Kitajski Britoff

Aktualno-politična novica
14. 5. 2014 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Nigerijska vlada je izrazila pripravljenost na začetek pogovorov z militantno islamistično skupino Boko Haram glede več kot 200 ugrabljenih deklic. Deklice, ki niso bile vzgajanje v skladu z islamom, so islamski uporniki pretekli mesec ugrabili v šoli na severovzhodu Nigerije, vodja Boko Harama Abubakar Šekau pa je ponedeljek obljubil, da bodo ugrabljene šolarke izpustili v primeru pomilostitve zaprtih pripadnikov islamistov. Nigerijski minister za posebne naloge Tanimu Turaku njegovim besedam ne zaupa najbolj in meni, da bi Šekau, če bi mislil resno, na pogovore z vlado že poslal primerne sogovornike. V iskanje ugrabljenih in pogrešanih deklic, nekatere so se medtem namreč že uspele izviti iz rok ugrabiteljev in pobegniti, so se dejavno vmešale tudi Združene države Amerike.

V mestu Manisa v zahodnem delu Turčije je prišlo do zrušitve premogovnika, zaradi česar je pod zemljo ostalo ujetih med 200 in 300 rudarjev. Po zadnjih podatkih je v nesreči umrlo najmanj 17 ljudi, več kot 30 pa je ranjenih. Zrušenje premogovnika naj bi povzročila eksplozija, tej pa je vzrokoval pokvarjen električni transformator. Reševalci so sicer uspeli rešiti 30 rudarjev, poskušajo pa se prebiti tudi do tistih, ki so ostali ujeti v rovih premogovnika.   

Prebivalci Podalpja so pregovorno ljubezen do alkoholnih zvarkov potrdili tudi v zadnji raziskavi Svetovne zdravstvene organizacije. Slovenija se je po litrih popitega čistega alkohola, ki ga vsak prebivalec nad 15. letom povprečno popije na leto, namreč uvrstila tik za dvajseterico najboljših, na 23. mesto. Prebivalci Slovenije so med letoma 2008 in 2010 povprečno popili 11,6 litra čistega alkohola na leto, kar je slabih šest litrov manj kot zmagovalci Belorusi. Kljub dobri uvrstitvi pa pivska zagnanost v Sloveniji upada – še pred 30 leti se je povprečno popilo več kot 20 litrov čistega alkohola na osebo.         

                                                                                                                 

ob 8.05

Posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov za Sirijo Lakhdar Brahimi je napovedal odhod s položaja. Brahimi bo z mesta posebnega odposlanca odšel 31. maja, za odstop pa se je odločil zaradi razočaranja nad sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, ki je pred časom napovedal novo kandidaturo na junijskih predsedniških volitvah. Brahimi je svoj odstop sicer napovedoval že dobro leto, potem ko so se vsa njegova prizadevanja za rešitev sirske državljanske vojne izjalovila. 

Z objavo v Uradnem listu Evropske unije so v veljavo stopile ostrejše sankcije Evropske unije proti Rusiji. O novih ukrepih zoper Rusijo zaradi ukrajinske krize so se zunanji ministri članic unije zedinili v ponedeljek, z njimi pa Bruselj seznam oseb, za katere velja prepoved potovanja v tujino in zamrznitev premoženja, širi še za trinajst oseb in dve podjetji z Rusiji priključenega Krima. Na kazenskem seznamu Evropske unije se po novem tako nahaja 61 predstavnikov ruskih oblasti in proruskih struktur na Krimu, domnevno odgovornih za kršenje ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Ukrajine.

Nogometaši Maribora so si dva kroga pred koncem državnega prvenstva z zmago nad kranjskim Triglavom zagotovili nov naslov državnih prvakov. Mariborčani so z dvema zadetkoma Nusmirja Fajića Kranjčane odpravili z 2:1 in tako drugouvrščenemu Kopru, ki je tokrat doma zgolj remiziral z Domžalami, ušli na neulovljivih 10 točk razlike. Triglav je z novim porazom obtičal na dnu lestvice s točko zaostanka za predzadnjo novomeško Krko, ki jo danes čaka domača tekma s Celjem.

                                                                                                                

 

ob 9.05

V hrvaškem morju so ob otokih Unije in Susak, odkrili številne nenavadne kroge na morskem dnu, ki so enake velikosti in enako oddaljeni od obale. Njihov obstoj so potrdili raziskovalci iz splitskega društva Sunce, ki so pripravljali pregled morske flore in favne. Biolog Mosor Prvan je povedal da so kroge najprej opazili na posnetkih iz zraka, potem pa so se tudi pri potapljanju prepričali, da krogi v morski travi obstajajo. Prvotno mnenje, da gre za posledice prepovedanega ribolova z dinamitom so strokovnjaki za eksploziv zanikali. Trenutna veljavna hipoteza je kajpak tista o obisku vesoljcev.

Velika ledena plošča na zahodu Antarktike se sesuva hitreje kot pričakovano, kar lahko pomeni, da se bo morska gladina v naslednjih stoletjih dvigala hitreje od dosedanjih ocen. Na podlagi podatkov z zemlje, zraka in satelitov v zadnjih 40 letih so ugotovili, da sta ozonska luknja in segrevanje ozračja spremenila vetrove na Antarktiki in voda, ki razjeda led na zahodu celine, je toplejša. Šest velikih ledenikov, ki jih je od odspodaj navzgor razjedla topla morska voda se je odlomilo in našlo svojo pot v Amundsenovo morje. Človek analizira in razmišlja; enkrat za pojave krivi boga drugič hudiča in tretjič samega sebe. Proces narave pa gre naprej, se ne sprašuje in ne obotavlja.

Kitajska je začela z gradnjo objektov na spornem grebenu Scarborough , ki se nahaja med Filipini in Vietnamom ter si ga lastijo tako Filipini kot Kitajska. Kitajska, ki si sicer praktično lasti celotno Južno kitajsko morje, pravi otok Huangjan in ignorira zahteve Filipinov po mednarodni arbitraži glede grebena. Z gradnjo infrastrukture želi zakoličiti svojo prihodnost na grebenu, čeravno namen objektov še ni popolnoma jasen. Po ocenah analitikov pa bo tam vojaška postojanka, ki bo čuvala naftno ploščad. Bingo!

                                                                                                                         

 

ob 10.05

V Vietnamu so protikitajski protestniki zanetili požare v približno petnajstih tovarnah. Ljudi je razburilo najnovejše zaostrovanje ozemeljskega spora med državama v Južnokitajskem morju, potem ko je Peking minuli teden eno od svojih naftnih ploščadi prestavil na območje, ki si ga lasti Vietnam. V bližini ploščadi je nato prišlo do vrste incidentov med kitajskimi in vietnamskimi ladjami, državi pa druga drugo krivita za naraščanje napetosti. V Vietnamu so zato že minuli konec tedna potekali množični protikitajski protesti, nedavno pa so izbruhnili še izgredi, v katerih so jezni vietnamski delavci zažgali vrsto tovarn, plenili blago ter napadali pisarne in varnostnike. Ozemeljski spor med Kitajsko in Vietnamom se bije predvsem na račun otočij Paracel in Spratly.

Ob vseh težavah, ki jih je deležna Kitajska s strani svojih sosedov se mora velika ljudska republika ukvarjati še z notranjimi sovražniki. Iz tovrstnih razlogov so se oblasti v avtonomni pokrajini Xinjiang  odločile, da bodo vsako koristno informacijo o proti državnih dejavnostih lokalnih prebivalcev, denarno nagradile. Na severozahodu države bo tako hujskanje, sleherno denarnico, odebelilo za med 5 evrov, pa tja do 6 tisoč enot taiste evropske valute.

V pokrajini Kšinjiang je sicer dobrih 40 odstotkov prebivalstva sestavljenih iz Ujgurov. Turško, pretežno muslimansko ljudstvo, ki prebiva v omenjeni pokrajini si svoj prostor na Zemlji deli si kitajskimi Hani, sicer največjo etnično skupino na svetu. Odnosi so slabi in zgornja novica je nastala, ko je eden izmed Kitajskih Hanov od policije dobil 5 evrov nagrade, ker je poročal, da si eden izmed Ujgurskih sosedov pušča podobno brado, kot bi jo naj bili imeli lokalni teroristi.

                                                                                                                         

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

stari nobenga alkohola zdele!
Bašar al Asad ima anglezinjo za zenko.
hej poznate zgodbo od Wellsa, znanstveno fantastiko o Casovnem Stroju? kar zanimiva rec, namrec zgodba tece o tem, da v nekem fiktivnem casu se pojavi dvoje vrste ljudi. Eni so tisti, ki zivijo ponoci, v podtalju in Drugi so tisti, ki zivijo podnevi, na soncu. Lahko bi to videli kot skrajno radikalno prerokbo korporativnega kapitalizma.
Vandana Shiva je rekla nekoc, da imamo casa 5 let, ce se v teh 5 tih letih tehtnica ne uravnovesi, jah, potem bo treba iti pa pac malce vise gor v hribe, ker bo vode prisla. Neumen je clovek, ki verjame v svoje lastne zablode, da je mogocen in da lahko se bori proti naravi, ne da bi prej prepoznaval njen ritem, dihanje in kroznost gibanja vsega mogocega. Ce zenska se giblje kot ji narekuje luna, s mesecnimi cikli, tako kot morje in cas plime in oseke, potem ne mores drkat pingvine in verjet, da bos lahko nasadil na svojega kurca cel svet. to pac ne gre. potem si ali dvoje, ali si satisfaction naci ali pa si nezadovoljen peder v iskanju svojega izgubljenega dildota. oprostite, ce moje besede postajajo dlakave, ampak trenutno je bivanje v Amsterdamu na psu. Amsterdam je vedno imel monopol nad tem, kako se je gibal kompas. Ko so pred casom kolonializma zaceli izdelovati globuse, so imeli monopol. potem so odkrili ladje na veter in trikotno jadro, ki jih je popeljalo do hm, Indije? Eastern Indian Company a bila je tudi Western Indian Company, vse so bile tlakovane z holandsko krono. In ko so ti pomorscaki prisli do obal so videli te crnce. Videli so jih kako jih gledajo in domislili so se, hej, zakaj ne bi kaj zamenjali. takrat so temu rekli blagovna menjava. Mi Vam damo alkohol in vi nam prinesite delovno silo. Zgradili bomo velika bela pristanisca, trdnjave, tja nam boste prinesli to, kar boste ujeli po celem kontinentu, in mi jih bomo dali v klet, potem jih bomo cipirali, no ne bomo jih cipirali, samo v kozo jim bomo natisnili stevilko.
in tako je to bilo.
holandci nikoli niso lovili po kontinentu ljudi, ki so jih potem v podtalju svojih ladij prevazali v evropo in novo odkrito dezelo ameriko, morali so samo podkupiti tiste, ki so to poceli namesto njih.
slisi se preprosto kajne?
in kako je danes s tem?
(to pa sledi v nadaljevanju...)
s spostovanjem vam maham iz Amsterdama
vasa pikapolonica
Ariana

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness