Kako je nastal ISIS

Aktualno-politična novica
24. 11. 2014 - 7.00
 / BritOFF

Ob sedmih

Kurdske sile v Iraku – Pešmerga, so uspešno pregnale enote ISISa iz mesta Jalawla, po srditih spopadih v katerih je padlo več kurdskih borcev. ISIS je namreč za seboj miniral vse objekte, več Kurdov je padlo ko je naletelo na tovrstne pasti. Spopadi za strateško mesto Jalawla sicer potekajo že več kot tri mesece, vse odkar ga je ISIS prevzel po kolapsu iraške vojske.

Delavci na plantaži čaja v Indiji so med pogajanjem o plačah zajeli in ubili svojega šefa. Med pogovori so ga odvlekli na cesto, kjer ga je množica pretepla in večkrat zabodla. Policija je pojasnila, da je Rajesh Agarwai, kot je bilo možakarju ime, odšel pomiriti stavkajoče, ki že tri mesece niso prejeli svojega plačila.

Portal Exaro poroča, da je nekdanji posebni detektiv Scotland Yarda mnenja, da skupina pedofilov v britanskem parlamentu ščiti lastne interese in skuša ustaviti preiskave, ki potekajo proti njim. Nekdanji detektiv je pristopil do preiskovalcev, ki delajo na operaciji Fairbanks, ter jih opozoril, da se je Scotland Yard že pred leti seznanil glede zločinov pedofilske mreže, a preiskav ni mogel nadaljevati. Policijski preiskovalci so sicer nedavno razkrili dva akterja pri posiljevanju otrok, to sta bila liberalni poslanec Cyril Smith in BBC-jev televizijski voditelj Jimmy Saville.

Švica bo kmalu glasovala o tem ali naj ovrže svoj 152 let star zakon, po katerem se tujcem ne zaračunava davka. Za opustitev se zavzema majhen del civilne družbe, pri kateri prednjači socialistična stranka. Na drugi strani država in velike banke strašijo, da bo opustitev te tradicionalne olajšave za Švico pomenila izgubo delovnih mest.

 

Vzpon sunitskega kalifata - Islamske države Iraka in Sirije

Dogajanje na bližnjem vzhodu je bolj kaotično kot kadarkoli. Medtem ko Kurdi Islamsko državo Sirije in Iraka potiskajo iz svojega ozemlja je ta svoj vpliv dostavila celo do meja s Savdsko Arabijo. Slednja se že mrzlično mobilizira v pričakovanju, da se bodo borci ISIS-a odločili premakniti globlje v arabski polotok.

A začnimo pri začetku in poglejmo kako so nastali pogoji v katere se je izrodil fenomen danes znan kot ISIS. Smo junija 2003, ko ameriška prehodna vlada izvede lustracijo vseh članov Saddamove stranke Baath. Postaviti želijo novo državo, neomadeževano s preteklostjo, to izkoristi šiitska manjšina, ki s podporo šiitskega Irana vskoči in osnuje novo državo. Za lokalne sunite to pomeni, da so državo prevzeli šiiti, ki so bazirani na jugovzhodu Iraka. Vse se samo poslabša leta 2011, ko se Američani z zavezniki umaknejo iz Iraka in premier Nouri al-Maliki začne zlorabljati svojo moč za tvorbo avtokratskega režima, pri čemer vse pozicije moči podeljuje šiitom.

Izključevanje sunitov iz države temelji na zgodovinskih antagonizmih med obema ločinama islama. Suniti se vse bolj krepijo v prepričanju, da so šiiti izdajalci, ki kolaborirajo z zahodnimi tirani. Slednje sovpade s tako imenovanimi arabskimi pomladmi, ki v sosednji Siriji sprožijo sprva mirne proteste, ki pa vse bolj zavijajo na stranpota libijskega scenarija. Sledi sirijska državljanska vojna, v kateri zmerni uporniki z demokratičnimi vrednotami vse bolj odstopajo prostor džihadističnim. Vse se začne leta 2011 ko voditelj ISIS-a Bakr Al-baghdadi na sirijsko fronto pošlje svojega visokega poveljnika Abu Mohameda Al-Julanija, ki tamkaj osnuje fronto Al-Nusra. Al-Julani je leto kasneje proglašen za njenega generalnega emirja, Al-Nusra pa v tem času preraste v najučinkovitejšo uporniško skupino v Siriji, ki pod seboj združuje vse sunitsko prebivalstvo. Al-Julani pritegne svetovno pozornost, ko aprila 2013 zavrne "ukaz" nekdanjega nadrejenega Al-Bahgdadija, naj svojo sirsko vejo Al-Kajde združi z njegovo Iraško.

Bralstvo se tega nemara spominja kot trenutka, ko je Al-Kajda Islamsko državo Sirije in Iraka izključila iz svojih vrst, domnevno zaradi obsodb njenih okrutnosti. V principu pa se je šlo za spor v fevdalnem sistemu mreže Al-Kajda, glede katerega sta se Al-Baghdadi in Al-Julani pritožila na višjo instanco – voditelju Al-Kajde Ayman Al-Zawahiriju. Ta Al-Baghdadiju ukaže naj opusti svoj projekt in svojo dejavnost omeji na Irak. Kot nam je že jasno, ta ukaza ni upošteval in je izza hrbta napadel fronto Al-Nusra ter zavzel njen štab in z njim domnevno prevzel 80 odstotkov njenih borcev.

Medtem je začel stopnjevati napade na civiliste v Iraku, ne glede na njihovo versko pripadnost. Z veščim izigravanjem ločnice med suniti in šiiti in netenjem državljanske vojne je ustvarjal kaos iz katerega je ISIS izšel kot najmočnejša frakcija, ki se je nato deklarirala za varuha sunitskega islama. Temu sledi nenaden vzpon ISIS, ki zaradi uživanja podpore med sunitskim prebivalstvom prežene iraško vojsko iz severozahoda države in pobriše mejo med Sirijo in Irakom, ter prevzame iniciativo proti režimu Bašarja Al-Assada in Kurdom, tako v Iraku kot v Siriji.

Sedaj lahko opazujemo zmedene poskuse ameriškega predsednika Baracka Obame, kako skuša sanirati nastalo situacijo. Kljub temu, da je zbral impresivno koalicijo zaveznikov proti ISIS-u, v kateri je tudi Savdska Arabija, pa ji po drugi strani manjka ključen element – Turčija.

Ta v odnosu do Zahoda igra dvojno vlogo, saj na ISIS gleda kot na protiutež prebujajočim se kurdskim aspiracijam po samostojni državi, ki hkrati ruši še režim Al-Assada. Nobena skrivnost ni, da Turki od ISIS-a kupujejo nafto in jo nato preprodajajo na svetovni trg. Šepeta pa se tudi, da ranjeni borci ISIS-a zdravljenje lahko poiščejo v Turčiji.

Dejstvo ostaja, da koalicijski zračni napadi služijo bolj odnosom z javnostmi kot odločnemu namenu ustaviti ISIS. Kurdi, ki naj bi jim Američani pomagali s svojimi zračnimi napadi, se sprašujejo ali jih ima mednarodna skupnost za norca, saj Američani pozicije ISISa obstreljujejo z neučinkoviti lovskimi letali. Če resnično obstaja volja ustaviti ISIS, tedaj bodo zavezniške države morale v puščavo poslati svojo pehoto, saj niti Kurdi, niti Iraška država nimajo interesa posegati izven svojega ozemlja in zaiti v pacifikacijo sunitskega življa, čigar ime je sedaj postal kalifat Islamskr države Iraka in Sirije.

Britoff je pripravil Luka Tetičkovič.

 

Karta prikazuje porazdelitev religioznih ločin, iz nje je razvidno, da želi kalifat ISIS pod svojim teritorijem združiti večinsko sunitsko prebivalstvo, naključje je hotelo, da to ozemlje obsega tudi dobršen delež iraških in sirijskih naftnih vrtin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness