Kijevski britoff

Aktualno-politična novica
21. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Grški preiskovalni sodniki so zahtevali preklic imunitete za še devet poslancev grške skrajno desničarske stranke Zlata zora, kar bi pomenilo, da bodo vsi izmed 18 poslancev omenjene stranke izgubili svoje poslanske privilegije pred zakonom. Poslance sumijo, nekaterim pa tudi že sodijo zaradi vodenja kriminalne organizacije, povod za kar je bil umor levičarskega reperja Pavlosa Fisasa.

 

Razpleta se tudi v zadnjih dneh napeta situacija v indijskem parlamentu. Potem ko je eden od poslancev glasovanje o ustanovitvi nove zvezne države pred dnevi preprečil z uporabo poprovega spreja na svojih kolegih, je parlament vendarle izglasoval odcepitev Telangane od Andra Pradeša. Nova zvezna država bo zajemala 10 od 23 okrožij, med njimi tudi mesto Hiderabad, ki je regionalni gospodarski in politični center, kar je bil tudi razlog za srdito nasprotovanje odcepitvi s strani nekaterih poslancev.

 

Nigerijski predsednik Goodluc Jonathan je suspendiral guvernerja centralne banke Lamida Sanusija, potem ko je ta razkril obsežne utaje prihodkov s strani največjega državnega proizvajalca nafte. Od januarja 2012 do jullija 2013 je namreč Nigerian National Petroleum Corporation prijavil za 20 milijard dolarjev prometa manj, kot je nafte dejansko prodal. Poslovanje naftnih podjetij v Nigeriji je sicer precejšnji tabu, politikom, ki so dregali v to gnezdo, pa se ponavadi ni najbolje pisalo. V luči tega tudi lahko razumemo potezo nigerijskega predsednika, ki je sicer zaradi reformne naravnanosti zelo spoštovanega guvernerja odpustil zaradi malomarnosti, saj naj bi bil za slabo vodenje evidenc odgovoren prav on.

 

OSMA

 

Sedemindvajset anglikanskih škofov se je podpisalo pod pismo, v katerem britanskega premierja Davida Camerona obtožujejo, da je kriv za porast revščine. Kot pišejo, je namreč od zadnje velike noči pol milijona Britancev obiskalo javne kuhinje in razdelilnice hrane, kar je za sedmo najbogatejšo državo odločno preveč. Več kot 5000 jih je bilo hospitaliziranih zaradi podhranjenosti, vsaka peta britanska mama pa izpušča obroke, da imajo njeni otroci dovolj hrane. Škofi so v najostrejšem političnem dejanju v zadnjih 30 letih za to mizerno stanje Britancev obtožili premierja Camerona in njegovo rezanje socialnih pomoči ter drakonsko kaznovanje tudi najmanjših neplačnikov dolgov državi.

 

Poročilo Združenih narodov je predočilo nekaj novih ugotovitev o skupini Al Kaida, ki ostaja grožnja, izgubila pa je veliko nekdanjega sijaja. Glavna ugotovitev poročila je, da teroristična skupina doživlja generacijski preporod na vodilnih položajih, saj sedemdesetletnike, ki so načelovali do sedaj, nadomeščajo borci v tridesetih in štiridesetih letih. Organizacija se je v zadnjem času precej decentralizirala in ni več slepo podrejena ukazom nominalnega vodje Aimana Al Zawahirija, vse bolj pa se usmerja v rekrutacijo zares mladih dečkov, starih tudi samo 12 let.

 

V seriji hišnih preiskav v zvezni deželi Baden-Wurttenberg je nemška policija aretirala tri ostarele nekdanje pripadnike SS-a, ki jih sumi, da so med letoma 1942 in 1944 sodelovali pri umorih v koncetracijskem taborišču Auschwitz. Pri starčkih, starih med 88 in 94 let, je policija našla več dokumentov iz obdobja nacizma, ki so v postopku preiskave, aretirani nekdanji stražarji v taborišču, kjer je bilo ubitih več kot milijon ljudi, pa so bili po zdravniškem pregledu premeščeni v zaporniško bolnišnico, kjer bodo počakali na pravico.

 

DEVETA

 

Spodnji dom ukrajinskega parlamenta je ponoči na izredni seji, na kateri je bilo prisotnih zgolj 30 poslancev vladajoče Janukovičeve stranke regij, izglasoval odločitev, da iz centralnega Kijeva umakne represivne organe. Resolucija, ki bo sicer podpisana šele danes, predvideva ustavitev vseh protiterorističnih akcij po državi in prepoveduje uporabo strelnega orožja nad protestniki. Kljub temu da je resolucijo sprejel parlament, pa jo mora še vedno izvajati predsednik oziroma notranje ministrstvo, zato glede na neudeležbo njegovih poslancev na izredni seji ni jasno, kako se bo Viktor Janukovič odločil.

 

Medtem v Kijevu potekajo tudi pogovori med predsednikom Viktorjem Janukovičem in opozicijo, pri katerih so mediatorji zunanji ministri Francije, Nemčije in Poljske. O moči protestnikov priča dejstvo, da so med pogajanji grabili nekaj varnostnikov omenjenih treh ministrov, saj so bili prepričani, da gre za vladne nameščence, ki bodo povzročali nered v njihovih vrstah. Po posredovanju opozicijskih voditeljev so sicer vse varnostnike že izpustili.

 

Evropska ministrska srenja je sicer v vmesnem času že sprejela sankcije za posameznike, domnevno odgovorne za razmah nasilja, ki je od torka terjalo že najmanj 77 smrtnih žrtev. Nekaj vladnim uradnikom je bilo tako zamrznjeno premoženje v Evropski uniji, zaostrili p so jim tudi vizumsko politiko in tako otežili potovanja. S podobnimi ukrepi so zagrozile tudi Združene države Amerike.

 

DESETA

 

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je zagrozil ameriški televizijski mreži CNN, da bo njihovim novinarjem prepovedal delovanje v državi, če v svojem poročanju ne bodo upoštevali vseh dejstev. Kot pravi, so namreč zahodni mediji v zadnjih dneh, ko Venezuelo pretresajo množični protivladni protesti, poročali zelo pristransko in s tem še spodbujali nasilje. Poročanje CNN je Maduro označil kar za vojaško propagando.

 

Barack Obama se bo danes v Beli hiši srečal s tibetanskim duhovnim vodjo in do pred kratkim tudi političnim vladarjem države, dalajlamo. Kitajska vlada je v svoji klasični maniri potezo ameriškega predsednika nemudoma označila za grobo vmešavanje v interne zadeve Kitajske, ki bo močno poslabšalo odnose med državama. Pri vsej simboliki tega dogodka je drobno potezo pripravil tudi Obama, ki se bo z dalajlamo srečal v Sobi zemljevidov in ne v simbolno bolj pomembni Ovalni pisarni.

 

Brazilska predsednica Dilma Rouseff je napovedala povečanje števila varnostnih sil, ki bodo skrbele za nemoten potek junijskega svetovnega nogometnega prvenstva v dvanajstih mestih. Namesto sprva mišljenih 100.000 policistov bo tako sedaj za varnost skrbelo 170.000 unifomirancev, po potrebi pa bo aktivirana tudi vojska. Strah vlade je razumljiv, saj v zadnjih dneh Brazilijo zopet pretresajo nasilni protesti zaradi slabih življenjskih okoliščin.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness