moldavijsko ustavno sodišče pa je zahtevalo njeno razpustitev. Ker se Dodon na zahtevo ustavnega sodišča ni odzval, ga je to začasno suspendiralo. Dodon sicer prihaja iz proruske Socialistične stranke, ki je s proevropskim zavezništvom ACUM koalirala, da bi preprečila ponovno oblast oligarha Vlada Plahotniuca in njegove Demokratske stranke. Zdaj si oblast prisvajata oba politična bloka, več svetovnih velesil pa je v minulih dneh podprlo koalicijsko vlado.

Vlada Republike Slovenije bo na današnji dopisni seji odločalo o interventnem zakonu o odvzemu volka in medveda iz narave. Zakon, ki so ga pripravili na kmetijskem ministrstvu, v obravnavno pa ga bo vložilo ministrstvo za okolje in prostor, pristojno za upravljanje z zvermi, predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Vsakoletni odvzem zveri vlada sicer odreja z odloki. Letošnji predvideva odvzem 200 medvedov, a se ne izvaja, saj ga je upravno sodišče razveljavilo in vrnilo v ponovni postopek. Odvzem volka odlok za letos ne predvideva, ga pa zaradi napadov na drobnico že nekaj časa glasno, tudi s protesti, zahtevajo živinorejci, ki bodo z izrednim zakonom očitno uslišani. Ob tem je že začela veljati tudi posebna odločba o odstrelu dveh volkov na Blokah, ki v zadnjem času povzročata največ škode.

Med torkovimi srečanji kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020 je najvišjo zmago dosegla Nemčija. S kar 8 : 0 je premagala Estonijo in tako po treh tekmah ohranja popoln izkupiček v skupini C. Podobno kot Severna Irska, ki je sinoči odpravila Belorusijo, s tekmo in zmago več pa je celo na vrhu omenjene tekmovalne skupine. Visoko zmago so dosegli tudi Slovaška v skupini E, ki je s 5 : 1 odpravila Azerbajdžan, ter Francija in Kazahstan. Prva je v skupini H s 4 : 0 v gosteh opravila z Andoro, drugi pa je z istim rezultatom v skupini I pred domačimi gledalci premagal San Marino. Izpostaviti velja še tekmo med Italijo in Bosno in Hercegovino v Torinu, kjer so gostje po prvem polčasu vodili, v drugem pa so domačini poskrbeli za preobrat, končno zmago z 2 : 1 in tri točke.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness