KEMIČNI BritOFF

Oddaja
17. 10. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Ameriški senat je po pričakovanjih dosegel dogovor o proračunu in javnem dolgu. V skladu z napovedmi je senat izdelal kompromisni predlog zakona za nadaljevanje financiranja vladnih agencij do 15. januarja prihodnje leto in povišal dovoljeno mejo zadolževanja države, da bo ta zadostovala do 7. februarja 2014. Pred dobro uro se je sicer iztekel rok, ki ga je za povišanje stopnje javnega dolga postavil ameriški finančni minister Jack Lew z grožnjo, da bo od takrat naprej ministrstvo lahko plačevalo svoje obveznosti le iz rezerv in sprotnih davčnih prilivov. Dosedanja meja zadolževanja do 16.700 milijard dolarjev je bila dosežena že maja.

Mednarodni inšpektorji za kemično orožje, ki v Siriji sodelujejo pri uničevanju zalog kemičnega orožja, so v prvih dveh tednih pregledali 11 od 20 krajev, povezanih s sirskim arzenalom kemičnega orožja. 60 inšpektorjev mednarodne Organizacije za prepoved kemičnega orožja je ob tem nadzorovalo uničenje opreme v šestih krajih, ter tudi uničenje določene količine orožarske opreme tretje kategorije. Ta zajema vso orožarsko opremo, ki je potrebna za rabo kemičnega orožja.

Opozicijska Nova Slovenija je po lastnih navedbah zbrala dovolj podpisov za interpelacijo notranjega ministra Gregorja Viranta. Poslancem Nove Slovenije bodo na pomoč pri rušenju Gregorja Viranta priskočili poslanci SLS-a, podpise pa utegne prispevati tudi največja opozicijska stranak SDS.  Ta se je pozno sinoči o podpori interpelaciji še usklajevala.

OSMA

Nemška stranka Zeleni so po torkovih koalicijskih pogajanjih z zmagovalko zadnjih parlamentarnih volitev nemško Konservativno unijo premierke Angele Merkel o oblikovanju vladne koalcijie sprejeli dokončno odločitev, da bodo naslednji mandat preživeli v opoziciji. Po drugem krogu koalicijskih usklajevanj so Zeleni pogajanja prekinili, njihov vodja Cem Oezdemir pa je po sprejetju odločitve dejal, da so med strankama prevelike vsebinske razlike, da bi lahko oblikovali trdno vlado. Unija Angela Merkel bo koalicijska pogajanja nadaljevala s Socialdemokrati.

Madžarsko tožilstvo je proti nekdanjemu visokemu komunističnem politiku Beli Biszkuju vložili obtožnico zaradi vojnih zločinov med zatiranjem protirežimskega upora leta 1956. Obtožnica Biszkuju, ki je med letoma 1957 in 1961 opravljal funkcijo notranjega ministra, očita aktivno vpletenost v odločitve o ukazih varnostnim sila decembra 1956, da v dveh incidentih streljajo na množico ljudi. Pri tem je bilo najmanj 50 mrtvih. Madžarsko tožilstvo nekdanjega visokega komunističnega funkcionarja bremeni tudi sokrivde pri prikrivanju povračilnih ukrepov, potem ko je Sovjetska zveza zatrla upor zoper komunistično oblast na Madžarskem.

Katalonski nogometni gigant Barcelona je prekinil z dolgoletno tradicijo, po kateri je omogočil otrokom do sedmega leta starosti brezplačen obisk domačih tekem Barce. Otroci do 7. leta so si lahko več let ogledovali tekme svojih ljubljencev zastonj, če niso zasedali svojega sedeža in so jih imeli starši v naročju. Vodstvo Barcelone 10 dni pred večnim derbijem z madridskim Realom tradicijo prekinja iz varnostnih razlogov, saj se bojijo, da bi tekmo z večnimi tekmeci s španske prestolnice zaradi zgodnje ure začetka obiskalo preveč ljudi, predvsem otrok.

DEVETA

Mednarodna misija Združenih narodov v Maliju, ki je začela svoje obveznosti opravljati v juliju, je zahtevala okrepitev misije z novimi vojaškimi silami in opremo. Po navedbah posebnega predstavnika Združenih narodov za Mali Berta Koendersa je 12.000 vojakov Združenih narodov, kolikor se jih trenutno mudi v Maliju, odločno premalo predvsem zaradi povečane aktivnosti islamističnih upornikov na severu države. V zadnjem času so v Maliju zabeležili več novih uporniških napadov, po mnenju Koendersa pa so ti zadnje opozorilo, da Združenih narodi okrepijo misijo in v državi vzpostavijo potreben red in mir.

Slaba četrt stoletja po padcu Berlinskega zidu se Bolgarija pridružuje državam, ki v imenu varnosti z gradbenimi posegi in fizičnimi ovirami posegajo v pravico do prostega gibanja in pretoka ljudi. Bolgarsko notranje ministrstvo je namreč predlagalo gradnjo 30 kilometrov dolge in tri metre visoke ograje na goratem območju Elhovo, s čimer želijo omejiti število nezakonitih priseljencev, ki preko Turčije prihajajo v državo. Preko Elhova naj bi v državo po navedbah bolgarskega notranjega ministrstva prišlo kar 85 odstotkov priseljencev iz Turčije, med katerimi jih je velika večina prebivalcev Sirije. Postavitev ograje naj bi Bolgarijo stala okoli 5 milijonov evrov.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob robu obiska v Rusiji potrdil, da sta zunanje in finančno ministrstvo sklenila dogovor, po katerem bodo proračunske postavke zunanjega ministrstva vezane na mednarodne obveznosti države, prenesene na finančno ministrstvo. Pri tem gre predvsem za članarine v najrazličnejših mednarodnih organizacijah, ki jih zunanje ministrstvo zaradi zmanjšanega proračuna ni zmožno plačevati, neplačevanje prispevkov, denimo za mednarodne misije Združenih narodov, pa je po besedah Erjavca pričel krhati mednarodni ugled Slovenije. Zunanji minister je ob tem poudaril, da če dogovora ne bi bilo, ne bi pristal na sprejetje proračuna za prihodnje leto. 

DESETA

Združeni narodi so pomočnico generalnega sekretarja Združenih narodov in strokovnjakinjo za Bližnji vzhod Nizozemko Sigrid Kaag imenovali za vodjo mednarodne misije za uničenje kemičnega orožja v Siriji. Misiji, ki se v Siriji mudi že nekaj časa in sodeluje pri uničevanja tamkajšnjega kemičnega arzenala, je Varnostni svet ob tem postavil rok, da najpozneje do sredine prihodnjega leta uničijo vse sirske kemične zaloge. Opazovalci opozarjajo, da bo imela skupina inšpektorjev težko nalogo, saj mora uničiti približno 1000 ton kemičnega orožja, doslej pa še nobena tovrstna misija ni bila izvedena v času vojne. 

Brazilski minister za šport Aldo Rebelo je dobrih osem mesecev pred pričetkom svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga bo gostila njegova država, napovedal odstop. Rebelo se ministrskemu stolčku odpoveduje zaradi funkcije guvernerja, ki jo bo zasedel v Sao Paulu, njegova napoved odstopa pa prihaja  dva meseca pred skrajnim rokom, ki ga Mednarodna nogometna zveza postavila organizatorki Braziliji za dokončanje gradnje oziroma obnove 12 stadionov, na katerih se bo odvijalo svetovno nogometno prvenstvo. Čeprav mnogi dvomijo, da bo Brazilcem uspelo dokončati gradbena in obnovitvena dela do začetka decembra, pa Rebelo, ki je ob napovedi odstopa obljubil, da bo na ministrski funkciji vztrajal do dokončanja naloge, ostaja optimist.

Po navedbah srbskih medijev se je na srbskem narkotrgu in med odvisniki začela množično pojavljati droga imenovana »krokodil,« ki služi predvsem kot cenejša in mnogo nevarnejša alternativa heroinu. Pojav krokodila, sestavljenega iz mešanice težkih kovin, bencina, rdečega fosforja in kodeina, v Srbiji opažajo nekaj časa, zdaj pa naj bi dosegel širšo porabo, beležijo pa tudi prve zdravstvene intervencije zaradi zaužitja te droge. Srbska policija se na ulicah s krokodilom, ki se je v Rusiji prvič pojavil leta 2002, zaenkrat ni srečala, je pa opozorila, da je mamilo težko prepoznati in kategorizirati.  

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.