Kalifata BritOFF

Aktualno-politična novica
13. 3. 2015 - 9.05
 / BritOFF

Deveta

Samooklicani islamski kalifat se širi. Neimenovani tiskovni predstavnik islamske milice Boko Haram je v posebnem video posnetku bratom v veri in orožju namreč sporočil, da je Islamska država uslišala njihovo prošnjo po združitvi. Kot je znano, so islamisti s severa Nigerije pred dnevi izrazili namero po tudi uradni priključitvi Islamski državi, njen vojaški in verski vodja ter samooklicani kalif Abu Bakr Al Bagdadi pa je po nekaj dneh razmisleka potrdil širjenje kalifata v Zahodno Afriko. Al Bagdadi je sicer že novembra lani sklenil zavezništvo tudi z džihadisti v Jemnu, Savdski Arabiji in nekaterih severnoafriških državah.  

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi, krajše OVSE, je povečala število članov opazovalne misije v Ukrajini in ji podaljšala mandat za leto dni. Misija, ki na vzhodu Ukrajine nadzira v Minsku sklenjeno premirje med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi aktivisti in umik težkega orožja, bo po novem namesto 470 štela 1.000 članov, delovala pa naj bi vse do konca marca prihodnje leto. OVSE je ob tem potrdil, da sta sprti strani s frontnih linij umaknili velik del težkega orožja, a ob tem priznal, da imajo s samim nadzorom težave, saj pravzaprav ne vedo, koliko topov, havbic in tankov so ukrajinski in proruski vojaki uporabljali v spopadu.

Če nam podalpski ekipni šport z izjemo redkih izjem ni prinesel evropske pomladi, pa na evropskih tekmovanjih tu in tam navdihujejo v tujini angažirani športniki. Fuzbaler Josip Iličič je tako s Fiorentino v osmini finala nogometne Evropske lige gostil Romo in zabil vodilni zadetek. Hitro vodstvo Firenčanov ni bilo dovolj za končni uspeh, tekmeca sta se pred revanšem razšla brez zmagovalca. Individualni uspeh je sinoči požel tudi košarkaš beograjske Crvene zvezde Jaka Blažič, ki je bil prvi strelec tekme evropske lige v Istanbulu. Zvezda je Galatasaraj ugnala s 23 točkami razlike, le 4 manj pa je na celotni tekmi dosegel Blažič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness