Joj BritOFF

Aktualno-politična novica
13. 1. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Nekdanji italijanski komunistični gverilec Cesare Battisti je bil prijet v Boliviji. Obsojen je bil zaradi štirih umorov, a obtožbe zanika. Zagrešil naj bi jih v sedemdesetih letih. Leta 1979 je bil aretiran, dve leti pozneje pa je pobegnil iz zapora. Nalog za aretacijo so decembra izdali v Braziliji, kjer je imel status begunca. Podelil mu ga je nekdanji levo usmerjeni brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je trenutno v zaporu zaradi korupcije. Novi prisegli predsednik Jair Bolsonaro pa je obljubil, da bodo Battistija – “malo darilo” – izročili Italiji, kjer bo služil dosmrtno zaporno kazen.

Tunizijsko sodišče je na smrtno kazen obsodilo 41 posameznikov zaradi vpletenosti v napad na tunizijske vojake na meji z Alžirijo leta 2014, ko je bilo ubitih 15 vojakov. Od obsojenih sta le dva v priporu, ostali so na begu, vsi pa so domnevno povezani z Islamsko državo. Tunizija še vedno izreka smrtne kazni, a so zadnjo usmrtitev izvedli leta 1991. Država je v izrednem stanju od samomorilskega bombnega napada novembra leta 2015, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država.

V Beogradu so zopet potekali protesti proti srbskemu predsedniku države Aleksandru Vučiću, na katerem se je zbralo več tisoč protestnikov. Predsedniku Vučiću očitajo avtoritarno vladanje v državi in korupcijo. Zahtevajo tudi več medijske svobode, konec pregona in nasilja nad drugače mislečimi, odkritje naročnikov napadov na opozicijske politike in novinarje ter morilcev enega od vodij kosovskih Srbov, Oliverja Ivanovića. Protest je bil že šesti v vrsti sobotnih demonstracij – prvi je bil 8. decembra – protestniki pa so se zbrali tudi v Novem Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Užicah, Požegi in drugod. Pri organizaciji protestov sodeluje tudi 30 opozicijskih strank, zbranih v Zavezništvu za Srbijo. Protestniki so se med shodom ustavili še pred zgradbo javne radiotelevizije, kjer so prižgali bakle in zahtevali odstop direktorja Dragana Bujoševića in glavnega urednika informativnega programa Nenada Lj. Stefanovića. Novi protesti so napovedani za sredo, 16. januarja, na obletnico umora Oliverja Ivanovića. Nadaljevali naj bi se tudi v četrtek, ko bo Vučića obiskal ruski predsednik Vladimir Putin.

Saudsko 18-letno begunko Rahaf Mohamed Al Kunun so sprejeli v Kanadi in ji podelili azil. Najstnica je, po lastnih besedah, od svoje družine pobegnila zaradi strahu, da bi jo ubili, ker se je odrekla islamski veri, saj za to v Saudovi Arabiji velja smrtna kazen. Iz Kuvajta je pobegnila v Bangkok, kjer so jo tajske oblasti želele vrniti k družini v Saudovo Arabijo, vendar je to preprečila, tako da se je zabarikadirala v hotelsko sobo in s pomočjo videa, ki ga je objavila na družbenih medijih pritegnila svetovno pozornost. V videoposnetku je poudarila, da si želi svobodno odločati o svojem študiju, delu in življenju.

 

BritOFF je pripravila vajenka Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.