Kdo sploh še šteje?

Aktualno-politična novica
16. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Ponedeljek je, kar pomeni, da poslušate migrantski BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. 

Izjava

Turški napad na Evropo. Tako je prihod migrantov na turško-grško mejo označil avstrijski kancler Sebastian Kurz. V prisotnosti grškega kolega Nikolasa Micotakisa je Kurz turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil, da mu ni mar za begunce, pač pa jih le uporablja kot pogajalsko orodje. Erdogan je v nagovoru turškemu parlamentu to tezo bolj ali manj potrdil, Grke pa obtožil, da z migranti ravnajo kot nacisti.

Izjava

Na pomoč kolegom iz Grčije je na zunanjo mejo EU več evropskih vlad poslalo svoje policiste, z največjo vnemo sta to storili konservativni vladi Poljske in Avstrije, ki očitno podoživljata bitko za Dunaj iz leta 1683, ko sta sklenili krščansko zavezništvo nasproti osmanskim zavojevalcem. Grčija je za varovanje meje oborožila tudi civilno prebivalstvo. Kot poročajo mediji na terenu, na kopenski meji patruljirajo tudi civilisti, v veliki meri pripadniki varnostnih organov, ki jih kar neposredno oborožuje grška vlada.

Maksimalno zaprtje meje - človekove pravice gor ali dol - je grška vlada dodatno upravičila prav s koronavirusom. Ta je našel pot tudi do Grčije, prvi potrjen primer pa ni bil kakšen migrant, pač pa Grkinja, ki se je vrnila s potovanja v tujini. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce vendarle opozarja, da COVID-19 predstavlja resno grožnjo predvsem za migrante, saj ti po več mesecev ali let niso bili deležni ustrezne zdravniške obravnave in so zato bolj izpostavljeni negativnim učinkom virusa. 

Tako kot so že v megli številke obolelih za virusom, pa pričakujte, da se bodo zameglile tudi številke beguncev, ki dnevno bežijo v Evropo. Desničarska grška vlada je namreč odločila, da - v očitnem nasprotju z mednarodnim pravom - za en mesec suspendira možnost zaprositve za azil, s tem pa je tudi prenehala s štetjem prihodov. Tako ostajajo dostopni samo še podatki nevladnikov. Aegean Boat Report poroča, da je samo med drugim in osmim marcem na egejskih otokih pristalo 816 ljudi.

 

0805

Dobro jutro. Zaradi nevarnosti širitve novega koronavirusa od polnoči velja na območju Slovenije popolna prepoved javnega prevoza, prav tako so zaprte vse šole in vrtci. V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil sprejet sinoči, pa bo do nadaljnjega ostala zaprta večina prodajaln. Izjeme veljajo za trgovine z živili, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki, bencinske servise, banke, pošte, kmetijske prodajalne, program vrt in kmetijstvo, trafike ter dostavne službe.

Hrvaški premier Andrej Plenković ostaja na čelu HDZ-ja. Za vodenje vladajoče stranke, ki jo pred koncem leta čakajo splošne volitve, je Plenkovića neuspešno izzval nekdanji zunanji minister in predstavnik konservativnejše struje Miro Kovač. Premier naj bi po neuradnih izidih prepričal okoli 80 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas, poleg predsedniškega stolčka pa so njegovi zavezniki osvojili še mesto namestnika predsednika in vsa štiri podpredsedniška mesta.

Vodja opozicijskega Modro-belega zavezništva Beni Ganc bo očitno nov izraelski mandatar. Po treh predčasnih volitvah je predstavnik nominalno levosredinske opcije nekoliko presenetljivo zbral podporo 61 poslancev v 120-članskem knesetu. Ganc bo imel zdaj načeloma šest tednov za zahtevno nalogo oblikovanja vlade. Njegovih 61 podpornikov druži le ena stvar, in sicer nasprotovanje aktualnemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Sicer gre za konglomerat različnih liberalnih, konservativnih, tudi ultra zionističnih strank, skupaj s poslanci Združene liste arabskih strank.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness