Klovnovski BritOFF

Aktualno-politična novica
25. 5. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Drugi predizbor v Azerbajdžanskem Bakuju za pesem Evrovizije se je končal katastrofalno za Slovenijo. Predstavnici slovenske glasbene kulture Evi Boto se namreč  s pesmijo »Verjamem« ni uspelo uvrstiti v sobotni finale tega prestižnega tekmovanja. V finale so se sicer uvrstile Litva, Bosna in Hercegovina, Srbija, Ukrajina, Švedska, Makedonija, Norveška, Estonija, Malta in Turčija.

Predsednik uprave vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi je odstopil s položaja prvega vatikanskega bankirja. Pred tem je nadzorni svet Tedeschiju soglasno izglasoval nezaupnico, saj proti njemu poteka preiskava zaradi pranja denarja. Tedeschi je bil na čelo vatikanske banke imenovan leta 2009. Že od vsega začetka pa je bil oseba, ki je sprožal različna mnenja. Njegovo imenovanje naj bi sicer pripomoglo k večji transparentnosti poslovanja banke.

Iran in šesterica velikih sil tudi drugi dan pogovorov v Bagdadu nista uspela premostiti ključnih razlik, povezanih z iranskim jedrskim programom. Strani sta sicer dosegli dogovor, da bo nov krog pogovorov 18. in 19. junija v Moskvi, je sinoči sporočila visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton. Ashtonova je v sredo v imenu šesterice držav, Združenih držav Amerike, Rusije, Velike Britanije, Kitajske, Francije in Nemčije, iranski strani sicer predstavila več predlogov. Med njimi naj bi bila tudi zamrznitev bogatenja urana do 20 odstotkov, v zameno za kar bi Iranu ponudili nekatere spodbude, med katerimi pa naj ne bi bilo odprave enostranskih sankcij, kar je glavna zahteva Teherana.

 

8.05

Predsednik Državnega zbora Gregor Virant je določil rok za zbiranje podpisov za razpis referenduma o varčevalnem zakonu. Ta se začenja danes, končal pa se bo 28. junija. Predstavniki policijskih sindikatov včeraj namreč niso umaknili referendumske pobude in podpisali sporazuma, ki so ga v pogajanjih s predstavniki vlade dorekli v sredo zvečer. Organi obeh policijskih sindikatov so se danes sicer sestali, a se o predlogu sporazuma niso dokončno odločili. Njihova odločitev naj bi bila sicer znana danes popoldne.

Norveška, ena redkih razvitih držav, ki ima še vedno državno religijo, je sprejela odločitev o ločitvi države in cerkve. Parlament je podprl spremembo ustave, s katero Norveška cerkev ne bo več uradna državna religija. Spremembo ustave je v drugem branju parlament podprl brez glasu proti. To je bilo sicer le še formalno glasovanje, saj so poslanci ločitev države in cerkve v ponedeljek že podprli z večino 161 glasov in samo tremi proti. Z ločitvijo od države bo Norveška cerkev odslej sama imenovala svoje visoke predstavnike brez odobritve vlade. Hkrati ne bo več obvezno, da so polovica članov vlade in minister za cerkvene zadeve njeni člani. Kraljeva družina bo sicer morala še naprej biti njena članica.

Kljub napetostim med Združenimi državami Amerike in Iranom si državi še vedno izmenjujeta usluge. Iranska mornarica je namreč pred somalijskimi pirati rešila ameriško tovorno ladjo. Ladjo Maersk Texas je v sredo v Omanskem zalivu obkolilo več piratskih ladij, nato pa naj bi vmes posegla iranska mornarica in odgnala pirate. To je sicer prvič, da je iranska ladja rešila ameriško pred pirati, ameriška mornarica pa je v Perzijskemu zalivu in Arabskem morju pred piratskimi napadi rešila že dve iranski ladji.

 

9.05

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy se bo danes mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Srečal se bo s predsednikom vlade Janezom Janšo in nagovoril parlament, sprejela pa ga bosta tudi predsednik republike Danilo Türk in predsednik državnega zbora Gregor Virant. Poleg tega se bo sestal z nekdanjim predsednikom vlade Borutom Pahorjem. V Janševem kabinetu so napovedali, da bo približno peturni obisk med drugim namenjen izmenjavi mnenj o finančnih in gospodarskih razmerah v območju evra, pripravi evropske strategije za rast in investicije ter večletnem finančnem okviru 2014-2020.

Dijaki in dijakinje bodo ob 12. uri v dvajsetih slovenskih krajih zaplesali četvorko, ki jo organizira Plesna zveza Slovenije. Po besedah glavnega koordinatorja Rudija Kocbeka bodo poleg Slovenije četvorko istočasno plesali še na okoli 30 lokacijah v šestih evropskih državah. Moto letošnje prireditve v okviru projekta European Quadrille Dance Festival je odločen ne alkoholu in prepovedanim drogam. Kocbek je pojasnil, da je ministrstvo za zdravje leta 2010 in lani objavilo izsledke dogajanja po četvorki glede pitja alkoholnih pijač, rezultati pa so bili po njegovih besedah zelo dobri. Današnja četvorka bo za dijake in dijakinje druga letos, saj jo je en teden prej organizirala plesna šola Urška.

V Mariboru se začenja 5. mednarodni klovnovsko-gledališki festival Klovnbuf. Festival, ki bo zavzel politično in družbeno angažirano pozicijo, bo v sklopu Evropske prestolnice potekal do 7. julija, gostoval pa bo še v Ljubljani in drugih krajih. Festival sestavljajo štirje programski skopi: Klovnbufovo gledališče za otroke, Klovnbufovo gledališče za odrasle, delavnica klovnovskega gledališča ter potujoči festival Klovnbufova karavana. Ta bo med drugim obiskal še Mursko Soboto, Slovenj Gradec, Velenje, Izolo, Kamnik, Piran in Portorož.

 

10.05

Spletno podjetje Google je začelo objavljati podrobnosti o zahtevkih za umik določenih vsebin iz rezultatov iskanja preko njegovega spletnega iskalnika, ker naj bi vodile do zaščitenih intelektualnih vsebin. V zadnjem mesecu dni je podjetje prejelo 1,25 milijona tovrstnih zahtevkov. Zahtevke je na Google naslovilo 1296 podjetij in posameznikov, nanašajo pa se na 24.000 spletnih strani. Večinoma gre za zahtevke po umiku povezav do zaščitene intelektualne lastnine, vzpostavljenih brez dovoljenja lastnika.

Policisti kanadske province Quebec so v noči na četrtek v mestih Montreal in Quebec aretirali več kot 700 udeležencev študentskih protestov proti povišanju šolnin in novemu zakonu, ki omejuje pravico do protestov. Študentski protesti in bojkot predavanj v Quebecu sicer trajajo že od februarja. Zaradi zmanjšanja proračunskega primanjkljaja so februarja sprejeli zakon o povišanju šolnin za 82 odstotkov oziroma za skupaj nekaj manj kot 1700 dolarjev na študenta v petih letih. Zaradi protestov je že odstopila provincialna ministrica za izobraževanje Line Beauchamp in se zaradi razočaranja nad študentskimi voditelji celo odpovedala politiki.

Federacija za anarhistično organiziranje pripravlja danes in jutri v mariborski Pekarni dneve avtonomne politike in kulture. Prireditev Anarh zajema sejem neodvisne produkcije ter vrsto delavnic, pogovorov in predstavitev. Glavne teme bodo zablode kapitalizma in radikalno sindikalno organiziranje. Dnevi avtonomne politike in kulture so sicer prvič potekali lani v Trbovljah.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness